Dalam masa yang sukar, Corporate America memerhatikan CEOnya
slot online

Dalam masa yang sukar, Corporate America memerhatikan CEOnya

Nota Editor: Versi cerita ini muncul dalam surat berita Nightcap CNN Business. Untuk mendapatkannya dalam peti masuk anda, daftar secara percuma, di sini.


New York
CNN

Sebahagian daripada perjanjian dengan menjadi bos ialah anda dibayar dolar tertinggi sebagai pertukaran untuk mengambil risiko paling banyak.

Secara teori, sekurang-kurangnya.

Tetapi era pandemik telah, dalam banyak kes, membalikkan idea itu di kepalanya.

Lihat di sini: Pemfailan terbaharu menggambarkan cara CEO masih diberi pampasan yang mewah walaupun berlaku gangguan besar-besaran pada jam tangan mereka. Sebagai contoh:

Syarikat Penerbangan Barat Daya

  • Bob Jordan, yang mengambil alih jawatan Ketua Pegawai Eksekutif pada Februari 2022 — 10 bulan sebelum kemerosotan perkhidmatan perjalanan percutian epik syarikat penerbangan itu — mendapat kenaikan gaji sebanyak 75% tahun lepas, lapor rakan sekerja saya Chris Isidore.
  • Jumlah pakej pampasan Jordan tahun lepas mencecah $5.3 juta, meningkat daripada $3 juta pada 2021.
  • Pada bulan Januari, Barat Daya melaporkan kerugian untuk suku keempat kerana kegagalan itu dan memberi amaran kos daripada masalah tersebut akan mengakibatkan satu lagi kerugian pada suku pertama. Kemerosotan itu menelan belanja syarikat penerbangan itu kira-kira $800 juta.

Norfolk Selatan

  • Alan Shaw, yang menjadi Ketua Pegawai Eksekutif Norfolk Southern pada Mei 2022, menyaksikan pampasannya dua kali ganda tahun lalu kepada sejumlah $9.8 juta.
  • Dia sedang bertugas selama lapan bulan penuh sebelum salah satu kereta apinya tergelincir di East Palestine, Ohio, melepaskan bahan kimia toksik ke dalam air, tanah dan udara di sana.
  • Bulan lalu, Shaw menjual saham syarikat bernilai $448,000 untuk menubuhkan dana endowmen biasiswa untuk warga emas di East Palestine High School secara peribadi.

Yang pasti, keputusan pampasan itu dibuat oleh lembaga bebas sebelum bermulanya krisis syarikat tersebut. Dan kedua-dua lelaki ini telah berada di sana cukup lama untuk bertanggungjawab sepenuhnya. Tetapi masa pendedahan – dengan kemarahan orang ramai yang masih membara adalah, sekurang-kurangnya, janggal.

Seorang wakil Barat Daya memberitahu CNN bahawa pembatalan bulan Disember itu mengambil kira bonus yang dibayar kepada pekerja. “Bonus yang dibayar mungkin lebih tinggi jika bukan kerana gangguan percutian,” kata wakil itu, sambil menambah bahawa “80% daripada pampasan Bob adalah berdasarkan prestasi syarikat.”

Seorang wakil untuk Norfolk Southern menunjuk kepada kenyataan proksi terbaharu kereta api itu, dengan menyatakan bahawa lembaga pengarah “meluluskan metrik prestasi baharu untuk 2023 dan pampasan pasukan pengurusan kami sebahagiannya terikat dengan prestasi pada metrik keselamatan.” Southwest tidak menjawab permintaan untuk komen.

Barat Daya dan Norfolk Selatan hampir tidak ketinggalan dalam keluasan mereka.

Gaji median untuk CEO S&P 500 ialah $14.5 juta pada 2021 — peningkatan 17% daripada tahun sebelumnya, menurut Equilar. Itu, sudah tentu, lebih daripada mengikuti inflasi.

Gaji eksekutif — gabungan gaji, bonus dan faedah lain — sentiasa berada di peringkat teratas. Tetapi jarak antara apa yang bos buat dan apa yang biasa dibuat oleh pekerja mereka semakin jauh sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Ia adalah satu trend yang sukar untuk berubah secara bermakna di Amerika Syarikat. Lembaga yang membuat keputusan mengenai gaji CEO biasanya disusun dengan eksekutif atau bekas eksekutif daripada syarikat lain yang mendapat manfaat daripada sistem. Dan pada penghujung hari, menghukum Ketua Pegawai Eksekutif mungkin tidak dapat menyelesaikan masalah syarikat.

“Apa yang anda tidak mahu ialah penggantian kecemasan CEO anda, kerana itu boleh menjadi bencana,” kata James Reda, pengarah urusan negara di firma perunding Gallagher. “Anda tidak mahu menyebabkan syarikat menjadi lebih huru-hara, yang boleh berlaku jika terdapat kekosongan di bahagian atas.”

Namun, keinginan untuk mengekalkan keadaan stabil di atas boleh menjadi liabilitinya sendiri.

Selalunya, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat yang bermasalah — daripada melihat pemotongan gaji — menerima apa yang dipanggil bonus pengekalan untuk menggalakkan pemimpin tidak melarikan diri dari kapal yang karam.

Ini menjadi kelemahan yang biasa digunakan untuk memberi gaji kepada eksekutif pada awal tahun 2020, kerana berpuluh-puluh syarikat mengalami kebangkrutan.

Hertz, sebagai contoh, memberhentikan lebih 14,000 kakitangan ketika syarikat penyewaan kereta itu meningkat pada April tahun itu. Dan beberapa hari sebelum ia memfailkan kebankrapan pada bulan Mei, ia membayar lebih daripada $16 juta kepada 340 eksekutif untuk memastikan mereka berada di tempat untuk proses penstrukturan semula.

Ia adalah pandangan yang buruk apabila syarikat tidak dapat membayar pekerja atau hutangnya tetapi ia boleh mengutamakan pembayaran kepada bosnya yang telah diberi pampasan lumayan.

Mesej yang dihantar oleh bonus tersebut ialah: “Apabila masa yang baik, berikan CEO anda ganjaran yang besar. Apabila masa sukar, berikan CEO anda ganjaran yang besar kerana tidak meninggalkan syarikat itu,” kata Sarah Anderson, pengarah Projek Ekonomi Global di Institut Kajian Dasar, sebuah badan pemikir progresif.

Selepas tahun yang mengerikan dalam pasaran saham — 2022 merupakan tahun terburuk S&P 500 sejak 2008 — beberapa lembaga korporat nampaknya mencatat masa yang buruk.

Awal tahun ini, segelintir peneraju industri termasuk Goldman Sachs, Morgan Stanley dan Apple, mengumumkan mereka mengurangkan gaji beberapa bos Korporat Amerika dengan gaji tertinggi.

Sudah tentu, anda tidak perlu menitiskan air mata untuk lelaki ini (mereka kebanyakannya lelaki, sudah tentu). Pemotongan gaji Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook sebanyak 40% masih memberinya pampasan sebanyak $49 juta, lapor rakan sekerja saya Matt Egan.

Tetapi, secara amnya, prospek kemelesetan dan pemberhentian mungkin akhirnya menyekat beberapa pakej pampasan yang lebih berlebihan.

“Apabila semua angka dipecahkan, 2022 akan menjadi tahun yang tidak berubah untuk gaji CEO,” kata Reda. “Industri tertentu akan terus meningkat, beberapa industri lain akan mengalami kerugian. Tetapi saya fikir secara keseluruhan anda akan melihat angka yang agak rata kerana ia bukan tahun yang baik untuk bonus.”

Mengenai optik buruk bencana syarikat tertentu, Reda berkata: “Kadang-kadang semuanya cerah walaupun tidak – pasaran runtuh pada Mac 2022 … banyak anugerah telah dibuat sebelum itu.”

Menikmati Nightcap? daftar dan anda akan mendapat semua ini, serta beberapa perkara lucu lain yang kami sukai di internet, dalam peti masuk anda setiap malam. (OK, hampir setiap malam — kami percaya dalam seminggu bekerja empat hari di sekitar sini.)

resul sgp

pengeluaran angka sydney

result sdy

data hk update

www.totobet sgp