FBI menyalahkan Korea Utara atas 0 juta pencurian crypto
slot online

FBI menyalahkan Korea Utara atas $100 juta pencurian crypto


Washington
CNN

FBI pada petang Isnin menyalahkan penggodam berkaitan kerajaan Korea Utara kerana mencuri $100 juta dalam mata wang kripto Jun lalu daripada firma yang berpangkalan di California.

Koperasi Korea Utara bulan ini telah mencuci lebih $60 juta wang yang dicuri dalam penggodaman Jun, menurut kenyataan FBI. Biro itu berkata “sebahagian” daripada $60 juta itu dibekukan, tetapi tidak menyatakan jumlahnya.

Ia adalah satu daripada siri rompakan digital yang dikhuatiri oleh pegawai AS Pyongyang akan digunakan untuk membiayai program senjata nuklear dan balistik haramnya. Penggodam Korea Utara telah mencuri setara dengan berbilion dolar dalam beberapa tahun kebelakangan ini dengan menyerbu pertukaran mata wang kripto, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Dalam penggodaman Jun, penceroboh menyasarkan “jambatan” – atau program yang membenarkan pemindahan mata wang kripto – dikendalikan oleh Harmony, firma mata wang kripto yang berpangkalan di California.

Selain menggodam firma mata wang kripto, warga Korea Utara yang disyaki telah menyamar sebagai warganegara lain untuk memohon kerja di firma tersebut dan menghantar wang kembali ke Pyongyang, agensi AS telah memberi amaran secara terbuka. Siasatan CNN menemui sekurang-kurangnya seorang usahawan mata wang kripto yang tanpa disedari membayar pekerja teknologi Korea Utara puluhan ribu dolar.

Walaupun nilai mata wang kripto menjunam pada tahun lepas, penggodam aset mata wang maya yang disyaki oleh Korea Utara berterusan. FBI April lalu menyalahkan penggodam yang disokong kerajaan Korea Utara untuk menggodam kira-kira $600 juta syarikat permainan video popular.

resut sgp

pengeluar sdy

pengeluaran sydney

hongkong hari ini keluar

pengluaran sgp