Biden: Kes jenayah perang ICC terhadap Putin adalah ‘wajar’
slot online

Biden: Kes jenayah perang ICC terhadap Putin adalah ‘wajar’CNN

Presiden Joe Biden pada hari Jumaat berkata kes Mahkamah Jenayah Antarabangsa terhadap Presiden Rusia Vladimir Putin “membuat titik yang sangat kukuh,” sambil menyuarakan sokongan untuk siasatan terhadap dakwaan jenayah perang Putin.

“Saya rasa ia wajar,” kata Biden, “tetapi persoalannya, ia juga tidak diiktiraf di peringkat antarabangsa oleh kami. Tetapi saya fikir ia membuat titik yang sangat kuat.”

Biden kemudian memberitahu wartawan bahawa Putin telah “jelas melakukan jenayah perang.”

Baik AS mahupun Rusia bukan ahli ICC, yang pada Jumaat mengeluarkan waran tangkap untuk Putin dan pegawai Rusia Maria Lvova-Belova atas dakwaan skim menghantar pulang kanak-kanak Ukraine ke Rusia.

Mahkamah berkata terdapat “alasan munasabah untuk mempercayai bahawa Encik Putin memikul tanggungjawab jenayah individu” untuk jenayah yang didakwa, kerana telah melakukan mereka secara langsung bersama orang lain, dan untuk “kegagalannya untuk menjalankan kawalan dengan betul ke atas orang bawahan awam dan tentera yang melakukan perbuatan itu. ” Tuduhan ICC, yang berkaitan dengan dakwaan amalan yang dilaporkan oleh CNN dan lain-lain, adalah yang pertama secara rasmi dikemukakan terhadap pegawai di Moscow sejak perangnya terhadap Ukraine bermula tahun lepas.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky mengucapkan terima kasih kepada ICC atas keputusan “bersejarah”nya, tetapi Kremlin berkata ia menganggap “penyoalan soalan itu keterlaluan dan tidak boleh diterima.”

Rumah Putih dalam satu kenyataan awal hari Jumaat mengalu-alukan “pertanggungjawaban bagi pelaku jenayah perang,” tetapi berhenti daripada sokongan penuh terhadap waran tangkap ICC.

“Tidak dinafikan bahawa Rusia melakukan jenayah perang dan kekejaman di Ukraine, dan kami telah jelas bahawa mereka yang bertanggungjawab mesti bertanggungjawab. Pendakwaraya ICC adalah pelakon bebas dan membuat keputusan pendakwaan sendiri berdasarkan bukti di hadapannya. Kami menyokong akauntabiliti bagi pelaku jenayah perang,” kata jurucakap Majlis Keselamatan Negara, Adrienne Watson.

Terutamanya, kenyataan Watson pada awal Jumaat tidak menyatakan sokongan secara jelas terhadap usaha ICC untuk mendakwa Putin atas jenayah perang.

Jurucakap Jabatan Negara memberitahu CNN bahawa “kami menyokong akauntabiliti bagi pelaku jenayah perang.”

result keluaran sgp hari ini

pengeluaran sidney siang ini

totobet sdy

hk keluar mlm ini

totobet result sgp