Foto-foto dramatik memberikan gambaran baharu kepada istana purba Eropah
slot online

Foto-foto dramatik memberikan gambaran baharu kepada istana purba Eropah

Ditulis oleh Allyssia Alleyne, CNN

Selama berabad-abad, istana zaman pertengahan — kejayaan batu yang besar dan terpencil — telah mendapat tempat istimewa dalam imaginasi Barat, sekaligus membangkitkan rasa sejarah, fantasi, perang dan percintaan. Ia adalah latar belakang abadi untuk drama zaman dan buku kanak-kanak, risalah perjalanan dan penyebaran fesyen.

Tetapi dalam buku terbarunya, “Zaman Batu: Istana Purba Eropah,” penulis dan jurugambar Frédéric Chaubin berusaha untuk mengganggu stereotaip biasa, menggunakan prosa dan fotografi untuk menghubungkan zaman pertengahan dengan Modernis.

“Daripada hanya menganggapnya sebagai tinggalan sejarah, saya lebih berminat untuk membina hubungan antara seni bina yang sangat primitif ini dengan asas dan prinsip Modenisme, yang lebih kurang ditubuhkan pada awal abad ke-20 melalui karya teori oleh Adolf Loos atau Le Corbusier,” jelasnya dalam temu bual telefon, merujuk kepada ahli teori dan arkitek berpengaruh yang melobi terhadap hiasan dan memuja bentuk bersih.” (Prinsip) bahawa bentuk mengikut fungsi dinyatakan dengan sempurna dalam seni bina yang sangat primitif ini. ”

Istana Romanesque Almourol di Portugal adalah milik perintah Templar, yang sangat aktif dalam membawa agama Kristian ke Semenanjung Iberia. Kredit: Frédéric Chaubin/Ihsan TASCHEN

Apabila istana pertama kali muncul pada abad ke-10 sebagai alternatif kepada struktur kayu, ia dibayangkan sebagai kediaman berkubu untuk kelas pemerintah. Hiasan palsu perlindungan: Menara dibina tinggi untuk melindungi penduduk daripada ancaman luar, parit adalah pertahanan berbanding ciri air dan reka bentuk telah disesuaikan agar sesuai dengan perubahan peraturan perang atau keperluan domestik penduduk istana.

“Stone Age” ialah buku kedua Chaubin, selepas “CCCP: Cosmic Communist Constructions Photographed” pada 2011, sebuah buku tebal bergaya yang mempersembahkan fotografi dan penyelidikan bernilai tujuh tahun ke dalam seni bina Kesatuan Soviet. Untuk buku baharunya, bagaimanapun, dia mempersenjatai dirinya dengan kamera paparan format besar tradisional dan mengembara ke United Kingdom, Perancis, Sepanyol, Jerman, Baltik dan seterusnya, mengambil gambar lebih daripada 200 istana yang dibina antara abad ke-10 dan ke-15.

Di Sepanyol terdapat istana Renaissance La Calahorra, sejak abad ke-16. Kredit: Frédéric Chaubin/Ihsan TASCHEN

Semasa membuat pilihan terakhirnya, Chaubin mengutamakan keindahan lokasi istana dan kesederhanaan seni binanya — selaras dengan tema menyeluruhnya — berbanding kepentingan sejarahnya. “Ia mengenai (konteks) lebih daripada bangunan itu sendiri,” katanya. “Yang paling menarik ialah yang benar-benar terpencil; anda mempunyai perasaan bahawa anda menemuinya.”

Peranan yang berkembang

Lazimnya, Chaubin merakam istana semasa menghampiri, merakam keagungan mereka ketika pertama kali muncul — Istana Grimburg di Jerman, sebagai contoh, kelihatan sebagai bayangan gelap terhadap rupa bumi yang dilitupi fros, manakala tasik yang tenang memisahkan jurugambar dari Istana Scotland. Penguntit. Chaubin berharap dapat menyampaikan “saat-saat tertentu apabila anda mula-mula melihat bangunan itu.”

“Saya agak kerap memaparkan istana dari jauh kerana biasanya anda menemui bangunan dari jauh,” jelasnya. “Saya menjemput orang ramai untuk melancong bersama saya.”

Pemandangan Castle Stalker yang berkubu di Scotland, yang wujud sejak abad ke-15. Kredit: Frédéric Chaubin/Ihsan TASCHEN

Jurugambar terutamanya diambil dengan batu pasir yang hancur Château de Quéribus di selatan Perancis, atau Manqueospese, di Avila, Sepanyol, yang dibina daripada granit tempatan — istana yang menyampaikan hubungan semula jadi dengan persekitaran mereka dan “nampaknya akan keluar tanah,” seperti yang dikatakan oleh Chaubin.

Buku ini dibahagikan kepada bab tematik yang membincangkan asal-usul dan evolusi istana, konteks geopolitik pembangunan mereka dan, kemudian, pengabaian mereka. Walaupun struktur lampu sorot Chaubin berkongsi persamaan dari segi bahan dan bentuk asas, dia mendapati menyusunnya secara kronologi satu cabaran.

Istana Manqueospese di Sepanyol, yang kelihatan cair ke dalam landskap granit bulan. Kredit: Frédéric Chaubin/Ihsan TASCHEN

“Amat sukar untuk menghubungkan mereka dengan tempoh tertentu kerana, dengan istana zaman pertengahan Eropah yang saya ambil gambar, (pembinaan bermula) sekitar abad ke-10 tetapi kemudian mereka melalui transformasi selama berabad-abad dan berabad-abad,” katanya.

Istana abad ke-13 yang diambilnya di Wales, sebagai contoh, telah diubah suai dari semasa ke semasa selaras dengan evolusi persenjataan dan strategi perang; Istana Moor di Semenanjung Iberia telah direka semula secara radikal oleh orang Katolik yang kemudiannya mengambil alih mereka. Apabila Renaissance menghampiri, dan ancaman pencerobohan yang hampir berterusan hilang, elemen hiasan dan tingkap besar sering diperkenalkan untuk memudahkan peralihan istana dari kubu ke istana.

Melalui kabus naik kastil Jerman Grimburg, sejak abad ke-12. Kredit: Frédéric Chaubin/Ihsan TASCHEN

“Dari abad ke-15 dan seterusnya, mereka tidak mempunyai sebab untuk menjadi (struktur pertahanan), jadi istana dijadikan rumah agam atau istana, atau dibiarkan reput,” jelas Chaubin.

Membahagikan istana mengikut lokasi kelihatan sama sia-sia, memandangkan sempadan Eropah sentiasa berubah-ubah selama berabad-abad yang dibincangkan dalam buku itu. Banyaknya pencerobohan (yang menerangkan jejak istana Norman era Perang Salib antara England moden dan Timur Tengah) dan perkahwinan campur antara monarki juga bermakna gaya seni bina telah dieksport secara meluas dan disesuaikan untuk menggabungkan bahasa vernakular tempatan.

Tetapi, akhirnya, kekurangan koheren visual ini adalah sumber daya tarikan dan bukannya kekecewaan bagi Chaubin.

“Saya lebih kagum dengan pelbagai perbezaan (daripada persamaan),” katanya. “Tipologi istana yang sangat besar itu menjadikan subjek lebih sukar untuk ditangani, tetapi pada masa yang sama, lebih menarik.”

“Zaman Batu: Istana Purba Eropah,” diterbitkan oleh Taschen, tersedia sekarang.

result shp

pengeluara sdy

sdy

data hk update

totobet.com sgp