Fox News mencapai penyelesaian dengan ahli perniagaan Venezuela dalam kes fitnah pilihan raya
slot online

Fox News mencapai penyelesaian dengan ahli perniagaan Venezuela dalam kes fitnah pilihan raya


New York
CNN

Fox News telah menyelesaikan tuntutan undang-undang fitnah daripada ahli perniagaan Venezuela yang menuduh rangkaian membuat tuntutan palsu mengenainya dan pilihan raya 2020, kata peguam untuk lelaki itu dan Fox News pada hari Sabtu dalam pemfailan mahkamah.

Butiran penyelesaian itu tidak didedahkan kepada umum.

“Perkara ini telah diselesaikan secara baik oleh kedua-dua pihak,” kata jurucakap Fox News Ahad, menolak komen lanjut.

Selepas pilihan raya 2020, bekas hos Fox Business Lou Dobbs menuduh ahli perniagaan, Majed Khalil, memainkan peranan penting dalam kononnya menipu pilihan raya terhadap Donald Trump.

Dalam tweet yang menggelar pilihan raya 2020 sebagai “Pearl Harbor siber,” Dobbs menamakan Khalil sebagai salah seorang daripada empat orang yang dia mahu penontonnya “biasa” kerana melakukan penipuan pilihan raya yang sepatutnya.

Fox News masih menghadapi tuntutan fitnah raksasa bernilai $1.6 bilion daripada Sistem Pengundian Dominion, yang akan dibicarakan dalam beberapa hari sahaja.

Pemilihan juri untuk perbicaraan bermula Khamis dan kenyataan pembukaan dijadualkan pada 17 April, melainkan kedua-dua pihak mencapai penyelesaian sebelum itu.

Dominion telah menyaman Fox News kerana memfitnah, dan mengatakan ia telah difitnah oleh rangkaian sayap kanan apabila Fox menjadi hos dan tetamu mendakwa pada 2020 bahawa sistem pengundiannya secara haram menipu pilihan raya terhadap Trump.

Fox News telah berulang kali menafikan sebarang salah laku, mengekalkan “berbangga” dengan liputan pilihan raya 2020, dan berhujah bahawa tuntutan mahkamah Dominion mewakili ancaman kepada Pindaan Pertama.

Walaupun liabiliti undang-undang Fox akan diputuskan dalam perbicaraan, kes itu telah menjejaskan reputasi Fox.

Teks dan e-mel yang mencela telah menunjukkan bagaimana eksekutif, hos dan penerbit Fox tidak percaya dakwaan yang dijaja rangkaian itu mengenai Dominion.

Tuntutan itu dilihat sebagai salah satu kes fitnah yang paling berbangkit dalam ingatan baru-baru ini.

Fox berhujah bahawa kerugian akan menghilangkan kebebasan akhbar, dan ramai sarjana bersetuju bahawa bar harus kekal tinggi untuk membuktikan fitnah.

Penganalisis lain berkata, meminta Fox bertanggungjawab kerana menyiarkan pembohongan secara sedar tidak akan menimbulkan ancaman kepada wartawan objektif yang tidak akan melakukannya sejak awal.

totobet sgp

pengeluar sidney hari ini

pengeluaran sidney

tgl hk malm ini

pengeluwaran sgp