Analisis: Trauma tembakan beramai-ramai mengintai kanak-kanak Amerika dari sekolah rendah hingga kolej
slot online

Analisis: Trauma tembakan beramai-ramai mengintai kanak-kanak Amerika dari sekolah rendah hingga kolej

Lebih seram, di bandar lain, dalam kitaran kematian mengejut yang boleh menyerang sesiapa sahaja, di mana sahaja. Dengan ironi yang mengerikan, kejadian tembakan di Michigan State pada malam Isnin, yang membunuh tiga pelajar dan mencederakan lima lagi, berlaku pada malam ulang tahun kelima pembunuhan beramai-ramai di Sekolah Tinggi Marjory Stoneman Douglas di Parkland, Florida, pada Hari Valentine 2018. Selasa juga merupakan ulang tahun ke-15 kejadian tembakan besar-besaran yang menyebabkan lima pelajar maut di Universiti Northern Illinois.

Hari itu membawa kemarahan sia-sia yang biasa mengenai politik kawalan senjata yang diseksa dan perpecahan di kalangan rakyat Amerika mengenai senjata api yang bermakna — walaupun selepas kematian yang lebih tidak masuk akal — tiada apa yang akan dilakukan.

Mana-mana tembakan besar-besaran adalah mengerikan. Tetapi apabila kehidupan muda terputus sebelum mereka hampir bermula, tragedi itu amat menyakitkan.

Semua orang ‘takut’

Ibu bapa yang menghantar anak mereka ke kolej bimbang sama ada anak lelaki atau perempuan mereka akan sesuai, akan bergelut dengan akademik, boleh tersandung kerana alkohol atau dadah. Sekarang, mereka juga mesti bimbang tentang tembakan besar-besaran. Bolehkah negara yang tidak dapat menjamin anak-anaknya selamat di sekolah sekarang tidak memastikan mereka selamat di kolej?

“Mereka ketakutan, ibu bapa mereka ketakutan,” kata Wakil Demokrat Michigan Elissa Slotkin kepada CNN pada hari Selasa selepas bertemu mangsa yang terselamat dan ahli keluarga dari Michigan State, yang berada di daerahnya. “Ia mengganas dan kami sama ada melakukan sesuatu tentang sesuatu yang mengganas penduduk kami, atau kami tidak mengambil berat mengenainya.”

Peguam Negara Michigan Dana Nessel memberitahu CNN bahawa apabila dia menghantar anak-anaknya di Michigan State setahun setengah yang lalu dia berfikir, “Ia akan menjadi satu keajaiban jika kita membawa anak-anak ini melalui empat tahun kolej tanpa semacam kejadian seperti ini berlaku, kerana ia berlaku begitu kerap.”

“Dan malangnya, ternyata, jawapannya adalah tidak,” kata Nessel. “Kami tidak boleh membawa anak-anak kami melalui kolej tanpa menundukkan mereka kepada tembakan besar-besaran di sekolah mereka.”

Untungnya, kebanyakan pelajar Amerika akan dan berjaya melalui kolej tanpa pengalaman yang mengerikan. Tetapi itu tidak bermakna mereka akan mengelak ketakutan akibat tembakan seperti itu. Ramai yang tahu panik yang dicetuskan oleh amaran palsu tentang penembak aktif atau hanya soalan umum sama ada kampus mereka selamat.

Pembunuhan pada hari Isnin membawa kepada detik yang menyayat hati hanya di Amerika, apabila seorang mangsa muda Parkland yang terselamat menasihati warga Spartan Negeri Michigan yang dilanda tentang cara memproses mimpi ngeri mereka dan apa yang akan mereka alami pada tahun-tahun mendatang.

“Lima tahun lalu, saya hampir kehilangan nyawa saya di sekolah. Dan semalam lebih ramai orang muda kehilangan nyawa mereka kerana isu keganasan senjata api ini di kolej,” kata Aalayah Eastmond kepada Victor Blackwell dari CNN pada hari Selasa. “Saya sangat sedih kerana begitu banyak komuniti lain menangani isu ini setiap hari.”

Generasi yang mencapai usia di tengah-tengah keganasan sekolah

Kanak-kanak kolej hari ini tidak asing dengan ketakutan terhadap keganasan senjata api.

Kajian menunjukkan tembakan di sekolah semakin kerap dan mendedahkan lebih ramai kanak-kanak kepada seram sebegitu, dan berjuta-juta lagi kepada perasaan omelan bahawa ia boleh berlaku kepada mereka.

Setiap kanak-kanak kini sudah biasa dengan latihan penembak aktif. Setiap ibu bapa tahu kebimbangan yang tersembunyi bahawa perkara yang lebih buruk boleh berlaku suatu hari nanti apabila mereka menghantar anak mereka ke kelas. Satu-satunya belas kasihan penutupan sekolah Covid-19 ialah ketakutan itu hilang seketika.

Generasi pelajar terdahulu telah ditandai dengan penembakan Columbine High School di Littleton, Colorado, pada tahun 1999 yang membunuh 12 pelajar dan seorang guru, dan pembunuhan beramai-ramai Virginia Tech yang mengakibatkan 32 orang mati pada tahun 2007.
Pelajar kolej hari ini membesar di bawah bayang-bayang pembunuhan beramai-ramai 20 kanak-kanak berumur 6 dan 7 tahun serta enam dewasa di Sekolah Rendah Sandy Hook pada 2012, satu kemarahan yang mengejutkan negara tetapi gagal membuka kunci politik reformasi senjata yang tersekat. Dalam contoh yang mengerikan dan melampau tentang bagaimana keganasan senjata api menjadi peneman yang berterusan untuk golongan muda masa kini, beberapa pelajar Universiti Negeri Michigan yang terselamat daripada tembakan besar-besaran pada hari Isnin juga telah melarikan diri daripada kejadian tembakan di Oxford High School pada 30 November 2021, kira-kira 80 batu memandu ke timur kampus MSU di East Lansing.

“Saya tidak pernah menjangka dalam hidup saya perlu mengalami dua tembakan di sekolah,” Andrea Ferguson, yang anak perempuannya kini di MSU, memberitahu sekutu CNN WDIV.

Kenangan arwah Isnin mula muncul.

Alexandria Verner, salah seorang daripada tiga pelajar yang meninggal dunia, diingati oleh Penguasa Sekolah Awam Clawsonnya Billy Shellenbarger sebagai “segala-galanya yang anda inginkan anak perempuan atau rakan anda.” Dua pelajar lain yang terbunuh ialah Arielle Anderson dan Brian Fraser yang kedua-duanya menamatkan pengajian pada 2021 dari sekolah menengah di Grosse Point, Michigan.

“Bagaimana mungkin ini berlaku pada mulanya, satu tindakan keganasan tidak masuk akal yang tidak mempunyai tempat dalam masyarakat kita dan khususnya tiada tempat di sekolah,” tanya Jon Dean, penguasa Sekolah Awam Grosse Pointe. “Ia menyentuh komuniti kami bukan sekali, tetapi dua kali.”

Ritual Washington yang kosong

Begitulah inersia yang menyelubungi politik senjata api di Washington, sehingga menjadi klise sendiri untuk menulis bahawa ritual penyesalan dan ucapan takziah yang biasa dimainkan di ibu negara selepas tembakan besar-besaran tetapi tanpa sebarang jangkaan bahawa ahli politik akan bertindak balas dengan langkah yang bermakna untuk menghentikannya berlaku lagi.

Presiden Joe Biden dan kumpulan senator dwipartisan telah meluluskan undang-undang keselamatan senjata api yang paling penting dalam beberapa dekad tahun lalu, walaupun ia gagal mengharamkan sebarang senjata dan gagal mencapai apa yang ingin dilihat oleh Rumah Putih, penyokong kawalan senjata dan kebanyakan rakyat Amerika. Undang-undang kawalan senjata api masa depan tidak dapat difikirkan dengan Republikan kini memegang majoriti Dewan yang sempit.

Aktivis reformasi senjata api akan berharap bahawa parti Demokrat menyapu jawatan gabenor dan kedua-dua dewan badan perundangan negeri di Michigan akan membuka kemungkinan perubahan ketara kepada undang-undang — tetapi politik senjata api kekal berbahaya bagi penggubal undang-undang di negeri-negeri yang mahu berpegang teguh pada kuasa.

Biden, bercakap pada persidangan eksekutif daerah di Washington, mengeluarkan salah satu kutukannya yang semakin kerap terhadap penembakan besar-besaran, meratapi “mimpi ngeri terburuk sebuah keluarga yang terlalu kerap berlaku di negara ini.”

“Kita perlu melakukan sesuatu untuk menghentikan keganasan senjata api yang memecahbelahkan masyarakat kita,” katanya, dan memperbaharui gesaannya untuk larangan senjata serangan yang semua orang tahu tidak mempunyai peluang untuk lulus walaupun dalam Kongres yang dikendalikan oleh Demokrat.

Hujah-hujah menentang kawalan senjata juga dilatih dengan baik. Ahli mutlak Pindaan Kedua sering mengatakan jawapannya adalah lebih banyak senjata di jalanan untuk membolehkan orang ramai mempertahankan diri mereka dan untuk “mengeraskan” institusi seperti sekolah dan universiti. Ramai yang menyatakan bahawa selalunya, tembakan dilakukan oleh lelaki bersenjata yang mempunyai sejarah mental yang bermasalah atau yang menjadi terasing atau terasing daripada masyarakat mereka.

Tetapi jarang ada usaha tertumpu daripada Republikan di Washington untuk membelanjakan sejumlah besar wang yang diperlukan untuk membaik pulih perkhidmatan kesihatan mental. Di negeri-negeri, gabenor dan badan perundangan Republikan sedang sibuk melonggarkan undang-undang senjata api yang sudah longgar dengan cara yang mungkin membawa kepada akses yang lebih mudah kepada senjata.

Memandangkan kelumpuhan politik senjata api, mungkin ia terletak pada individu untuk bertindak. Beberapa kes tembakan besar-besaran baru-baru ini nampaknya mempunyai faktor yang sama: keadaan mental yang terganggu oleh pelaku akhirnya yang mempunyai akses kepada senjata api.

Semasa polis masih mencari motif untuk mengamuk lelaki bersenjata Michigan, bapanya, Michael McRae, berkata bahawa selepas ibunya meninggal beberapa tahun lalu, dia menjadi “lebih dan lebih pahit … marah dan pahit … jahat marah. ” Kakak lelaki bersenjata itu memberitahu CNN abangnya diasingkan secara sosial dan mempunyai sejarah jenayah dengan senjata. Polis berkata dia “mempunyai sejarah masalah kesihatan mental.”

Walaupun terdapat perdebatan yang menemui jalan buntu mengenai hak senjata api dan kawalan senjata, tindakan yang lebih pro-aktif oleh orang tersayang dan orang lain mungkin membenarkan beberapa undang-undang bendera merah yang boleh melihat senjata diambil daripada pesakit mental untuk berfungsi. Katherine Schweit, bekas pegawai kanan FBI dan pakar penembak aktif, berkata orang yang melihat saudara mara semakin merosot dari segi mental perlu bertindak.

“Kami perlu meneruskan, kami perlu melaporkan perkara,” katanya kepada Jake Tapper dari CNN. “Ia adalah ‘lihat sesuatu, katakan sesuatu’ yang telah menghalang kita daripada mengalami peristiwa pengganas di Amerika Syarikat. Kita perlu melakukan perkara yang sama untuk jenis situasi ini.”

Ini boleh menyelamatkan nyawa pada masa hadapan. Tetapi sudah terlambat untuk tiga pelajar Michigan State yang tidak akan tamat pengajian, atau rakan Spartan mereka yang tahun kolejnya kini dicemari oleh wabak keganasan senjata api.

results sgp hari ini

pengeluaran sidney kemarin

toto sydney lengkap

angka result hk

keluaran hk hari ini tercepat