Analisis: Ukraine sedang bersedia untuk menyerang balik terhadap Rusia.  Masa akan menjadi kunci
slot online

Analisis: Ukraine sedang bersedia untuk menyerang balik terhadap Rusia. Masa akan menjadi kunciCNN

Hadapi ribut, letihkan musuh dan kemudian serang balik.

Itu adalah mantera tentera Ukraine selama berbulan-bulan, yang digemakan oleh pegawai kanan AS dan NATO sejak musim sejuk.

Sekian untuk idea. Tetapi bolehkah ia dilaksanakan dan jika ya di mana, bila dan dengan apa? Malah rakyat Ukraine sendiri mungkin belum tahu kerana mereka mengkaji garis hadapan 1,000 kilometer untuk kelemahan Rusia, sama seperti yang mereka lakukan apabila tiba-tiba melancarkan serangan mengejut September di wilayah timur laut Kharkiv.

Tetapi mereka sedar ia akan menjadi babak penting dalam konflik. Mejar Jeneral Kyrylo Budanov, ketua Perisikan Pertahanan Ukraine, berkata dalam temu bual bulan lalu bahawa Rusia dan Ukraine akan bertarung “pertempuran yang menentukan pada musim bunga ini, dan pertempuran ini akan menjadi pertempuran terakhir sebelum perang ini berakhir.”

Itu menunjukkan orang Ukraine mungkin mengambil masa mereka untuk memaksimumkan keupayaan. Ramalan adalah tugas orang bodoh; akan terdapat banyak penipuan dan maklumat salah tentang niat dalam minggu-minggu akan datang. Tetapi persiapan sedang dijalankan dengan baik.

Prasyarat penting untuk serangan balas Ukraine termasuk penyiapan latihan dan penyepaduan unit baharu, merendahkan bahagian belakang Rusia, rantaian logistik yang berdaya tahan dan risikan masa nyata.

“Gambar perisikan akan memaklumkan perkara seperti di mana mungkin terdapat kelemahan dalam penempatan pertahanan Rusia, serta lokasi ibu pejabat Rusia, logistik, dan lokasi pasukan simpanan,” kata Mick Ryan, bekas jeneral dalam tentera Australia yang baru-baru ini berada di Ukraine .

Ukraine sedang membentuk beberapa kor baru, setiap satu daripadanya akan terdiri daripada beberapa ribu tentera. “Termasuk dalam ini bukan sahaja kereta kebal Barat, kenderaan tempur infantri, kenderaan beroda dan peralatan lain tetapi juga banyak peralatan kejuruteraan,” kata Ryan kepada CNN.

Unit ini mungkin hampir siap.

“Sumber Ukraine telah pun menghantar telegraf bahawa mereka sedang membentuk atau telah membentuk enam hingga sembilan briged baharu untuk serangan balas,” kata Kateryna Stepanenko di Institut Kajian Perang (ISW) di Washington DC.

Ryan berkata serangan bercita-cita tinggi seperti itu menggunakan sejumlah besar bahan api, peluru, makanan, bekalan perubatan dan peralatan ganti. Rantaian logistik – yang mungkin terhalang oleh cuaca buruk lebih daripada perisai – adalah sangat penting.

Pegawai kanan AS dan Ukraine menjalankan simulasi “atas meja” bulan lepas. Pengerusi Ketua Turus Bersama AS, Jen. Mark Milley, berkata: “Orang Ukraine sedang menggerakkan perkara-perkara di peta ini untuk menentukan tindakan terbaik mereka, dan mereka menentukan kelebihan dan kekurangan risiko yang berkaitan.”

Satu petunjuk – walaupun ia mungkin disamarkan dengan baik – akan menjadi operasi untuk menyerang hab logistik, pangkalan belakang dan stor peluru jauh di belakang barisan hadapan Rusia, kedua-duanya dengan senjata Barat jarak jauh, seperti HIMARS, dan operasi sabotaj. Serangan sedemikian telah meningkat di selatan Zaporizhzhia dan Crimea.

Ryan, yang menulis surat berita Futura Doctrina, berkata: “Kami secara munasabah boleh menjangkakan tindakan ofensif mungkin dalam skala yang berbeza di sekurang-kurangnya dua (dan mungkin lebih) lokasi di timur dan selatan,” tidak kurang untuk mengelirukan Rusia tentang di mana tujahan utama akan berlaku.

Selatan mewakili dividen yang lebih besar: peluang untuk memisahkan koridor tanah Rusia kepada Crimea yang diduduki dan menuntut semula beberapa tanah ladang terbaik di Ukraine. Selain Mariupol, sebahagian besar kawasan selatan mengalami lebih sedikit kemusnahan berbanding bandar-bandar di timur Ukraine.

Serangan yang berjaya ke arah selatan akan menjadikan pertahanan Rusia di bahagian Kherson masih tidak dapat dipertahankan. Ia juga boleh membuka jalan kepada Ukraine untuk memulihkan kawalan loji kuasa nuklear Zaporizhzhia, dan terusan yang membekalkan air tawar ke Crimea.

Tetapi Stepanenko bersetuju ia akan menjadi satu kesilapan semata-mata untuk memberi tumpuan kepada satu kawasan. Serangan di timur dan selatan mungkin saling menyokong, menimbulkan cabaran logistik dan penempatan tambahan kepada Rusia.

Serangan balas di kawasan Bakhmut oleh pasukan yang cukup bersedia mungkin menandakan permulaan tindakan serangan. Minggu lalu, komander tentera darat Ukraine, Kolonel Jeneral Oleksandr Syrskyi, berada di kawasan Bakhmut dan berkata: “Tugas kami adalah untuk memusnahkan seramai mungkin musuh dan mewujudkan syarat untuk kami melancarkan serangan.”

Orang Ukraine menunjukkan aliran perkakasan Barat yang mula tiba untuk meningkatkan pasukan darat mereka. Mereka telah menghantar kru kereta kebal untuk latihan mengenai kereta kebal Leopard 2 dan Challenger di Jerman dan UK, masing-masing.

Pertahanan peluru berpandu mereka semakin bertambah baik, dan dengan penggunaan bateri Patriot akan bertambah baik. Kumpulan pertama askar Ukraine yang berlatih di Patriot kini kembali ke Eropah.

Tetapi penyepaduan unit akan menjadi kritikal.

“Ukraine perlu meningkatkan keupayaannya untuk peperangan senjata gabungan sebelum serangan balas mereka. Ini memerlukan tahap koordinasi yang tinggi antara pelbagai briged Ukraine dan menyepadukan kebakaran untuk menyokong gerakan,” kata Stepanenko di ISW.

Askar Ukraine berdiri di sekeliling kereta kebal mainan sambil dilatih menggunakan kereta kebal Leopard 2 di lapangan menembak dan latihan di Jerman pada bulan Mac.

Peperangan sedemikian secara tradisinya tidak menjadi sebahagian daripada buku permainan Ukraine dan tidak dipelajari dalam sekelip mata. Walaupun penyapuan melalui Kharkiv September lalu adalah kejayaan dan mengeksploitasi kekurangan Rusia di kawasan itu, kerja keras untuk mendapatkan semula Kherson jauh lebih mahal dari segi kakitangan dan bahan.

Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, orang Ukraine telah menerima peralatan penting untuk sebarang tindakan serangan: peluru perobohan, perkakasan pembersihan lombong, keupayaan merapatkan mudah alih dan MRAP – kenderaan kalis lombong.

Selain itu, lebih 4,000 askar Ukraine telah menamatkan latihan senjata gabungan di Jerman, termasuk dua briged yang dilengkapi dengan Kenderaan Tempur Bradley yang dibekalkan AS dan kenderaan Stryker buatan AS.

Dua batalion infantri bermotor yang terdiri daripada 1,200 askar Ukraine masih dilatih di Jerman.

Latihan untuk menggunakan peralatan kejuruteraan yang dibekalkan oleh AS juga akan menjadi penting. Pakej terbaru bantuan AS yang diumumkan pada bulan Mac termasuk jambatan yang dilancarkan kenderaan berperisai, yang akan mengiringi unit yang sedang bergerak — serta senjata perobohan.

“Ini penting kerana perjuangan yang akan datang memerlukan Ukraine terlibat dalam gabungan penyeberangan halangan senjata untuk menceroboh dan menembusi pertahanan Rusia, termasuk lombong, parit anti kereta kebal, gigi naga dan peningkatan halangan semula jadi,” Ryan berkata.

Dia berkata “tidak ada usaha ketenteraan yang lebih sukar untuk dirancang, diatur dan dilaksanakan.”

Bantuan Barat telah berusaha untuk menangani jurang keupayaan utama Ukraine dalam kuasa tembakan mudah alih.

“Pengangkut kakitangan berperisai dan kenderaan tempur infantri akan membantu memastikan infantri berjentera Ukraine boleh ditempatkan dengan selamat ke zon pertempuran,” kata Stepanenko.

Kereta kebal Barat akan bertindak sebagai “hujung lembing” tetapi persoalannya ialah sama ada bilangan yang mencukupi telah tiba untuk membuat perbezaan yang menentukan. Maklumat sumber terbuka menunjukkan bahawa kurang daripada 100 kereta kebal tempur utama Barat berada di Ukraine.

Rusia sudah tentu sangat sedar bahawa Ukraine sedang merancang serangan baru. Ia telah menggunakan beberapa bulan lepas untuk membina pelbagai lapisan pertahanan, terutamanya di selatan.

Ryan mengatakan bahawa di samping itu Rusia mungkin mempunyai pasukan serangan balas mudah alih bersedia. Pengumpulan perisikan dan serangan jarak jauh untuk merendahkan unit tersebut merupakan elemen penting dalam perancangan Ukraine.

Ahli sejarah ketenteraan Stephen Biddle menulis bahawa “pertahanan cetek ke hadapan boleh dipecahkan dengan serangan senjata gabungan yang teratur, tetapi pertahanan yang mendalam dengan simpanan bermakna di belakangnya masih menimbulkan masalah yang lebih sukar bagi penyerang.”

Tetapi Biddle juga menegaskan bahawa “peramal tunggal terbaik hasil dalam peperangan sebenar adalah … keseimbangan kemahiran dan motivasi di kedua-dua pihak,” dan ini mungkin petanda baik untuk Ukraine.

Angkatan bersenjata Ukraine telah membuktikan diri mereka tangkas, boleh menyesuaikan diri dan inovatif; kebanyakan unit telah menunjukkan semangat yang tinggi dalam menghadapi kekuatan yang unggul. Sepanjang tahun lalu, tentera Barat telah menyediakan latihan dalam hampir setiap aspek konflik, daripada peperangan kereta kebal kepada logistik dan kepimpinan.

Sebaliknya, mobilisasi kejatuhan Rusia tidak banyak menggerakkan jarum di medan perang, dan laporan tentang perbezaan pendapat dan kepimpinan yang lemah dalam sistem yang sangat atas ke bawah menunjukkan bahawa saiz keupayaan Rusia mungkin tidak dipadankan dengan prestasi.

Yang membawa kita kembali kepada faktor keletihan. Selama tiga bulan, tentera Rusia – termasuk beberapa bahagian terbaik mereka – telah cuba untuk memecahkan pertahanan Ukraine di empat zon utama. Selain daripada keuntungan tambahan di kawasan Bakhmut, mereka hampir tidak membuat kemajuan.

Keragu-raguan bagi komando tinggi Rusia ialah bila dan sama ada hendak beralih daripada serangan kepada pertahanan.

“Pada satu ketika, [their offensives] berkemungkinan akan mencapai kemuncaknya,” kata Ryan. “Mereka perlu memutuskan sama ada mereka mengambil sikap lebih bertahan dalam beberapa minggu akan datang untuk menyerap atau bertindak balas terhadap sebarang serangan Ukraine.”

Banyak buruj perlu diselaraskan jika serangan balas Ukraine mahu berjaya.

“Mereka bukan sahaja mahu mengejutkan Rusia dengan masa dan lokasi tujahan utama dan sokongan mereka, tetapi mahu menjana tempo operasi yang mengatasi keupayaan Rusia untuk bertindak balas dengan cepat atau pada masa yang tepat dengan kekuatan yang betul,” Ryan. berkata.

Kejayaan pada peringkat awal akan menjana momentum. “Orang Ukraine hanya perlu membuat satu penembusan pada barisan pertahanan taktikal Rusia untuk kemudian mengalir melalui arus kuasa eksploitasi,” yang “seterusnya boleh memaksa penjajaran semula Rusia berskala besar dan penarikan pasukannya,” tambah Ryan.

Itulah yang diharapkan oleh Amerika Syarikat. “Apa yang ingin dilakukan oleh Ukraine pada saat pertama yang mungkin adalah untuk mewujudkan atau mencipta momentum dan mewujudkan keadaan di medan perang yang terus memihak kepadanya,” kata Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin pada Februari.

Orang Ukraine tahu bahawa setelah menerima perisai dan peralatan lain bernilai berpuluh bilion dolar, dan latihan untuk beribu-ribu tentera mereka, mereka perlu menunjukkan hasil untuk mengekalkan kepercayaan dan sokongan gabungan itu. Tahun depan, AS memasuki mod pilihan raya, dengan semua gangguan yang mungkin akan dibawa – sesuatu yang tidak hilang di Moscow kerana ia berusaha untuk mengeluarkan konflik.

Orang Ukraine akan mahu segala-galanya dicuba dan diuji, dilatih dan dilatih semula, sebelum memberi komitmen kepada apa yang mungkin akan menjadi episod penting dalam konflik itu.

data result singapore

hasil pengeluaran sydney

lagu togel sdy

togel hkg hari ini keluar

togel malam ini