Biden mengeluarkan veto pertamanya pada resolusi pelaburan persaraan
slot online

Biden mengeluarkan veto pertamanya pada resolusi pelaburan persaraanCNN

Presiden Joe Biden mengeluarkan veto pertama jawatan presidennya pada hari Isnin mengenai resolusi untuk membatalkan peraturan pelaburan persaraan yang membolehkan pengurus dana persaraan mempertimbangkan kesan perubahan iklim dan faktor persekitaran, sosial dan tadbir urus lain apabila memilih pelaburan.

Penggubal undang-undang Republikan mengetuai desakan untuk meluluskan resolusi itu melalui Kongres, dengan alasan bahawa peraturan itu adalah dasar “terjaga” yang mendorong agenda liberal ke atas rakyat Amerika dan akan mencederakan garis bawah pesara, manakala Demokrat berkata ia bukan mengenai ideologi dan akan membantu pelabur.

Resolusi itu, yang akan membatalkan peraturan Jabatan Buruh, meluluskan kedua-dua dewan Kongres dengan Senator Demokrat Joe Manchin dari West Virginia dan Jon Tester dari Montana mengundi dengan Republikan di Senat.

“Saya baru sahaja menandatangani veto ini kerana undang-undang yang diluluskan oleh Kongres akan membahayakan simpanan persaraan individu di seluruh negara. Mereka tidak boleh mengambil kira pelaburan yang tidak akan terjejas oleh iklim, dipengaruhi oleh eksekutif yang membayar lebih, dan itulah sebabnya saya memutuskan untuk memvetonya – masuk akal untuk memvetokannya,” kata Biden dalam video yang disiarkan ke media sosial petang Isnin. .

Biden dilihat menandatangani veto dalam video, yang diambil di Pejabat Oval awal Isnin.

Veto itu menepati janji kerap Biden untuk memveto undang-undang yang diluluskan oleh Dewan yang dikawal GOP yang tidak dipersetujuinya. Malah sebelum Republikan mengawal dewan itu, Biden sering menyebut keupayaannya untuk membatalkan keutamaan mereka. “Berita baiknya ialah saya akan mempunyai pen veto,” katanya kepada sekumpulan penderma di Chicago hanya beberapa hari sebelum pilihan raya pertengahan November.

Penentang peraturan itu boleh cuba mengatasi kuasa veto Biden, tetapi pada ketika ini nampaknya tidak mungkin mereka boleh mendapatkan majoriti dua pertiga yang diperlukan dalam setiap dewan untuk berbuat demikian.

Veto presiden pertama Biden mencerminkan realiti susunan politik yang berubah di Washington dengan Republikan kini mengawal Dewan selepas mereka memenangi semula dewan daripada Demokrat pada pilihan raya pertengahan 2022.

Sebelum ini, Demokrat menguasai kedua-dua Dewan dan Dewan Negara. Kini, parti presiden hanya mempunyai majoriti di Dewan Negara.

Kebanyakan undang-undang yang diluluskan oleh Dewan yang dikawal oleh GOP semasa tidak akan dapat meluluskan Senat yang dikawal oleh Demokrat. Tetapi resolusi untuk membatalkan peraturan pelaburan hanya memerlukan majoriti mudah untuk diluluskan di Dewan Negara. Penggubal undang-undang Republikan mengemukakannya di bawah Akta Kajian Semula Kongres, yang membenarkan Kongres membatalkan peraturan daripada cabang eksekutif tanpa perlu membersihkan ambang 60 undi di Senat yang diperlukan untuk kebanyakan undang-undang.

Penentang peraturan itu berhujah bahawa ia mempolitikkan pelaburan persaraan dan pentadbiran Biden menggunakannya sebagai cara untuk mempromosikan agenda liberal.

Senator Republikan John Barrasso dari Wyoming berkata pada sidang akhbar awal tahun ini, “Apa yang berlaku di sini ialah birokrasi yang terjaga dan bersenjata di Jabatan Buruh telah mengeluarkan peraturan baharu mengenai dana persaraan, dan mereka mahu dana persaraan dilaburkan dalam perkara yang konsisten dengan agenda mereka yang sangat liberal dan berhaluan kiri.”

Penyokong peraturan itu berpendapat bahawa ia bukan mandat – ia membenarkan, tetapi tidak memerlukan, pertimbangan faktor persekitaran, sosial dan tadbir urus dalam pemilihan pelaburan.

Pemimpin Majoriti Senat Chuck Schumer berkata dalam mempertahankan peraturan bahawa Republikan “menggunakan serangan penat yang sama yang telah kita dengari untuk sementara waktu sekarang bahawa ini adalah lebih bangun. … Tetapi Republikan hilang atau mengabaikan satu perkara penting: Tiada apa-apa dalam peraturan (Jabatan Buruh) mengenakan mandat.”

“Ini bukan mengenai keutamaan ideologi, ia mengenai melihat gambaran terbesar yang mungkin bagi pelaburan untuk meminimumkan risiko dan memaksimumkan pulangan,” katanya, sambil menyatakan ia adalah peraturan sempit yang “secara literal membenarkan pasaran bebas melakukan kerjanya.”

Kenyataan dasar pentadbiran memberi amaran bahawa Biden akan memveto langkah itu jika dibentangkan dengan cara yang sama menyatakan, “peraturan 2022 bukan mandat – ia tidak memerlukan mana-mana fidusiari untuk membuat keputusan pelaburan berdasarkan faktor ESG semata-mata. Peraturan itu hanya memastikan bahawa fidusiari pelan persaraan mesti melibatkan diri dalam analisis risiko dan pulangan keputusan pelaburan mereka dan menyedari bahawa faktor-faktor ini boleh menjadi relevan dengan analisis itu.”

Cerita ini telah dikemas kini dengan perkembangan tambahan.

data result singapore

hasil pengeluaran sydney hari ini

toto sdy

pembukaan hongkong

singapura totobet