Apakah yang menyebabkan krisis perbankan global minggu ini dan adakah ia akan membawa kepada kemelesetan?
slot online

Apakah yang menyebabkan krisis perbankan global minggu ini dan adakah ia akan membawa kepada kemelesetan?


London
CNN

Jumaat lalu, kegagalan terbesar sebuah bank AS sejak krisis kewangan global berlaku dalam masa nyata apabila pemberi pinjaman utama kepada industri teknologi tunduk kepada bank klasik.

Pelanggan Silicon Valley Bank dengan panik menarik wang mereka daripada pemberi pinjaman yang berpangkalan di California sebelum pengawal selia AS campur tangan untuk mengawal. Tetapi kejatuhan pasaran panik, menimbulkan kesakitan kepada institusi kewangan yang lebih lemah yang sudah bergelut dengan akibat yang tidak diingini akibat kenaikan kadar faedah dan kecederaan yang ditimbulkan oleh diri sendiri.

Seminggu kemudian, bank serantau AS kedua — Signature Bank — telah ditutup, satu bank ketiga — First Republic Bank (FRC) — telah disokong, dan ancaman besar pertama sejak 2008 kepada bank yang mempunyai kepentingan kewangan global — Credit Suisse — telah dielakkan, sekurang-kurangnya buat masa ini.

Tetapi ketenangan relatif telah dipulihkan hanya berkat penyediaan sejumlah besar wang kecemasan daripada pemberi pinjaman pilihan terakhir — bank pusat — dan beberapa pemain terkuat industri.

Pasaran kekal di hadapan: Indeks penanda aras saham di AS dan bank Eropah masing-masing kehilangan 20% dan 13% sejak penutupan dagangan Rabu lalu. Wall Street dibuka rendah pada Jumaat, dan saham First Republic jatuh kira-kira 16%.

Jumaat, 10 Mac — Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan (FDIC) kerajaan AS mengambil alih SVB. Ia adalah kejatuhan perbankan terbesar di Amerika sejak Washington Mutual pada 2008. Roda itu mula terputus 48 jam lebih awal apabila bank itu mengambil berbilion dolar kerugian menunaikan bon kerajaan AS untuk mengumpul wang untuk membayar pendeposit. Ia cuba – tidak berjaya – untuk menjual saham untuk menyokong kewangannya. Itu mencetuskan panik yang membawa kepada kejatuhannya.

Ahad, 12 Mac — FDIC menutup Signature Bank selepas menjalankan depositnya oleh pelanggan yang telah takut dengan letupan SVB. Kedua-dua bank mempunyai nisbah yang luar biasa tinggi deposit tidak diinsuranskan untuk membiayai perniagaan mereka.

Rabu, 15 Mac — Selepas melihat saham dalam Credit Suisse (CS) runtuh sebanyak 30%, pihak berkuasa Switzerland mengumumkan penangguhan untuk bank kedua terbesar di negara itu. Ia meredakan panik pasaran serta-merta tetapi pemain global masih belum keluar dari hutan. Pelabur dan pelanggan bimbang bahawa ia tidak mempunyai rancangan yang boleh dipercayai untuk membalikkan penurunan jangka panjang dalam perniagaannya.

Khamis, 16 Mac — First Republic Bank terumbang-ambing apabila pelanggan mengeluarkan deposit mereka. Dalam mesyuarat di Washington, Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen dan Jamie Dimon, Ketua Pegawai Eksekutif bank terbesar Amerika, merangka rancangan untuk menyelamat sektor swasta. Hasilnya ialah perjanjian dengan sekumpulan pemberi pinjaman Amerika untuk mendepositkan berpuluh bilion dolar tunai ke Republik Pertama untuk menahan pendarahan.

Hampir $200 bilion setakat ini dalam sokongan langsung bank pusat. Dalam menjamin semua deposit di Silicon Valley Bank dan Signature Bank, Rizab Persekutuan AS berada dalam mata wang $140 bilion. Kemudian ada $54 bilion Bank Negara Swiss yang ditawarkan Credit Suisse dalam bentuk pinjaman kecemasan.

Fed juga telah bersetuju jumlah rekod pinjaman kepada bank lain minggu ini. Bank-bank meminjam hampir $153 bilion daripada Fed dalam beberapa hari kebelakangan ini, memecahkan rekod sebelumnya sebanyak $112 bilion yang ditetapkan semasa krisis 2008.

Bank-bank juga memperoleh hampir $12 bilion pinjaman daripada program pinjaman kecemasan baharu Fed yang ditubuhkan pada awal minggu dengan tujuan untuk mengelakkan lebih banyak bank runtuh.

Jumlah $318 bilion yang telah dipinjamkan oleh Fed kepada sistem kewangan adalah kira-kira separuh daripada jumlah yang diberikan semasa krisis kewangan global.

“Tetapi ia masih merupakan jumlah yang besar,” kata Michael Feroli dari JPMorgan dalam nota kepada pelabur Khamis. “Pandangan kaca separuh kosong ialah bank memerlukan banyak wang. Pengambilan separuh penuh gelas ialah sistem berfungsi seperti yang dimaksudkan.”

Industri perbankan juga telah mengalami kerugian berbilion-bilion. JPMorgan Chase, Bank of America dan Citigroup adalah antara kumpulan 11 pemberi pinjaman yang menyediakan kemasukan tunai $30 bilion yang bertujuan untuk meningkatkan keyakinan dalam First Republic Bank.

HSBC dilaporkan telah memberikan komitmen lebih daripada $2 bilion kepada perniagaan UK SVB, yang dibelinya pada Ahad dengan harga £1.

Jika anda mempunyai kurang daripada $250,000 dalam akaun di bank AS yang diinsuranskan oleh FDIC, maka hampir pasti anda tidak perlu risau. Akaun bersama diinsuranskan sehingga $500,000.

Negara-negara Eropah mengendalikan program yang serupa. Di Switzerland, sehingga 100,000 franc Swiss ($108,000) diinsuranskan bagi setiap pendeposit.

Pelanggan bank yang gagal di Kesatuan Eropah dijanjikan €100,000 ($105,431) daripada deposit mereka dikembalikan. Pemegang akaun bersama boleh menerima gabungan €200,000 ($210,956) sebagai pampasan.

Di United Kingdom, pendeposit boleh mempunyai sehingga £85,000 ($102,484) yang dipulangkan jika bank mereka kurang, dua kali ganda kepada £170,000 ($204,967) untuk akaun bersama.

Jawapan ringkasnya ialah ya. Bank yang tertekan akan memberi perhatian yang lebih besar kepada kepercayaan kredit peminjam, sama ada mereka perniagaan yang mencari pinjaman atau pembeli rumah yang cuba mencari gadai janji.

“Jika bank mengalami tekanan, mereka mungkin keberatan untuk memberi pinjaman,” kata Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen pada Khamis sebagai keterangan kepada Jawatankuasa Kewangan Senat. “Kami boleh melihat kredit menjadi lebih mahal dan kurang tersedia.”

Christine Lagarde, presiden Bank Pusat Eropah, memberitahu pemberita Khamis bahawa “ketegangan pasaran yang berterusan meningkat” boleh menyekat lagi keadaan kredit yang sudah mengetatkan sebagai tindak balas kepada kenaikan kadar faedah.

Ya, sekali lagi.

Inilah yang dikatakan Yellen kepada jawatankuasa Senat: “Itu boleh mengubahnya menjadi sumber risiko ekonomi penurunan yang ketara.”

Goldman Sachs berkata pada hari Rabu bahawa tekanan yang semakin meningkat dalam sektor perbankan telah meningkatkan kemungkinan kemelesetan AS dalam tempoh 12 bulan akan datang. Bank itu kini percaya bahawa ekonomi Amerika mempunyai peluang 35% untuk memasuki kemelesetan dalam tempoh setahun, meningkat daripada 25% sebelum krisis sektor perbankan bermula.

Ekonomi kedua terbesar di dunia, China, juga tergagap-gagap walaupun terdapat letusan aktiviti berikutan penamatan pantas langkah penutupan Covid yang kejam pada akhir tahun lalu.

Dalam langkah mengejut pada hari Jumaat, bank pusat China mengurangkan jumlah wang yang perlu dipegang oleh pemberi pinjaman negara itu dalam rizab dalam usaha untuk memastikan aliran tunai mengalir melalui ekonomi.

— Anna Cooperan menyumbang kepada artikel ini.

totobet result

pengeluar sdy

sydney totobet

hk indo

pengeluaran sgp hari ini