Demokrat menyelar keputusan pengguguran Texas kerana Republikan kebanyakannya berdiam diri
slot online

Demokrat menyelar keputusan pengguguran Texas kerana Republikan kebanyakannya berdiam diriCNN

Seorang hakim Texas konservatif pada hari Jumaat meletakkan penyok pada dinding biru perlindungan hak pengguguran, mengeluarkan perintah yang boleh menggantung kelulusan ubat yang digunakan dalam pengguguran ubat oleh wanita di seluruh negara – termasuk di negeri-negeri yang mempunyai perlindungan yang kukuh.

Keputusan daripada Hakim Mahkamah Daerah Matthew Kacsmaryk boleh mewakili tamparan terbesar kepada hak pengguguran di AS sejak Mahkamah Agung membatalkan Roe lwn Wade musim panas lalu. Keputusan itu telah membatalkan pilihan raya separuh penggal 2022, menyebabkan tindak balas yang membantu Demokrat mengatasi jangkaan di hampir setiap peringkat kerajaan.

Kacsmaryk menghentikan keputusannya selama tujuh hari untuk membenarkan kerajaan persekutuan merayu, peluang Jabatan Kehakiman, disertai oleh pengeluar dadah, dengan cepat berkata ia akan mengambil masa. Presiden Joe Biden menyelar keputusan itu, menyifatkan ia “satu lagi langkah yang belum pernah berlaku sebelum ini dalam menghapuskan kebebasan asas daripada wanita dan meletakkan kesihatan mereka dalam bahaya” dan memberi amaran bahawa misi Pentadbiran Makanan dan Dadah kini berisiko terjejas oleh “serangan politik, ideologi.”

Lebih merumitkan perkara itu, seorang lagi hakim persekutuan, di negeri Washington, memutuskan Jumaat bahawa Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS tidak boleh menyekat akses kepada dadah, mifepristone, dalam tuntutan mahkamah berasingan yang dibawa oleh peguam negara Demokrat.

Keputusan mahkamah persekutuan yang bercanggah berkemungkinan menghasilkan kebuntuan undang-undang yang akan berakhir di hadapan Mahkamah Agung AS. Tetapi kejatuhan politik sudah mula menjadi tumpuan, dengan Demokrat di setiap peringkat kerajaan memberi amaran bahawa keputusan hakim Texas yang dilantik Trump adalah sangat tidak adil dan satu lagi langkah oleh Republikan anti-pengguguran dalam usaha mereka untuk mengharamkan prosedur di seluruh negara.

Pertembungan kehakiman yang berlarutan ini berlaku hanya beberapa hari selepas pengundi di Wisconsin membalikkan kerusi Mahkamah Agung negeri, dan mengawal bangku simpanan, untuk memihak kepada golongan liberal dalam pilihan raya mahal sejarah yang sebahagian besarnya bergantung pada masa depan hak pengguguran di negeri itu – dan sebagai politik pemimpin di negeri swing di seluruh negara mengira implikasinya menjelang pilihan raya 2024.

“Ini bukan sahaja menjejaskan wanita di Texas,” kata Biden pada hari Jumaat, “jika ia berlaku, ia akan menghalang wanita di setiap negeri daripada mengakses ubat, tidak kira sama ada pengguguran adalah sah di sesebuah negeri.

Pada petang Jumaat, Demokrat dan penyokong pengguguran bersekutu dengan cepat menyelar mahkamah Texas yang berpangkalan di Amarillo dan hakim yang dicari oleh plaintif, yang diketuai oleh kumpulan anti-pengguguran, kerana penentangannya yang dinyatakan sebelum ini terhadap hak pengguguran.

“Keputusan yang tidak pernah berlaku sebelum ini mengancam hak wanita di seluruh negara untuk membuat keputusan mengenai penjagaan kesihatan mereka dan keupayaan untuk mengakses ubat yang dipreskripsikan oleh doktor mereka,” kata Naib Presiden Kamala Harris. “Ringkasnya: keputusan ini menjejaskan keupayaan FDA untuk meluluskan ubat yang selamat dan berkesan-daripada ubat kemoterapi, kepada ubat asma, kepada pil tekanan darah, kepada insulin-berdasarkan sains, bukan politik.”

Republikan bertindak lebih senyap, tetapi kemunduran terbaru bagi penyokong hak pengguguran ini adalah satu lagi tanda pegangan konservatif yang semakin ketat di mahkamah – isu yang bersedia untuk memainkan peranan berpengaruh dalam pilihan raya 2024.

“Sekiranya terdapat sebarang keraguan bahawa pelampau GOP mahukan apa-apa selain daripada larangan ke atas semua pengguguran, di mana-mana, keputusan hari ini harus menjelaskan bahawa mereka tidak berniat untuk menghormati kebebasan kita,” kata Presiden NARAL Pro-Choice America Mini Timmaraju dalam a kenyataan.

Pemimpin demokratik di banyak negeri dengan perlindungan pengguguran menegaskan keputusan mahkamah Texas tidak akan menjejaskan akses kepada mifepristone, walaupun masih tidak jelas bagaimana penyedia akan mentafsirkan keputusan yang bertentangan.

Ellen Rosenblum, peguam negara Demokrat Oregon, berkata pejabatnya sedang menyemak arahan itu tetapi menjelaskan dengan jelas barisan baharu ini dalam perjuangan undang-undang dan politik berhubung pengguguran baru sahaja terbentuk.

“Jangan terlalu terganggu dengan berita tergempar dari Texas – kami mendapat KEMENANGAN BESAR dalam kes yang diketuai oleh Oregon dan Washington (dan disertai oleh 16 negeri lain),” tweet Rosenblum. “Hakim persekutuan di daerah timur Washington HANYA memberikan permintaan kami untuk mengekalkan akses kepada Mifepristone sementara menunggu keputusan kes kami.”

Sekiranya keputusan Kacsmaryk akhirnya diguna pakai, ia akan menamatkan kelulusan mifepristone selama dua dekad, ubat pertama dalam proses pengguguran ubat. Tetapi walaupun ia menjadi rayuan, percubaannya untuk menolak profesional perubatan di FDA berhubung penggunaan ubat yang telah digunakan dengan selamat dan berkesan sejak sekian lama menandakan babak baru yang penuh dalam politik pasca Roe Amerika.

Jurang negara yang telah lama wujud dipertajam pada Jun lalu oleh keputusan Mahkamah Agung dalam Pertubuhan Kesihatan Wanita Dobbs lwn. Jackson, yang menamatkan perlindungan persekutuan untuk wanita yang memohon prosedur itu, membenarkan penggubal undang-undang dan eksekutif negeri Republikan meluluskan sekatan baharu atau larangan langsung. Ia merupakan kemenangan penting bagi konservatif, tetapi juga mencetuskan tindak balas yang merosakkan Republikan di negeri yang lebih sederhana atau berhaluan kiri semasa separuh penggal tahun lalu.

“Dobbs sepatutnya menyerahkan undang-undang pengguguran kepada negeri-negeri. Tetapi kini, hakim Republikan yang tidak dipilih membuat keputusan untuk setiap orang di negara ini. Itu akan memotivasikan pengundi, terutamanya mereka yang merasakan kesan daripada keputusan anti-pengguguran ini buat kali pertama,” kata Danielle Deiseroth, pengarah eksekutif interim badan pemikir liberal dan tinjauan pendapat Data Untuk Kemajuan.

Pengundi di Wisconsin pada hari Selasa membuat kenyataan jelas mengenai potensi politik pengguguran apabila mereka memilih hakim liberal Janet Protasiewicz ke mahkamah tinggi negeri itu. Kemenangannya ke atas hakim konservatif yang sejajar dengan kumpulan anti-pengguguran semua tetapi menjamin bahawa tuntutan mahkamah Peguam Negara Demokrat Wisconsin Josh Kaul yang mencabar larangan pengguguran di negeri itu, satu isu di tengah-tengah kejayaannya dalam bidaan pemilihan semula 2022, akan diguna pakai – titik jualan utama semasa kempen.

“Negeri kita sedang mengorak langkah ke hadapan ke arah masa depan yang lebih baik dan cerah di mana hak dan kebebasan kita akan dilindungi,” kata Protasiewicz dalam ucapan kemenangannya minggu ini.

Keputusan Texas juga boleh menimbulkan perbezaan pendapat dalaman baharu dalam kedua-dua parti Demokrat dan Republikan. Beberapa Demokrat liberal pada malam Jumaat berhujah bahawa Rumah Putih harus mengabaikan perintah itu dan mengarahkan FDA untuk berpegang pada kedudukannya sekarang.

“Saya percaya bahawa pentadbiran Biden harus mengabaikan keputusan ini,” kata Wakil New York Alexandria Ocasio-Cortez kepada CNN Anderson Cooper sejurus selepas ia dikeluarkan. “Apa yang (mahkamah) lakukan pada masa ini adalah terlibat dalam penghakisan yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan dramatik terhadap kesahihan mahkamah.”

Ocasio-Cortez juga menunjuk kepada kenyataan daripada Senator Oregon Ron Wyden, yang membuat hujah yang sama.

“Keputusan yang memusnahkan ini tidak mempunyai asas dalam undang-undang dan akan mengharamkan kaedah pengguguran yang paling biasa di SETIAP negeri,” tweet Wyden. “Presiden Biden boleh dan mesti mengabaikan keputusan ini dan mengekalkan mifepristone di pasaran dan boleh diakses oleh setiap wanita di Amerika.”

Biden kini mengambil risiko bertelagah dengan partinya sendiri jika dia tidak mengambil tindakan keras. Sambutannya lewat Jumaat adalah berapi-api, datang dengan janji untuk “melawan keputusan ini.” Tetapi walaupun dia mencemuhnya sebagai “langkah besar seterusnya ke arah pengharaman pengguguran kebangsaan yang diikrarkan oleh pegawai yang dipilih Republikan untuk membuat undang-undang di Amerika,” Biden tidak segera mencadangkan dia akan mengarahkan FDA untuk mengabaikannya.

Republikan juga boleh mendapati diri mereka bertentangan antara satu sama lain kerana tindak balas pilihan raya berikutan Dobbs – keputusan yang membatalkan Roe – menjadi lebih sukar untuk diabaikan.

Bekas Presiden Donald Trump, sekali lagi calon utama untuk pencalonan GOP, sebahagian besarnya membisu mengenai isu pengguguran. Pada awal tahun ini, Trump nampaknya menyalahkan pihak lawan pengguguran kerana prestasi separuh penggal GOP yang lemah, mengatakan bahawa “orang yang berusaha keras, selama beberapa dekad, menentang pengguguran, mendapat hasrat mereka dari Mahkamah Agung AS dan hilang begitu saja, tidak dapat dilihat lagi .”

Kesannya paling jelas di Michigan, di mana langkah undi untuk mengekalkan hak untuk pengguguran, pengurusan kontraseptif dan keguguran telah diluluskan. Gabenor Michigan Gretchen Whitmer, Peguam Negara Dana Nessel dan Setiausaha Negara Jocelyn Benson – semua Demokrat – memenangi pemilihan semula dan Demokrat membatalkan kawalan Dewan dan Senat negeri.

Kini, bagaimanapun, langkah yang diluluskan oleh hampir 57% pengundi boleh dikurangkan oleh pengurangan akses kepada pil pengguguran ubat, yang digunakan dalam lebih separuh daripada pengguguran AS.

“Dalam keadaan tertentu ini, apa yang diminta oleh plaintif (kes Texas) pada dasarnya adalah untuk seorang hakim tunggal di satu daerah di satu negeri untuk membuat keputusan yang akan menjejaskan berjuta-juta orang di semua 50 negeri,” Nessel baru-baru ini memberitahu CNN. “Dan itu amat menakutkan.”

hasil result sgp hari ini

sidney hari ini

togel.sdy

bukaan hongkong

pengeluaran singapore