Bir Guinness: Adakah ia benar-benar baik untuk anda?
slot online

Bir Guinness: Adakah ia benar-benar baik untuk anda?

Nota Editor: Dapatkan inspirasi daripada rangkuman mingguan tentang kehidupan yang baik, dipermudahkan. Mendaftar untuk Surat berita Kehidupan CNN, Tetapi Lebih Baik untuk maklumat dan alat yang direka untuk meningkatkan kesejahteraan anda.CNN

Guinness, seperti stout Ireland yang lain, menikmati populariti bermusim setiap Hari St. Patrick. Ia juga telah disebut-sebut sebagai “baik untuk anda,” sekurang-kurangnya oleh poster pengiklanannya sendiri beberapa dekad yang lalu.

Tetapi bolehkah bir berkrim, kaya dan mengenyangkan ini benar-benar ditambah ke senarai minuman sihat? Atau adakah reputasinya hanya pemasaran yang baik? Kami menyelidik sejarah bir dan bercakap dengan pakar pembuatan bir dan mengupas kebaikan, yang tidak begitu hebat dan kepintaran Guinness.

Guinness asli ialah sejenis ale yang dikenali sebagai stout. Ia diperbuat daripada gandum (bijirin) yang mengandungi sejumlah besar barli panggang, yang memberikannya rasa terbakar yang pedas dan warna yang sangat gelap. Dan walaupun anda tidak akan meletakkannya sebagai sihat seperti sayur-sayuran, stout secara umum, serta bir lain, mungkin dibenarkan dalam sekurang-kurangnya beberapa hak bermegah khasiat mereka.

Menurut Charlie Bamforth, profesor terkenal emeritus sains pembuatan bir di University of California, Davis, kebanyakan bir mengandungi sejumlah besar antioksidan, vitamin B, silikon mineral (yang boleh membantu melindungi daripada osteoporosis), serat larut dan prebiotik, yang menggalakkan pertumbuhan bakteria “baik” dalam usus anda.

Dan Guinness mungkin mempunyai kelebihan sedikit berbanding dengan minuman lain, malah berbanding stout lain.

“Kami menunjukkan bahawa Guinness mengandungi paling folat bir import yang kami analisis,” kata Bamforth. Folat adalah vitamin B yang badan kita perlukan untuk membuat DNA dan bahan genetik lain. Ia juga perlu untuk sel membahagi. Menurut kajiannya, stout secara purata mengandungi 12.8 mikrogram folat, atau 3.2% daripada elaun harian yang disyorkan.

Kerana Guinness mengandungi banyak barli yang tidak dimakan, yang mengandungi lebih banyak serat daripada bijirin malt, ia juga merupakan salah satu bir dengan tahap serat tertinggi, menurut Bamforth. (Nota: Walaupun Jabatan Pertanian AS menyenaraikan bir sebagai mengandungi sifar gram serat, Bamforth berkata penyelidikannya menunjukkan sebaliknya.)

Bamforth telah meneliti dan mengarang bersama kajian yang diterbitkan dalam Journal of the Institute of Brewing dan Journal of American Society of Brewing Chemists.

Berikut adalah berita baik yang lebih berpotensi tentang Guinness: Walaupun rasa yang kaya dan konsistensi berkrim, ia bukanlah kalori tertinggi berbanding dengan bir lain. Hidangan 12-auns Guinness Draft mempunyai 125 kalori. Sebagai perbandingan, saiz hidangan Budweiser yang sama mempunyai 145 kalori, Heineken mempunyai 142 kalori, dan Samuel Adams Cream Stout mempunyai 189 kalori. Di Amerika Syarikat, Guinness Extra Stout, dengan cara itu, mempunyai 149 kalori.

Ini masuk akal apabila anda menganggap bahawa alkohol adalah sumber kalori utama dalam bir. Guinness Draft mempunyai kandungan alkohol yang lebih rendah, pada 4.2% alkohol mengikut volum, berbanding dengan 5% untuk Budweiser dan Heineken, dan 4.9% untuk Samuel Adams Cream Stout.

Secara umum, penggunaan alkohol sederhana – yang ditakrifkan oleh garis panduan diet USDA untuk rakyat Amerika sebagai tidak lebih daripada dua minuman sehari untuk lelaki atau satu minuman sehari untuk wanita – mungkin melindungi daripada penyakit jantung. Jadi anda boleh menanda kotak lain.

Guinness masih alkohol, dan pengambilan terlalu banyak boleh menjejaskan pertimbangan dan menyumbang kepada penambahan berat badan. Minuman berat (dianggap lebih daripada 14 minuman seminggu untuk lelaki atau lebih daripada tujuh minuman seminggu untuk wanita) dan minum berlebihan (lima atau lebih minuman untuk lelaki, dan empat atau lebih untuk wanita, dalam tempoh kira-kira dua jam) juga dikaitkan dengan banyak masalah kesihatan, termasuk penyakit hati, pankreatitis dan tekanan darah tinggi.

Menurut Majlis Kebangsaan mengenai Alkoholisme dan Ketergantungan Dadah, “alkohol ialah bahan ketagihan yang paling biasa digunakan di Amerika Syarikat: 17.6 juta orang, atau satu daripada setiap 12 orang dewasa, mengalami penyalahgunaan alkohol atau kebergantungan bersama beberapa juta lagi yang terlibat dalam pola minum berlebihan yang berisiko dan boleh membawa kepada masalah alkohol.”

Dan sementara pengambilan alkohol secara sederhana mungkin mempunyai manfaat jantung bagi sesetengah orang, pengambilan alkohol juga boleh meningkatkan risiko kanser payudara wanita untuk setiap minuman yang diambil setiap hari.

Beberapa dekad yang lalu, di Ireland, adalah perkara biasa bagi seorang doktor untuk menasihati wanita hamil dan menyusu supaya meminum Guinness. Tetapi hari ini, pakar (terutamanya di Amerika Syarikat) berhati-hati terhadap bahaya yang berkaitan dengan mengambil sebarang alkohol semasa hamil.

“Alkohol adalah teratogen, iaitu sesuatu yang menyebabkan kecacatan kelahiran. Ia boleh menyebabkan kerosakan pada otak janin dan sistem organ lain,” kata Dr. Erin Tracy, OB/GYN di Massachusetts General Hospital dan profesor madya obstetrik, ginekologi dan ginekologi di Sekolah Perubatan Harvard. “Kami tidak mengetahui sebarang dos alkohol yang selamat semasa mengandung. Oleh itu, kami mengesyorkan untuk berpantang sepenuhnya dalam tempoh masa yang singkat ini dalam kehidupan seorang wanita.”

Bagaimana pula dengan bir untuk penyusuan susu ibu? “Di Britain, mereka mempunyai budaya bahawa meminum Guinness adalah baik untuk ibu yang menyusukan,” kata Karl Siebert, profesor emeritus jabatan sains makanan dan pengarah program pembuatan bir di Universiti Cornell sebelum ini.

Bir secara umum telah dianggap sebagai galaktagog, atau perangsang laktasi, untuk kebanyakan sejarah. Malah, menurut irishtimes.com, wanita menyusu di Ireland pernah diberikan sebotol Guinness sehari di hospital bersalin.

Menurut Domhnall Marnell, duta Guinness, Guinness Original (juga dikenali sebagai Guinness Extra Stout, bergantung pada tempat ia dijual) memulakan kerjaya pada tahun 1821, dan untuk sementara waktu, ia mengandungi yis hidup, yang mempunyai kandungan besi yang tinggi, jadi ia diberikan kepada individu anemia atau ibu yang menyusukan kemudian, sebelum kesan alkohol difahami sepenuhnya.

Beberapa kajian telah menunjukkan bukti bahawa ramuan dalam bir boleh meningkatkan prolaktin, hormon yang diperlukan untuk pengeluaran susu; yang lain telah menunjukkan sebaliknya. Terlepas dari kesimpulannya, alkohol dalam bir juga nampaknya menentang manfaat yang berkaitan dengan peningkatan rembesan prolaktin.

“Masalahnya ialah alkohol menghalang refleks pengeluaran susu dan bekalan susu keseluruhan buat sementara waktu, terutamanya apabila ditelan dalam jumlah yang banyak, dan penggunaan alkohol kronik mengurangkan bekalan susu secara kekal,” kata Diana West, pengarang bersama “Panduan Ibu Menyusu untuk Membuat Lebih Banyak Susu. ”

“Barli boleh dimakan secara langsung, atau dibuat daripada minuman barli komersial, yang akan menjadi kurang bermasalah daripada minum bir,” kata West.

Jika anda masih tidak yakin bahawa bir memudaratkan penyusuan, pertimbangkan fakta ini: Seorang ibu yang menyusukan minum apa-apa jenis alkohol meletakkan bayinya dalam potensi bahaya. “Otak janin masih berkembang selepas lahir – dan sejak alkohol masuk ke dalam susu ibu, bayi masih berisiko,” kata Tracy.

“Ini adalah sesuatu yang kami tidak akan menganjurkan hari ini,” Marnell bersetuju. “Kami tidak akan mengesyorkan kepada sesiapa yang hamil atau menyusukan anak untuk menikmati produk kami pada masa ini dalam hidup mereka.”

Mengenai kisah isteri lama tentang kesan bir terhadap penyusuan susu ibu, Marnell menambah, “Ia bukan sesuatu yang telah dikekalkan oleh Guinness … dan jika (orang masih mengatakannya), saya ingin mengatakan sekali dan untuk semua, ia bukan sesuatu yang kami sokong. atau mengesyorkan.”

Dengan mengandaikan anda sihat dan mendapat lampu hijau untuk minum bir, anda mungkin tertanya-tanya mengapa Guinness berasa seperti anda telah makan, walaupun kandungan kalori dan alkoholnya lebih rendah.

Ia mempunyai kaitan dengan kecanggihan yang digunakan dalam menghasilkan dan menuangkan Guinness. Menurut Bamforth, selama lebih setengah abad, Guinness telah memasukkan gas nitrogen ke dalam birnya pada peringkat pembungkusan, yang memberikan buih yang lebih kecil, lebih stabil dan memberikan rasa mulut yang lebih lazat. Ia juga meredakan watak hangus yang keras yang datang dari barli panggang. Tin Guinness, yang mengandungi widget untuk mengawal tuangan, juga mempunyai sedikit nitrogen.

Guinness juga disalurkan melalui paip khas yang menggunakan campuran karbon dioksida dan nitrogen. “Di Ireland, Guinness mempunyai sejarah panjang dalam mengambil graduan universiti terbaik dan cemerlang tanpa mengira apa yang mereka dilatih,” kata Siebert. “Dan mereka membuat mereka bekerja pada perkara yang mereka perlukan. Salah satunya ialah paip khas untuk mengeluarkan Guinness, yang mempunyai 11 muncung berbeza di dalamnya, yang membantu membentuk buih berbuih halus.”

Buihnya sangat tahan lama. “Selepas anda mendapat Guinness yang baru dituangkan, anda boleh membuat muka dalam buih, dan pada masa anda selesai meminumnya, muka masih ada,” kata Siebert.

Slogan Guinness pengiklanan terkenal – termasuk “Hari yang baik untuk Guinness” – bermula dari mulut ke mulut, kata Marnell. “Pada tahun 1929, ketika kami hendak membuat iklan pertama kami, kami bertanya (diri kami sendiri), ‘Apakah pendirian yang harus kami ambil?’ Oleh itu, kami menghantar sekitar sekumpulan pemasar (di Ireland dan UK) untuk bertanya kepada peminum Guinness mengapa mereka memilih Guinness, dan sembilan daripada 10 mengatakan kepercayaan mereka bahawa bir itu sihat untuk mereka. Kami sudah mempunyai reputasi ini di bar sebelum kami mengeluarkan perkataan tentang bir.

“Itu membawa kepada iklan Gilroy yang disiarkan,” jelas Marnell, merujuk kepada artis John Gilroy, yang bertanggungjawab untuk iklan Guinness dari 1928 hingga 1960-an. “Anda akan melihat watak-watak yang mewakili jenama Guinness – tauke, burung pelikan – dan slogan seperti ‘Guinness bagus untuk anda’ atau ‘Guinness untuk Kekuatan.’ Tetapi itu adalah dari tahun 1920-an, ’30-an dan ’40-an.”

Hari ini, katanya, syarikat itu tidak akan menuntut sebarang manfaat kesihatan untuk birnya. “Sekiranya ada yang merasakan bahawa terdapat manfaat kesihatan untuk meminum Guinness, malangnya, saya adalah pembawa berita buruk. Guinness tidak akan membina otot atau menyembuhkan anda daripada influenza.”

Malah, syarikat induk Guinness, Diageo, menghabiskan banyak usaha untuk menyokong inisiatif minum yang bertanggungjawab dan mendidik pengguna tentang kesan alkohol. Halaman DrinkIQnya menawarkan maklumat seperti kalori dalam alkohol, cara badan anda memprosesnya dan bila alkohol boleh berbahaya, termasuk semasa kehamilan.

“Salah satu perkara utama yang kami fokuskan … ialah walaupun kami suka orang ramai menikmati bir kami, kami mahu memastikan mereka melakukannya dengan bertanggungjawab yang mungkin,” kata Marnell. “Kami tidak akan mengesyorkan sesiapa minum secara berlebihan, dan (kami mahu menyedarkan orang ramai) tentang kesan alkohol kepada badan.”

Ikuti CNN Health di Facebook dan Twitter

 • Lihat berita terkini dan kongsi ulasan anda dengan CNN Health di Facebook dan Twitter.
 • Dan sekali lagi: Kebanyakan penyedia kesihatan di AS akan menasihatkan supaya berhenti semua alkohol jika anda mengandung, menyusu atau mempunyai masalah kesihatan atau perubatan lain di mana pengambilan alkohol tidak dinasihatkan.

  Oleh itu, raikan St. Patrick tahun ini dengan lebih bijak tentang manfaat dan risiko kesihatan dengan salah satu makanan khasnya yang boleh diminum.

  Kisah ini pada asalnya diterbitkan pada tahun 2017.

  singapore totobet

  sidney pengeluaran hari ini

  totobet sydney hari ini

  pengeluaran hk kemarin

  pengeluaran hk