Adakah kawalan kelahiran anda mengganggu kehidupan seks anda?  Pakar menerangkan
slot online

Adakah kawalan kelahiran anda mengganggu kehidupan seks anda? Pakar menerangkan

Nota Editor: Daftar untuk surat berita Tekanan, Tetapi Kurang CNN. Panduan kesedaran enam bahagian kami akan memaklumkan dan memberi inspirasi kepada anda untuk mengurangkan tekanan sambil mempelajari cara memanfaatkannya.CNN

Adakah pil perancang anda merosakkan kehidupan seks anda? Mungkin, kata pakar – tetapi ia rumit.

Apabila pelawak Whitney Cummings menyertai Rachel Bilson semasa episod 13 Mac podcast “Idea Luas” pelakon itu, kedua-dua wanita berkongsi bahawa mereka tidak pernah mengalami orgasme daripada hubungan seks sehingga mereka berhenti mengambil pil kawalan kelahiran hormon.

Kesukaran mencapai orgasme atau dorongan seks yang rendah bukanlah pengalaman yang luar biasa, terutamanya bagi wanita dan orang yang mempunyai alat kelamin wanita, kata Dr Elisabeth Gordon, pakar psikiatri kesihatan seksual yang berpangkalan di New York City. Tetapi bukti sama ada kawalan kelahiran menyebabkan masalah itu bercampur-campur, tambahnya.

Kebanyakan orang yang mengambil pil perancang tidak akan mengalami apa-apa perubahan dalam libido mereka, manakala sesetengah orang akan melihatnya naik dan yang lain akan melihatnya turun, kata Gordon.

Jika anda mengalami sekatan jalan untuk semasa keintiman, bagaimanapun, terdapat cara untuk mengimbangi keseronokan dan perlindungan, kata Gordon.

Mengapa pil perancang boleh mengacaukan kehidupan seks anda?

Cara pil kombinasi berfungsi – dengan kedua-dua progesteron dan estrogen – menghalang ovulasi, kata Dr Alyssa Dweck, pakar sakit puan yang berpangkalan di New York.

Tidak ovulasi mungkin bermakna tidak mempunyai lonjakan hormon dalam kitaran haid yang mendorong seseorang untuk melakukan hubungan seks supaya spesies itu boleh terus membiak, tambahnya.

Teori lain ialah pil yang mengandungi estrogen meningkatkan protein dalam hati yang mengikat testosteron, yang bermaksud terdapat kurang testosteron bebas dalam aliran darah dan oleh itu berpotensi kurang dorongan seks atau lebih sukar dengan orgasme, kata Dweck.

“Terdapat banyak kontroversi mengenai perkara ini selama bertahun-tahun,” kata Dweck. “Saya telah berlatih (selama), seperti, 29 tahun, dan ini telah menjadi isu perbincangan sepanjang masa itu.”

Secara umumnya, jika menghidupkan seorang lelaki mengambil suis lampu, menghidupkan seorang wanita mengambil kawalan misi, kata Dweck.

Dan ini bermakna bahawa bagi kebanyakan orang, perencatan pemanduan boleh disebabkan oleh beberapa tahap banyak faktor, katanya.

Ya, kawalan kelahiran mungkin mengubah tahap keinginan, tetapi perlindungan kehamilan yang ditawarkannya membolehkan sesetengah orang terlibat dalam seksualiti mereka dengan lebih kebebasan, kata Gordon.

Siapa yang anda tertarik dengan pil itu juga mungkin berbeza daripada orang yang anda tertarik dengan pil itu, jadi pasangan yang anda tidak dapat menahannya boleh menjadi kurang menarik, tambah Dweck.

Tetapi tekanan dalam aspek kehidupan yang lain dan trauma sebelumnya juga mungkin menjadikannya lebih sukar untuk menginginkan dan menikmati seks, kata Dweck. Dalam kes tersebut, bekerja dengan profesional kesihatan mental mungkin merupakan tempat yang baik untuk bermula.

Masalahnya juga boleh menjadi fisiologi. Sukar untuk menginginkan hubungan seks apabila anda menjangkakan kekeringan atau kesakitan semasa keintiman, kata Gordon.

Ketika itulah penting untuk berjumpa pakar sakit puan, terutamanya yang memberi tumpuan kepada kesihatan seksual, kata Gordon.

Apabila bercakap tentang seks, komunikasi yang baik sentiasa merupakan idea yang baik.

Bercakap tentang rangsangan dan keseronokan boleh menjadi sangat sensitif, kerana pasangan lain mungkin menganggap kekurangan keinginan sebagai kritikan, kata Dr Kristen Mark, seorang profesor pendidikan kesihatan seksual di Sekolah Perubatan Universiti Minnesota.

“Kritikan seksual … boleh jadi, seperti, sukar untuk diterima. Dan kami cenderung untuk mengambil perkara itu lebih peribadi daripada kami mungkin jenis perbualan lain, “kata Mark.

Seperti kebanyakan perbualan perhubungan, Mark mengesyorkan agar anda sentiasa memusatkan diri dalam perbualan dan menjadikannya tentang pengalaman dan niat anda sendiri, bukannya tentang perasaan anda tentang orang lain.

Pembukaan anda mungkin berbunyi seperti ini: “Saya mengutarakan perkara ini kerana saya ingin merasai kehidupan seks kita sebaik mungkin, dan saya tahu bahawa kita boleh berasa hebat tentang kehidupan seks kita. Jadi, saya hanya ingin bercakap dengan anda tentang beberapa perkara ini.”

Bincangkan subjek secara bersahaja untuk mengelak ia terdengar seperti perkara yang terlalu besar. Ia amat penting untuk membangkitkan perbualan dalam persekitaran yang positif — dan bukannya semasa pertengkaran yang hangat, tambahnya.

Bagi sesetengah orang, rehat sementara daripada ubat mungkin membantu, kata Dweck.

Menjeda pil selama tiga bulan boleh membolehkan anda melihat sama ada simptom yang anda alami berkaitan dengan ubat, tambahnya.

Tetapi rancangan penerokaan itu tidak akan berfungsi untuk semua orang. Sesetengah orang menggunakan pil kawalan kelahiran untuk menguruskan keadaan lain, seperti kekejangan yang teruk, ketidakseimbangan hormon atau jerawat, kata Dweck.

Adalah penting untuk bekerjasama dengan profesional penjagaan kesihatan anda untuk menilai sama ada kaedah kawalan kelahiran lain boleh menawarkan perlindungan kontraseptif, pengurusan gejala dan percikan seksual yang anda cari, tambahnya.

“Saya fikir jika ia benar-benar menjejaskan hubungan anda atau kesejahteraan anda sendiri maka sudah tiba masanya untuk berbincang dengan doktor anda,” kata Mark.

Bagi sesetengah orang, mungkin terdapat ubat yang tersedia untuk meningkatkan dorongan seks.

Melihat ahli terapi seks selalunya membantu untuk isu ini, tetapi tidak semua orang mempunyai akses kepada profesional ini, kata Gordon.

Perkara utama yang perlu diingat ialah seksualiti adalah individu, dan apa yang berkesan untuk seseorang mungkin tidak berkesan untuk orang seterusnya. Bekerjasama dengan pembekal perubatan dan kesihatan mental anda untuk mencari yang terbaik untuk anda, tegas Mark.

totobet sgp

sydney pengeluaran hari ini

sidney sidney

bukaan hongkong

pengeluaran sgp