Bandar tanpa TikTok menawarkan tingkap kepada potensi masa depan Amerika Ketika rakyat Amerika menghadapi masa depan tanpa TikTok, Hong Kong menawarkan gambaran sekilas tentang realiti itu
slot online

Bandar tanpa TikTok menawarkan tingkap kepada potensi masa depan Amerika Ketika rakyat Amerika menghadapi masa depan tanpa TikTok, Hong Kong menawarkan gambaran sekilas tentang realiti itu


Hong Kong
CNN

Di seluruh Amerika Syarikat, lebih 150 juta orang sedang berhadapan dengan kemungkinan realiti baharu: kehidupan tanpa TikTok.

Apl video bentuk pendek yang sangat popular telah menjadi pusat pertempuran yang berterusan, dengan penggubal undang-undang menggesa larangan secara terang-terangan, dan syarikat itu menggambarkan dirinya sebagai ruang komuniti yang kritikal, platform pendidikan dan keseronokan semata-mata.

Di Hong Kong, tidak perlu membayangkan realiti itu: TikTok telah menghentikan perkhidmatannya di sana pada tahun 2020.

Pemergiannya yang mendadak telah disambut dengan reaksi yang bercampur-campur: kekecewaan daripada sesetengah pengguna dan pencipta kandungan, tetapi juga kelegaan daripada orang lain yang mengatakan kehidupan lebih baik tanpa tatal tanpa had apl.

Pada masa ia dikeluarkan, TikTok mempunyai kehadiran yang agak sederhana di bandar dan tidak ada di mana-mana seperti di AS hari ini.

Tetapi reaksi yang berbeza-beza terhadap pemergiannya, dan cara pengguna beralih ke platform lain atau malah komuniti luar talian kehidupan sebenar, menawarkan orang Amerika gambaran tentang potensi masa depan tanpa TikTok mereka.

TikTok mengumumkan keluar dari Hong Kong pada Julai 2020, seminggu selepas China mengenakan undang-undang keselamatan negara yang kontroversial di bandar itu. Keputusan itu dibuat ketika aplikasi itu cuba menjauhkan diri dari China dan syarikat induknya yang berpangkalan di Beijing, ByteDance, dalam menghadapi tekanan yang semakin meningkat di AS di bawah pentadbiran Trump.

Tetapi ini bermakna penghentian yang menggemparkan bagi pencipta seperti Shivani Dukhande, yang mempunyai kira-kira 45,000 pengikut pada masa aplikasi itu meninggalkan Hong Kong.

Dukhande, 25, melihat akaunnya dibuka pada awal 2020 semasa wabak, dengan kandungan gaya hidup seperti video memasak dan kesihatan berkembang pesat di platform.

“Terdapat banyak pencipta baharu yang muncul,” katanya. “Dulu kami semua bekerjasama, kami ada bersembang di mana kita semua akan bercakap dan berkongsi idea dan ia mewujudkan komuniti.”

Momentum mula dibina. Syarikat mula menghubungi Dukhande, membayar untuk kandungan yang ditaja dan bekerjasama pada kempen iklan. Jenama mula bekerjasama dengan pencipta mengenai “cabaran” yang menjadi sohor kini dalam usaha untuk menarik pengguna baharu yang muda.

“Lebih ramai orang telah menyertai dan ia menjadi satu perkara yang menyeronokkan untuk dilakukan,” katanya. “Kemudian, ia hanya hilang pada suatu pagi.”

“Jika ia berterusan, maka saya mungkin sudah cukup untuk berhenti 9 hingga 5,” katanya. “Jika saya mempunyai peluang untuk berkembang, ia boleh menjadi laluan kerjaya yang berpotensi.”

Ini adalah salah satu hujah utama TikTok telah dibuat dalam beberapa minggu kebelakangan ini di AS. Pada bulan Mac, ketika Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu bersedia untuk memberi keterangan di hadapan Kongres, TikTok menghasilkan dokumentari yang menonjolkan pemilik perniagaan kecil Amerika yang bergantung pada platform untuk mata pencarian mereka.

Platform itu digunakan oleh hampir lima juta perniagaan di AS, kata TikTok pada Mac. Dan ia bersedia untuk mengatasi pesaing: Firma penyelidikan yang berpangkalan di London, Omdia mengunjurkan pada bulan November bahawa pendapatan pengiklanan TikTok akan melebihi hasil gabungan iklan video Meta – rumah Facebook dan Instagram – dan YouTube menjelang 2027.

Ini sebahagiannya kerana orang ramai menghabiskan lebih banyak masa di TikTok. Pada suku kedua 2022, pengguna TikTok di seluruh dunia menghabiskan purata 95 minit sehari pada apl itu, menurut firma analitik data SensorTower – hampir dua kali lebih banyak masa berbanding pengguna menghabiskan masa di Facebook dan Instagram.

Shivani Dukhande telah mencipta video tentang kesihatan, gaya hidup, makanan dan Hong Kong di akaun TikToknya.

Tetapi di Hong Kong, platform lain telah melompat masuk untuk mengisi jurang. Reels, produk video bentuk pendek Instagram, dengan ciri serupa seperti TikTok seperti skrol yang tidak berkesudahan, berkembang dengan cepat – dan Dukhande telah mendapat manfaatnya.

Dia terpaksa membina semula penontonnya dari awal, dan kini mempunyai 12,500 pengikut Instagram, tetapi dia berasa optimistik tentang pertumbuhannya. Namun, kehilangan TikTok adalah “peluang yang terlepas,” katanya, dan komuniti pencipta yang semakin berkembang sebahagian besarnya telah pudar dari pandangan.

“Jumlah pekerjaan, jumlah penciptaan kandungan, jumlah peluang pemasaran yang ada dengan TikTok – kami agak terlepas daripada keseluruhan bahagian itu.”

Tetapi bagi sesetengah orang, pemergian TikTok adalah satu perubahan yang dialu-alukan.

Poppy Anderson, 16, telah menggunakan TikTok sejak dilancarkan pada 2018. Dan, seperti ramai orang lain dalam generasinya, dia akan menghabiskan berjam-jam “menatal dan menatal” – walaupun berasa tidak puas hati.

“Adalah sangat mudah untuk mencari apa yang anda suka di sana, kerana [algorithm-run] Halaman For You mengekalkan anda di sana,” katanya. “Dan ia menghiburkan, tetapi anda tidak mendapat apa-apa daripadanya.”

Beliau menyifatkan TikTok sering menjadi persekitaran toksik yang melahirkan pemikiran sempit, mentaliti kumpulan, “budaya batal” yang sesat dan tingkah laku dalam talian yang tidak sesuai seperti mengkritik tubuh gadis dan wanita. Malah orang yang dia kenali dalam kehidupan sebenar mula bertindak secara berbeza selepas menyertai aplikasi itu, yang menjejaskan persahabatan, katanya.

Martin Poon, 15, juga bosan dengan TikTok, tetapi sukar untuk berhenti.

“Semua orang menggunakannya, jadi saya rasa seperti ada perasaan bahawa anda perlu menggunakannya, anda perlu berada di atas perkara-perkara, anda perlu tahu apa yang berlaku. Dan saya rasa ia memberi tekanan kepada saya,” katanya.

Maklumat salah dan salah perempuan berleluasa di TikTok, dengan akaun seperti Andrew Tate, “lelaki alfa” yang digayakan sendiri baru-baru ini ditahan di Romania atas dakwaan pemerdagangan manusia dan rogol, semakin popular di kalangan budak lelaki di sekolah Poon.

“Ia hanya mengenai bagaimana [these accounts] mempunyai begitu banyak impak kepada belia, dan ia mempunyai banyak pegangan pada apa yang kita fikirkan dan bagaimana ia mempengaruhi tingkah laku kita,” kata Poon – walaupun dia menambah bahawa maklumat salah adalah masalah utama pada semua platform media sosial, bukan hanya TikTok.

Pakar telah lama bimbang tentang kesan TikTok terhadap kesihatan mental golongan muda, dengan satu kajian mendakwa aplikasi itu mungkin memaparkan kandungan yang berpotensi berbahaya berkaitan dengan bunuh diri dan gangguan makan kepada remaja dalam beberapa minit selepas mereka mencipta akaun.

Sebagai tindak balas kepada tekanan yang semakin meningkat, TikTok baru-baru ini mengumumkan had masa skrin harian selama satu jam untuk pengguna di bawah 18 tahun, walaupun pengguna akan dapat mematikan tetapan lalai ini.

Anderson mengakui beberapa perkara positif tentang TikTok, seperti perbualan terbuka tentang kesihatan mental. Namun, dia gembira apabila aplikasi itu tidak dapat diakses. Tidur menjadi lebih mudah tanpa tarikan TikTok. “Saya tidak mempunyai kawalan diri untuk melepaskannya sendiri,” katanya.

Bagi Poon dan rakannya Ava Chan, juga 15, kehilangan TikTok mencetuskan permulaan baharu.

Apabila apl itu keluar pada tahun 2020, mereka melakukan kelas dalam talian, diasingkan daripada rakan dan bosan di rumah. Pada masa itu, Instagram Reels dan YouTube Shorts masih belum tiba di Hong Kong.

“Kami terpaksa memikirkan cara menggunakan masa kami selain daripada menggunakan TikTok,” kata Chan. “Bagi kami, itu meneroka minat kami lebih banyak.”

Untuk kedua-duanya, itu datang dalam menyokong komuniti neurodiverse. Mereka melancarkan kelab di sekolah yang menyebarkan pendidikan dan kesedaran tentang kepelbagaian saraf, serta mengambil bahagian dalam aktiviti sukarelawan dengan orang yang pelbagai neuro.

Kedua-duanya berkata ia memberi mereka rasa tujuan, dan seiring berjalannya waktu, mereka melihat faedah lain.

Rakan-rakan mereka, yang sebelum ini akan menghabiskan masa penggambaran dan menonton TikToks bersama-sama, mula mengadakan lebih banyak perbualan bersemuka. Mereka mendapati rakan sebaya mula bersenam di luar rumah, yang menjadi lebih mudah apabila sekatan Covid ditarik balik. Kesihatan mental mereka bertambah baik.

Sudah tentu, sebagai remaja, mereka tidak keluar dari media sosial sepenuhnya dan menggunakannya sebagai alat untuk mempromosikan kelab mereka – tetapi ia jauh daripada jam menatal sebelumnya. Dan sementara mereka kadang-kadang tertanya-tanya apa yang berlaku di TikTok di luar Hong Kong, daya tarikannya hilang apabila tiada orang lain di sekeliling mereka menggunakannya sama ada.

“Ramai orang, mereka hanya terlupa tentangnya,” kata Anderson. “Orang ramai beralih ke platform yang berbeza – atau teruskan sahaja.”

result. sgp

pengeluaran sindy

toto sidney 2023

totobet hongkong hari ini