Drama undang-undang mengelilingi Trump mencapai tahap demam
slot online

Drama undang-undang mengelilingi Trump mencapai tahap demamCNN

Bahaya undang-undang luar biasa yang menyelubungi Donald Trump mencecah tahap demam pada masa yang sama bekas presiden itu maju ke hadapan dalam pemilihan parti Republikan 2024 yang semakin didominasi oleh penyiasatan jenayah di New York, Washington dan Atlanta.

Tetapi tidak ada maklumat awam tentang bila atau sama ada dakwaan boleh difailkan, menyebabkan bekas presiden dan orang ramai tertunda.

Juri besar Manhattan yang telah mendengar keterangan dalam kes Trump tidak akan bertemu pada hari Rabu, menurut sumber yang biasa dengan kes itu.

Juri besar telah dijangka bertemu dan mungkin mempertimbangkan satu dakwaan kerana semua mata tertumpu pada Peguam Daerah Manhattan Alvin Bragg, yang hampir mungkin didakwa terhadap Trump berhubung skim pembayaran diam-diam kepada bintang filem dewasa Stormy Daniels. Bragg, seorang Demokrat, tidak banyak berkata tentang status siasatan atau sama ada Trump akan didakwa.

Dalam satu lagi halangan yang berpotensi untuk Trump, komunikasi antara Daniels dan seorang peguam yang kini mewakili Trump, Joe Tacopina, telah diserahkan kepada pejabat peguam daerah Manhattan, peguam Daniels memberitahu CNN. Pertukaran itu – yang dikatakan bermula sejak 2018, ketika Daniels sedang mencari perwakilan – menimbulkan kemungkinan Tacopina boleh diketepikan daripada pembelaan Trump dalam kes itu.

Di rumahnya di Mar-a-Lago, Trump nampaknya telah meletak jawatan dengan kemungkinan dia akan didakwa oleh peguam daerah Manhattan, kerana dia berdua meraikan bagaimana ia akan membantunya dari segi politik dan mengadu tentang betapa “tidak adil” itu, menurut kepada sumber yang rapat dengan bekas presiden itu.

Sementara itu, Trump menjadi tumpuan siasatan berasingan yang diketuai peguam khas Jack Smith berhubung pengendalian dokumen sulit. Terdapat kesibukan aktiviti sepanjang hari lalu berikutan keputusan besar daripada hakim mahkamah daerah yang menunjukkan bahawa Jabatan Kehakiman berjaya berhujah bahawa ia mempunyai bukti Trump mungkin melakukan jenayah, sumber yang mengetahui perkara itu memberitahu CNN.

Mahkamah rayuan kini berkedudukan untuk memutuskan sama ada akan mengenakan peguam paksa Evan Corcoran untuk memberi keterangan atau memberinya penangguhan hukuman.

Panel tiga hakim mahkamah rayuan memberi Jabatan Kehakiman dan peguam Trump hanya beberapa jam untuk memfailkan taklimat dalam kes itu, garis masa pada dasarnya tidak pernah dilihat dalam prosiding mahkamah yang mencadangkan mahkamah rayuan melihat ini sebagai kes kritikal yang mesti diputuskan dengan tergesa-gesa.

Walaupun kes peguam khas boleh menimbulkan ancaman undang-undang yang lebih serius kepada presiden, peguam daerah Manhattanlah yang kelihatan paling hampir untuk membawa pertuduhan. Di tengah-tengah ketidakpastian mengenai bagaimana penyiasatan selama bertahun-tahun akan berakhir, beberapa penasihat kepada bekas presiden menyatakan kekecewaan terhadap kekurangan maklumat mengenai kemungkinan dakwaan dan komplikasi logistik yang akan datang dengan kemunculan di New York, di mana Trump akan dihadapkan.

“Kami merancang untuk apa yang kami boleh: Apa yang dia katakan dan bila?” penasihat lain memberitahu CNN. “Tidak banyak yang boleh kita rancang sekarang.”

Peguam Trump juga berusaha untuk mengurangkan siasatan terhadap bekas presiden di Georgia berhubung usaha untuk membatalkan pilihan raya 2020 di negeri itu. Peguam Trump minggu ini meminta hakim untuk melemparkan laporan akhir dan bukti daripada juri besar khas di Fulton County.

Potensi dakwaan Trump di New York tidak menjejaskan kadar keputusan caj dalam kes Fulton County, di mana pertuduhan boleh dibuat sebaik sahaja musim bunga ini dalam kes itu, CNN sebelum ini melaporkan.

Cerita ini telah dikemas kini dengan perkembangan tambahan.

kluaran sgp hri ini

pengeluaran sd

pengeluaran sdy

bukaan hongkong

pengeluaran.sgp