Dokumen Pentagon yang bocor mengenai Ukraine nampaknya disiarkan ke bilik sembang permainan video bulan lepas
slot online

Dokumen Pentagon yang bocor mengenai Ukraine nampaknya disiarkan ke bilik sembang permainan video bulan lepasCNN

Kesan daripada kebocoran dokumen ketenteraan AS yang diklasifikasikan mengenai perang di Ukraine berubah menjadi pelik pada hari Jumaat apabila bukti muncul bahawa versi dokumen itu telah disiarkan lebih sebulan lalu ke ruang sembang tertumpu permainan video di media sosial.

Imej beberapa dokumen – termasuk anggaran mangsa Rusia dan senarai sistem senjata Barat yang tersedia untuk Ukraine – telah disiarkan ke platform media sosial Discord pada awal Mac, menurut tangkapan skrin siaran yang disemak oleh CNN.

“Sialan ini duduk dalam pelayan Minecraft Discord selama sebulan dan tiada siapa yang perasan,” Aric Toler, seorang penyelidik di outlet penyiasatan Bellingcat yang mengesan garis masa dokumen yang disiarkan, memberitahu CNN. Minecraft ialah permainan video yang popular.

Sehingga minggu ini, dokumen yang bocor mula mendapat lebih banyak perhatian selepas seseorang menyiarkan sebahagian daripada dokumen itu ke 4chan, forum web yang popular dengan pelampau, dan kemudian seorang penceramah Rusia menyiarkan versi yang diubah bagi salah satu dokumen itu di Telegram , kata Toler.

Pegawai AS percaya seseorang mengubah dokumen itu untuk menjadikan anggaran jumlah rakyat Ukraine yang terbunuh dalam perang jauh lebih tinggi daripada yang sebenarnya.

Pentagon berkata Khamis bahawa ia mengetahui siaran media sosial dan ia sedang menyiasat perkara itu.

Pada Discord Friday, spekulasi dan paranoia berleluasa, dengan sesetengah pengguna tertanya-tanya sama ada mereka boleh menghadapi masalah kerana menyiarkan semula dokumen itu sekarang kerana kerajaan AS sedang menyiasat perkara itu. Seorang pengguna yang menyiarkan foto dokumen pada 1 Mac nampaknya telah memadamkan akaunnya di Twitter dan Discord.

“Hakikat bahawa versi beberapa fail yang tidak disunting dan disunting – diuruskan – tersedia dalam talian membuatkan saya ragu-ragu bahawa ini adalah operasi perisikan profesional Rusia,” kata Thomas Rid, pakar dalam operasi maklumat yang disokong kerajaan, kepada CNN.

Dari segi sejarah, jika agensi perisikan mempunyai akses kepada bahan sulit daripada musuh dan memutuskan untuk memalsukan beberapa bahan, mereka biasanya tidak mendedahkan kedua-dua versi dokumen tersebut kepada umum, kata Rid, yang merupakan profesor di Sekolah Lanjutan Universiti Johns Hopkins. Pengajian Antarabangsa.

“Itu hanya memudahkan untuk mengesan fakta, dan dengan itu mengalahkan tujuannya,” kata Rid.

resul.sgp

pengeluaran sydney hari ini

totobet sdny

angka result hk

pengeluaran.sgp