Biden menyeru Kongres untuk meluluskan larangan senjata serangan berikutan penembakan Nashville
slot online

Biden menyeru Kongres untuk meluluskan larangan senjata serangan berikutan penembakan Nashville

Presiden Joe Biden bercakap semasa Sidang Kemuncak Perniagaan Wanita SBA di Rumah Putih pada hari Isnin. (Alex Brandon/AP)

Presiden Joe Biden menyebut kejadian tembakan di sekolah Nashville yang mengorbankan enam orang, termasuk tiga kanak-kanak, “menyayat hati, mimpi ngeri terburuk sebuah keluarga.”

Presiden, yang berucap pada Sidang Kemuncak Perniagaan Wanita Pentadbiran Perniagaan Kecil Isnin, berkata lebih banyak perlu dilakukan untuk menghentikan keganasan senjata api.

“Ia memecah belahkan komuniti kita,” katanya.

Tembakan berlaku di Sekolah Covenant, sebuah sekolah rendah Kristian swasta di Nashville yang mengajar prasekolah hingga darjah 6, kata polis Nashville.

Pegawai berkata, penembak itu bersenjatakan sekurang-kurangnya dua raifal “jenis serangan” dan pistol.

Biden menggesa Kongres meluluskan larangan senjata serangan, dengan mengatakan kita “perlu berbuat lebih banyak untuk melindungi sekolah kita.”

“Sudah tiba masanya kita mula membuat lebih banyak kemajuan,” katanya.

Whip Majoriti Senat Dick Durbin, seorang Demokrat, mengulangi kenyataan presiden, mengatakan beliau sangat menyokong “rang undang-undang untuk mengharamkan senjata serangan daripada kegunaan awam dan untuk menutup jurang dalam sistem pemeriksaan latar belakang kami.”

Beliau menggesa penggubal undang-undang untuk menghasilkan penyelesaian dwipartisan, tetapi itu sangat tidak mungkin Kongres ini dengan majoriti tipis Demokrat di Senat dan Dewan pimpinan GOP.

Tahun lepas Senat meluluskan “Akta Komuniti Selamat Berduaan”, undang-undang utama pertama yang menangani keganasan senjata api sejak 1994. Perundangan itu tidak mencapai apa yang diharapkan oleh beberapa Demokrat, termasuk harapan lama mereka untuk mengharamkan senjata serangan.

Tonton di sini:

CNN Nicky Robertson menyumbang pelaporan kepada siaran ini.

info result sgp

hasil pengeluaran sidney hari ini

totobet sidney hari ini

totobet hk hari ini

totobet hk