AI dan masa depan kerja: Semuanya akan berubah
slot online

AI dan masa depan kerja: Semuanya akan berubah


New York
CNN

Hanya dalam beberapa bulan, anda akan dapat bertanya a pembantu maya untuk menyalin nota mesyuarat semasa panggilan kerja, meringkaskan urutan e-mel yang panjang untuk mendraf balasan yang dicadangkan dengan cepat, mencipta carta khusus dalam Excel dengan cepat dan menukar dokumen Word menjadi persembahan PowerPoint dalam beberapa saat.

Dan itu hanya pada platform 365 Microsoft.

Sepanjang minggu lalu, landskap kecerdasan buatan yang berkembang pesat nampaknya melonjak ke hadapan semula. Microsoft dan Google masing-masing memperkenalkan ciri dikuasakan AI baharu untuk alatan produktiviti tandatangan mereka dan OpenAI memperkenalkan versi teknologi generasi seterusnya yang menyokong alat chatbot viralnya, ChatGPT.

Tiba-tiba, alatan AI, yang telah lama beroperasi di latar belakang banyak perkhidmatan, kini lebih berkuasa dan lebih kelihatan merentas rangkaian alat tempat kerja yang luas dan berkembang.

Ciri baharu Google, sebagai contoh, berjanji untuk membantu kerja bertulis “membayangkan” dan “membaca pruf” dalam Dokumen. Sementara itu, jika tempat kerja anda menggunakan platform sembang popular Slack, anda akan dapat meminta alat ChatGPTnya bercakap dengan rakan sekerja untuk anda, yang berpotensi memintanya untuk menulis dan membalas mesej baharu serta meringkaskan perbualan dalam saluran.

OpenAI, Microsoft dan Google berada di barisan hadapan dalam aliran ini, tetapi mereka tidak bersendirian. IBM, Amazon, Baidu dan Tencent sedang mengusahakan teknologi serupa. Senarai panjang pemula juga sedang membangunkan pembantu penulisan AI dan penjana imej.

Arahan daripada syarikat teknologi adalah jelas: AI boleh menjadikan anda lebih produktif dan menghapuskan kerja rungutan. Seperti yang dinyatakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Microsoft, Satya Nadella semasa pembentangan pada hari Khamis, “Kami percaya generasi AI akan datang ini akan membuka kunci gelombang pertumbuhan produktiviti baharu: copilot berkuasa yang direka untuk menghilangkan kesusahan daripada tugas dan pekerjaan harian kami, membebaskan kami untuk menemui semula kegembiraan penciptaan.”

Tetapi sebilangan besar pilihan baharu yang melanda pasaran membingungkan dan, seperti banyak lagi dalam industri teknologi sepanjang dekad yang lalu, menimbulkan persoalan sama ada mereka akan memenuhi gembar-gembur atau menyebabkan akibat yang tidak diingini, termasuk membolehkan penipuan dan menghapuskan keperluan untuk peranan tertentu (walaupun itu mungkin niat sesetengah pengguna).

Malah janji produktiviti yang lebih besar adalah tidak jelas. Peningkatan e-mel yang dijana AI, sebagai contoh, mungkin meningkatkan produktiviti untuk pengirim tetapi mengurangkannya untuk penerima yang dibanjiri dengan mesej yang dijana komputer yang lebih lama daripada yang diperlukan. Dan sudah tentu hanya kerana semua orang mempunyai pilihan untuk menggunakan chatbot untuk berkomunikasi dengan rakan sekerja tidak bermakna semua akan memilih untuk berbuat demikian.

Mengintegrasikan teknologi ini “ke dalam bahagian asas perisian produktiviti yang kebanyakan kita gunakan setiap hari akan memberi kesan yang ketara pada cara kita bekerja,” kata Rowan Curran, seorang penganalisis di Forrester. “Tetapi perubahan itu tidak akan menjejaskan segala-galanya dan semua orang esok – mempelajari cara terbaik menggunakan keupayaan ini untuk meningkatkan dan menyesuaikan aliran kerja sedia ada kami akan mengambil masa.”

Sesiapa sahaja yang pernah menggunakan pilihan autolengkap semasa menaip e-mel atau menghantar mesej telah pun mengalami bagaimana AI boleh mempercepatkan tugas. Tetapi alat baharu berjanji untuk melampaui itu.

Gelombang pelancaran produk AI yang diperbaharui bermula hampir empat bulan lalu apabila OpenAI mengeluarkan versi ChatGPT secara terhad, pengguna yang menakjubkan dengan menjana respons seperti manusia kepada gesaan pengguna, lulus peperiksaan di universiti berprestij dan menulis esei yang menarik tentang pelbagai topik.

Sejak itu, teknologi – yang mana Microsoft membuat pelaburan “berjuta-juta dolar” pada awal tahun ini – hanya bertambah baik. Awal minggu ini, OpenAI melancarkan GPT-4, versi teknologi yang lebih berkuasa yang menyokong ChatGPT, dan yang menjanjikan untuk meniup lelaran sebelumnya daripada air.

Dalam ujian awal dan demo syarikat, GPT-4 digunakan untuk merangka tindakan undang-undang, membina tapak web yang berfungsi daripada lakaran yang dilukis dengan tangan dan mencipta semula permainan ikonik seperti Pong, Tetris atau Snake dengan sedikit atau tiada pengalaman pengekodan sebelumnya.

GPT-4 ialah model bahasa besar yang telah dilatih mengenai banyak data dalam talian untuk menjana respons kepada gesaan pengguna.

Ia adalah teknologi yang sama yang menyokong dua ciri Microsoft baharu:”Co-pilot,” yang akan membantu mengedit, meringkaskan, mencipta dan membandingkan dokumen merentas platformnya, dan Business Chat, ejen yang pada asasnya menumpang bersama pengguna semasa mereka bekerja dan mencuba. untuk memahami dan memahami data Microsoft 365 mereka.

Ejen akan mengetahui, sebagai contoh, perkara yang terdapat dalam e-mel pengguna dan pada kalendar mereka untuk hari itu, serta dokumen yang telah mereka kerjakan, pembentangan yang telah mereka buat, orang yang mereka temui dan sembang yang berlaku di platform Pasukan mereka, menurut syarikat itu. Pengguna kemudiannya boleh meminta Business Chat melakukan tugas seperti menulis laporan status dengan meringkaskan semua dokumen merentas platform pada projek tertentu, dan kemudian mendraf e-mel yang boleh dihantar kepada pasukan mereka dengan kemas kini.

Curran berkata hanya berapa banyak alat berkuasa AI ini akan mengubah kerja bergantung pada aplikasi. Contohnya, aplikasi pemprosesan perkataan boleh membantu menjana garis besar dan draf, program tayangan slaid boleh membantu mempercepatkan proses reka bentuk dan penciptaan kandungan, dan apl hamparan harus membantu lebih ramai pengguna berinteraksi dan membuat keputusan berdasarkan data. Yang terakhir ini dia percaya akan memberi kesan paling ketara kepada tempat kerja dalam jangka pendek dan panjang.

Perbincangan tentang bagaimana teknologi ini akan memberi kesan kepada pekerjaan “harus menumpukan pada tugas pekerjaan dan bukannya pekerjaan secara keseluruhan,” katanya.

Walaupun kemas kini GPT-4 OpenAI menjanjikan pembaikan kepada beberapa cabaran terbesarnya — daripada potensinya untuk mengekalkan berat sebelah, kadangkala secara fakta tidak betul dan bertindak balas dengan cara yang agresif — masih ada kemungkinan untuk beberapa isu ini untuk mencari jalan mereka ke tempat kerja, terutamanya apabila ia melibatkan interaksi dengan orang lain.

Arijit Sengupta, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas syarikat penyelesaian AI Aible, berkata masalah dengan mana-mana model bahasa besar ialah ia cuba menggembirakan pengguna dan lazimnya menerima premis kenyataan pengguna.

“Jika orang mula mengumpat tentang sesuatu, ia akan menerimanya sebagai kebiasaan dan kemudian mula menjana kandungan [related to that],” kata Sengupta, sambil menambah bahawa ia boleh meningkatkan isu interpersonal dan bertukar menjadi buli di pejabat.

Dalam tweet awal minggu ini, Ketua Pegawai Eksekutif OpenAI Sam Altman menulis teknologi di sebalik sistem ini “masih cacat, masih terhad, dan ia kelihatan lebih mengagumkan pada penggunaan pertama berbanding selepas anda menghabiskan lebih banyak masa dengannya.” Syarikat itu mengulangi dalam catatan blog bahawa “berhati-hati harus diambil apabila menggunakan output model bahasa, terutamanya dalam konteks kepentingan tinggi.”

Arun Chandrasekaran, seorang penganalisis di Gartner Research, berkata organisasi perlu mendidik pengguna mereka tentang perkara yang bagus untuk penyelesaian ini dan apakah batasannya.

“Kepercayaan buta terhadap penyelesaian ini sama berbahayanya dengan kekurangan kepercayaan sepenuhnya terhadap keberkesanannya,” kata Chandrasekaran. “Penyelesaian AI Generatif juga boleh membuat fakta atau menyampaikan maklumat yang tidak tepat dari semasa ke semasa – dan organisasi perlu bersedia untuk mengurangkan kesan negatif ini.”

Pada masa yang sama, kebanyakan aplikasi ini tidak terkini (data GPT-4 yang dilatih terputus sekitar September 2021). Tanggungjawab perlu berada pada pengguna untuk melakukan segala-galanya daripada menyemak semula ketepatan untuk menukar bahasa untuk mencerminkan nada yang mereka mahu. Ia juga akan menjadi penting untuk mendapatkan sokongan dan sokongan di seluruh tempat kerja untuk alatan itu dilepaskan.

“Latihan, pendidikan dan pengurusan perubahan organisasi adalah sangat penting untuk memastikan pekerja menyokong usaha dan alat digunakan mengikut cara yang mereka mahu,” kata Chandrasekaran.

result singapore hari ini

pengeluaran sidny

sidney totobet hari ini

info keluaran hk

pengeluaran sgp