Dokumen Pentagon yang dibocorkan memberikan tingkap yang jarang berlaku kedalaman perisikan AS mengenai sekutu dan musuh
slot online

Dokumen Pentagon yang dibocorkan memberikan tingkap yang jarang berlaku kedalaman perisikan AS mengenai sekutu dan musuhCNN

Dokumen Pentagon yang sangat sulit yang dibocorkan dalam talian dalam beberapa minggu kebelakangan ini telah memberikan tingkap yang jarang berlaku tentang bagaimana AS mengintip sekutu dan musuh, sangat menggusarkan pegawai AS, yang bimbang pendedahan itu boleh menjejaskan sumber sensitif dan menjejaskan hubungan asing yang penting.

Beberapa dokumen, yang menurut pegawai AS adalah sahih, mendedahkan sejauh mana AS mencuri dengar sekutu utama, termasuk Korea Selatan, Israel dan Ukraine.

Yang lain mendedahkan sejauh mana AS telah menembusi Kementerian Pertahanan Rusia dan organisasi tentera upahan Rusia Wagner Group, sebahagian besarnya melalui komunikasi yang dipintas dan sumber manusia, yang kini boleh diputuskan atau diletakkan dalam bahaya.

Masih yang lain mendedahkan kelemahan utama dalam persenjataan Ukraine, pertahanan udara, dan saiz batalion dan kesediaan pada titik kritikal dalam perang, ketika pasukan Ukraine bersiap sedia untuk melancarkan serangan balas terhadap Rusia – dan sama seperti AS dan Ukraine telah mula membangunkan hubungan yang lebih saling mempercayai berbanding perkongsian kecerdasan.

Ukraine telah pun mengubah beberapa rancangan ketenteraannya kerana kebocoran itu, sumber yang rapat dengan Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky memberitahu CNN.

Kebocoran itu juga telah menyebabkan Pentagon mengambil langkah untuk mengetatkan aliran dokumen yang sangat sensitif itu, kata pegawai, yang biasanya tersedia pada mana-mana hari tertentu kepada ratusan orang di seluruh kerajaan.

Kakitangan Bersama, yang terdiri daripada kepimpinan beruniform paling kanan Jabatan Pertahanan yang menasihati presiden, sedang meneliti senarai pengedarannya untuk melihat siapa yang mendapat laporan ini, kata seorang pegawai Pertahanan. Banyak dokumen mempunyai tanda yang menunjukkan bahawa ia telah dikeluarkan oleh bahagian perisikan Kakitangan Bersama, yang dikenali sebagai J2, dan kelihatan seperti dokumen taklimat.

Timbalan setiausaha akhbar Pentagon, Sabrina Singh berkata pada hari Jumaat bahawa jabatan itu terus mengkaji perkara itu dan telah membuat rujukan kepada Jabatan Kehakiman, yang secara berasingan mengesahkan kepada CNN bahawa ia telah melancarkan siasatan ke atas sumber kebocoran itu.

Dokumen itu muncul dalam talian bulan lalu di platform media sosial Discord, menurut tangkapan skrin siaran yang disemak oleh CNN. Siaran tersebut ialah foto dokumen renyuk yang diletakkan di atas majalah dan dikelilingi oleh objek rawak lain, seperti beg zip-tutup dan Gorilla Glue. Seolah-olah mereka telah tergesa-gesa dilipat dan dimasukkan ke dalam poket sebelum dikeluarkan dari lokasi yang selamat, sumber yang biasa dengan jenis dokumen ini memberitahu CNN.

Walaupun mengintip adalah bahagian yang tidak dapat dielakkan dalam cara komuniti perisikan AS mengumpul maklumat secara global, diplomat dari beberapa negara yang disebut memberitahu CNN ia mengecewakan – dan berbahaya kepada reputasi AS – untuk melihat maklumat itu didedahkan secara terbuka.

Sekutu AS sedang melakukan penilaian kerosakan, berebut untuk menentukan sama ada mana-mana sumber dan kaedah mereka sendiri telah terjejas oleh kebocoran itu.

“Kami menjangkakan AS akan berkongsi penilaian kerosakan dengan kami dalam beberapa hari akan datang, tetapi kami tidak boleh menunggu penilaian mereka. Sekarang ini kami melakukan sendiri,” kata seorang pegawai dari sebuah negara yang merupakan sebahagian daripada perjanjian perkongsian perisikan Five Eyes dengan AS, yang termasuk Australia, Kanada, New Zealand dan United Kingdom.

“Kami sedang meneliti dokumen ini untuk mengetahui sama ada mana-mana risikan berasal daripada koleksi kami,” kata pegawai itu.

Pegawai kedua negara Five Eyes menyatakan kebimbangan mengenai maklumat perang Ukraine yang bocor yang menyebabkan negara itu cacat di medan perang.

Pegawai itu juga menegaskan bahawa adalah membimbangkan untuk melihat salah satu dokumen dari Februari bertajuk “Rusia-Ukraine: Pertempuran untuk Wilayah Donbas Kemungkinan Menuju Kebuntuan Sepanjang 2023.” Dokumen itu mencatatkan cabaran dalam menilai “ketahanan operasi Ukraine.”

“Keuntungan untuk Ukraine akan sukar dicapai, tetapi ia tidak membantu untuk membuat penilaian swasta AS yang menunjukkan kemungkinan kebuntuan sepanjang tahun didedahkan secara terbuka,” kata pegawai itu.

CNN telah menyemak 53 dokumen yang bocor, yang semuanya kelihatan telah dihasilkan antara pertengahan Februari dan awal Mac.

Satu dokumen mendedahkan bahawa AS telah mengintip Zelensky. Itu tidak mengejutkan, kata sumber yang rapat dengan Zelensky, tetapi pegawai Ukraine amat kecewa dengan kebocoran itu.

Laporan perisikan AS, yang bersumber kepada perisikan isyarat, mengatakan bahawa Zelensky pada akhir Februari “mencadangkan menyerang lokasi penempatan Rusia di Wilayah Rostov Rusia” menggunakan kenderaan udara tanpa pemandu, memandangkan Ukraine tidak mempunyai senjata jarak jauh yang mampu mencapai sejauh itu.

Perisikan isyarat termasuk komunikasi yang dipintas dan ditakrifkan secara meluas oleh Agensi Keselamatan Negara sebagai “perisikan yang diperoleh daripada isyarat elektronik dan sistem yang digunakan oleh sasaran asing, seperti sistem komunikasi, radar dan sistem senjata.”

Perisikan itu boleh menjelaskan komen umum AS tentang tidak mahu memberikan sistem peluru berpandu jarak jauh kepada Ukraine kerana bimbang Kyiv akan menggunakannya untuk menyerang di dalam Rusia. Tetapi Ukraine telah berjanji untuk tidak menggunakan senjata yang disediakan AS untuk berbuat demikian.

Berkaitan, laporan perisikan lain mengatakan bahawa China boleh menggunakan serangan Ukraine ke atas sasaran jauh di dalam Rusia “sebagai peluang untuk meletakkan NATO sebagai penceroboh, dan mungkin meningkatkan bantuannya kepada Rusia jika ia menganggap serangan itu penting.”

Mykhailo Podolyak, penasihat kepada ketua Pejabat Presiden Ukraine, berkata di saluran Telegramnya pada hari Jumaat bahawa dia percaya dokumen yang telah disebarkan adalah tidak sahih, “tiada kaitan dengan rancangan sebenar Ukraine” dan berdasarkan ” sejumlah besar maklumat rekaan” yang disebarkan oleh Rusia.

Satu lagi dokumen menerangkan, secara terperinci, perbualan antara dua pegawai kanan keselamatan negara Korea Selatan mengenai kebimbangan oleh Majlis Keselamatan Negara negara itu terhadap permintaan AS untuk peluru.

Para pegawai bimbang bahawa membekalkan peluru, yang kemudiannya akan dihantar oleh AS ke Ukraine, akan melanggar dasar Korea Selatan yang tidak membekalkan bantuan maut kepada negara-negara berperang. Menurut dokumen itu, salah seorang pegawai kemudiannya mencadangkan cara untuk mengatasi polisi tersebut tanpa benar-benar mengubahnya – dengan menjual peluru itu kepada Poland.

Dokumen itu telah pun mencetuskan kontroversi di Seoul, dengan pegawai Korea Selatan memberitahu wartawan bahawa mereka merancang untuk membangkitkan isu itu dengan Washington, menurut The New York Times.

Pegawai dari negara lain juga merancang untuk membangkitkan perkara itu dengan Washington, tetapi mereka belum mengadakan perbualan itu lagi kerana mereka menunggu untuk melihat apa yang dikatakan pentadbiran Biden mengenai dokumen yang bocor dalam beberapa hari akan datang, kata beberapa diplomat.

Laporan perisikan mengenai Israel pula telah mencetuskan kemarahan di Baitulmaqdis. Laporan itu, yang dihasilkan oleh CIA dan bersumber kepada perisikan isyarat, mengatakan bahawa agensi perisikan utama Israel, Mossad, telah menggalakkan bantahan terhadap kerajaan baharu negara itu – “termasuk beberapa seruan jelas untuk bertindak,” dakwa laporan itu.

Pejabat Perdana Menteri Israel bertindak balas bagi pihak Mossad pagi Ahad, menyebut laporan itu “membuat fitnah dan tanpa sebarang asas sama sekali.”

“Mossad dan pegawai kanannya tidak – dan tidak – menggalakkan kakitangan agensi untuk menyertai demonstrasi menentang kerajaan, demonstrasi politik atau sebarang aktiviti politik,” kata kenyataan itu. “Mossad dan kakitangan kanannya yang berkhidmat tidak terlibat sama sekali dalam isu demonstrasi dan berdedikasi kepada nilai perkhidmatan kepada negara yang telah membimbing Mossad sejak penubuhannya.”

Satu lagi dokumen sulit, yang juga diperoleh untuk memberi isyarat perisikan, menawarkan tingkap tentang cara AS menilai dasar sekutunya – dan bagaimana AS boleh menggunakan pengaruhnya untuk mengubahnya.

Dokumen itu, bertajuk “Israel: Laluan untuk Menyediakan Bantuan Maut kepada Ukraine,” kata Baitulmaqdis “kemungkinan akan mempertimbangkan untuk menyediakan bantuan maut di bawah tekanan AS yang meningkat atau kemerosotan yang dirasakan” dalam hubungannya dengan Rusia.

Dokumen lain mendedahkan apa yang AS fikirkan tentang hasrat beberapa negara Eropah untuk menderma jet pejuang ke Ukraine, yang telah meminta pesawat itu selama lebih setahun.

Pada 23 Februari, laporan itu mengatakan, Bulgaria menyatakan kesediaan untuk mendermakan armada jet MiG-29nya ke Ukraine – satu “cabaran,” menurut laporan itu, kerana ia akan meninggalkan Bulgaria tanpa pesawat pejuang untuk memenuhi misi kepolisan udaranya sehingga buatan AS. F-16 dihantar, “yang tinggal sekurang-kurangnya setahun lagi.”

Kebocoran besar-besaran itu juga mendedahkan bahawa penembusan AS terhadap Kementerian Pertahanan Rusia dan organisasi upahan Wagner Group lebih mendalam daripada yang difahami sebelum ini.

Kebanyakan maklumat tentang Rusia dikumpul melalui komunikasi yang dipintas, menimbulkan kebimbangan bahawa Rusia kini mungkin mengubah kaedah komunikasi mereka untuk menyembunyikan perancangan mereka dengan lebih baik.

Sumber manusia juga boleh berisiko. Peta pergerakan dan keupayaan tentera Rusia yang termasuk dalam koleksi dokumen sebahagiannya diperoleh daripada sumber sulit manusia, menimbulkan kebimbangan di kalangan pegawai AS bahawa aset tersebut kini boleh berada dalam bahaya.

Dokumen itu menunjukkan bahawa AS telah dapat memintas rancangan penyasaran Rusia, sehingga loji kuasa termoelektrik yang tepat, pencawang elektrik dan jambatan kereta api dan kenderaan tentera Rusia merancang untuk menyerang di dalam Ukraine dan bila-bila masa.

AS juga dapat memintas strategi Rusia untuk memerangi kereta kebal NATO yang akan memasuki Ukraine mulai April. Pelan itu “meminta untuk mewujudkan tiga zon kebakaran berdasarkan jarak – panjang, sederhana dan pendek – dengan setiap zon dilindungi oleh senjata dan jenis unit tertentu,” kata laporan perisikan AS.

Menonjolkan kebimbangan AS mengenai Kumpulan Wagner, yang mempunyai beribu-ribu kakitangan yang beroperasi di Ukraine, dokumen itu membincangkan pengambilan baharu Wagner terhadap tahanan Rusia untuk berperang di Ukraine – menekankan “pengaruh berterusan pemimpinnya dengan Putin,” kata satu laporan – dan rancangan kumpulan itu untuk mengukuhkan kehadirannya di seluruh Afrika dan di Haiti.

Dokumen itu juga memberikan tingkap kepada angka korban di kedua-dua belah pihak, angka yang terkenal sukar untuk dianggarkan dengan tepat dan AS enggan berkongsi secara terperinci secara terbuka.

Kubur beberapa askar upahan Kumpulan Wagner yang terbunuh semasa perang pencerobohan Rusia di Ukraine diletakkan di tanah perkuburan Beloostrovsky, di luar St. Petersburg.

Menurut salah satu dokumen, tentera Rusia telah mengalami 189,500 hingga 223,000 korban setakat Februari, termasuk sebanyak 43,000 tentera terbunuh dalam tindakan. Ukraine, sementara itu, telah mengalami 124,500 hingga 131,000 korban, dengan sehingga 17,500 terbunuh dalam tindakan, kata laporan itu.

Pelakon jahat sudah menggunakan dokumen yang bocor untuk menyebarkan maklumat yang salah, kata penganalisis. Dokumen dengan nombor mangsa, sebagai contoh, telah diubah dalam beberapa minggu kebelakangan ini kepada lebih separuh daripada jumlah kematian Rusia, sebelum disebarkan di saluran Telegram pro-Rusia.

Ditanya mengenai imej yang beredar di Twitter dan Telegram, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memberitahu CNN pada hari Jumaat bahawa “kami tidak mempunyai keraguan sedikit pun mengenai penglibatan langsung atau tidak langsung Amerika Syarikat dan NATO dalam konflik antara Rusia dan Ukraine.”

“Tahap penglibatan ini meningkat, meningkat secara beransur-ansur,” katanya. “Kami memerhatikan proses ini. Sudah tentu, ia menjadikan keseluruhan cerita lebih rumit, tetapi ia tidak boleh mempengaruhi hasil akhir operasi khas itu.”

result singapore togel

pengeluaran togel sidney

togelsidney org

result hk

totobet singapur