FTC mahu memudahkan pengguna membatalkan percubaan dan langganan percuma
slot online

FTC mahu memudahkan pengguna membatalkan percubaan dan langganan percumaCNN

Peraturan baharu daripada kerajaan AS tidak lama lagi boleh membenarkan rakyat Amerika membatalkan percubaan percuma dan langganan yang mereka tidak mahu lagi, menurut Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan.

Perubahan peraturan yang dicadangkan yang diumumkan Khamis akan digunakan untuk sebahagian besar ekonomi AS, meliputi kedua-dua langganan digital dan fizikal. Produk yang tertakluk kepada peraturan baharu itu termasuk keahlian gim, penstriman digital dan e-dagang, perkhidmatan TV kabel, media cetak tradisional dan banyak lagi.

Peraturan FTC boleh melanda beberapa peruncit dan platform dalam talian terbesar di Amerika dan rangkaian besar perniagaan yang lebih kecil. Ia akan menjejaskan berjuta-juta pengguna dalam hampir setiap aspek kehidupan mereka, kerana barangan dan perkhidmatan berasaskan langganan telah menjadi perkara biasa dalam industri yang berbeza-beza seperti pengedaran muzik, permainan video dan penjagaan haiwan peliharaan.

Rakyat Amerika sepatutnya tidak perlu melompat melalui gelung atau diburu oleh tawaran pengekalan yang tidak diingini hanya untuk membatalkan langganan mereka, Pengerusi FTC Lina Khan memberitahu pemberita pada panggilan persidangan hari ini.

“Idea di sini agak mudah,” kata Khan. “Syarikat tidak sepatutnya boleh memanipulasi pengguna untuk membayar langganan yang mereka tidak mahu.”

Secara umum, perubahan peraturan akan melarang syarikat daripada cuba mengekalkan pelanggan melalui taktik menipu atau membebankan yang bertujuan untuk menghalang atau melambatkan mereka daripada berhenti langganan, seperti dengan membuat pelanggan menghantar kertas kerja untuk membatalkan langganan yang mereka mula-mula mendaftar untuk dalam talian. Untuk setiap pelanggaran peraturan itu, syarikat akan berdepan denda yang berpotensi mencecah puluhan ribu dolar sehari — apatah lagi bayaran balik pengguna yang boleh diminta oleh FTC di bawah peraturan itu. Walaupun FTC pada masa ini boleh meneruskan jenis remedi tersebut dalam sektor tertentu di mana peraturan pembatalan wujud, seperti telepemasaran, tidak ada peraturan sedemikian yang meliputi ekonomi secara keseluruhan, kata Khan.

FTC mengundi 3-1 untuk memperkenalkan cadangan untuk meminda apa yang dipanggil Peraturan Opsyen Negatif agensi itu, dengan Republikan tunggal suruhanjaya itu, Christine Wilson, menentang langkah itu. Peraturan itu belum dimuktamadkan, kata FTC, dan orang ramai akan mempunyai peluang untuk mengulas mengenai cadangan itu. Agensi itu juga berkata ia tidak menuntut mana-mana pihak berkuasa undang-undang baharu, tetapi peraturan itu akan membenarkan pengawal selia menguatkuasakan terhadap amalan menipu yang berkaitan dengan pembatalan langganan tanpa perlu membicarakan setiap pelanggaran di mahkamah.

“Kami mendapat banyak aduan tentang perkara ini dalam pangkalan data aduan kami,” kata Khan, “dan kami kini menamatkannya.”

Di bawah cadangan perubahan itu, syarikat perlu menawarkan pilihan kepada pengguna untuk membatalkan langganan menggunakan sekurang-kurangnya kaedah yang sama yang mereka gunakan untuk mendaftar; jika pelanggan mendaftar untuk perkhidmatan dalam talian atau melalui telefon, dia perlu boleh membatalkan dalam talian atau melalui telefon.

Peraturan-peraturan yang dicadangkan termasuk pelbagai perkara lain yang boleh dan tidak boleh dilakukan. Sebagai contoh, syarikat perlu terlebih dahulu meminta pengguna yang meminta untuk membatalkan sama ada mereka akan terbuka kepada tawaran pengekalan, sebelum syarikat boleh cuba menarik mereka kembali dengan diskaun atau tawaran. Pada awalnya, semua syarikat akan dikehendaki memberikan maklumat terperinci kepada pengguna tentang syarat langganan sebelum mereka boleh meminta butiran pengebilan. Pada masa ini, FTC berkata, tidak ada keseragaman dalam cara perniagaan membentangkan butiran seperti berapa lama tempoh percubaan percuma boleh bertahan, tarikh akhir pelanggan boleh membatalkan percubaan tanpa caj, atau kekerapan caj.

Peraturan FTC yang dicadangkan, yang dipanggil agensi itu sebagai “klik untuk membatalkan,” datang apabila pengawal selia semakin mengkritik penggunaan teknik halus untuk mengarahkan pengguna ke arah keputusan yang menguntungkan syarikat.

Dalam ruang digital, pengawal selia semakin menumpukan pada apa yang dipanggil “corak gelap”, atau penggunaan antara muka reka bentuk digital yang, sebagai contoh, mungkin menggunakan butang berwarna terang untuk menggalakkan pengguna menyerahkan maklumat peribadi mereka sambil membuat pilihan keluar pada masa yang sama butang sukar dilihat. Baru-baru ini, pegawai Jabatan Kehakiman telah berhujah bahawa, bergantung pada konteks, penggunaan corak gelap boleh dianggap sebagai pelanggaran antitrust. Pada hari Rabu, Khan menerima pakai pandangan yang sama, memberitahu pemberita bahawa usaha perlindungan pengguna FTC — dalam kes ini, mengenai amalan pembatalan yang menipu — mempunyai implikasi antitrust kerana penipuan yang tidak dicabar menyebabkan pasaran memihak kepada perniagaan tidak jujur ​​yang bersaing secara tidak adil.

FTC pada 2021 memberi amaran kepada syarikat agar tidak menggunakan corak gelap haram yang menipu atau memerangkap pengguna ke dalam perkhidmatan langganan.

Agensi itu berkata pada masa itu ia meningkatkan penguatkuasaannya sebagai tindak balas kepada peningkatan jumlah aduan mengenai taktik pendaftaran yang menipu, termasuk caj tanpa kebenaran atau pengebilan berterusan yang mustahil untuk dibatalkan. FTC menerima beribu-ribu aduan sedemikian setahun, katanya.

Sejak 2021, FTC telah menyiasat Amazon (AMZN) atas dakwaan syarikat itu menggunakan amalan pendaftaran dan pembatalan yang menipu dalam produk Amazon (AMZN) Primenya. Siasatan itu, yang skopnya yang luas kini meliputi hampir setengah dozen perkhidmatan Amazon (AMZN), didedahkan secara terbuka dalam pemfailan Amazon (AMZN) yang menuduh FTC mengganggu pengasas Jeff Bezos dan Ketua Pegawai Eksekutif Andy Jassy; FTC telah berkata kedua-dua lelaki mesti memberi keterangan secara peribadi berhubung dengan penyiasatan itu.

Pengumuman hari Khamis menggariskan bagaimana penelitian FTC terhadap reka bentuk pengalaman pengguna meluas kepada rangkaian besar aktiviti komersial dunia sebenar yang diselianya.

FTC telah berkata ia akan meneruskan tindakan terhadap syarikat yang tidak memberikan pembatalan yang mudah dan mudah.

Gim, akhbar, syarikat telefon dan perniagaan lain telah menghadapi tindakan undang-undang kerana mengenakan halangan kepada pengguna yang cuba membatalkan perkhidmatan mereka.

Pada 2022, FTC mengumumkan bahawa ia mencapai penyelesaian dengan penyedia perkhidmatan telefon internet Vonage berhubung dasar pembatalannya. Vonage dikehendaki membayar $100 juta sebagai bayaran balik kepada pengguna yang dirugikan oleh tindakan syarikat, menjadikan proses pembatalannya mudah dan telus, dan berhenti mengenakan bayaran kepada pengguna tanpa kebenaran mereka.

Syarikat pendidikan kanak-kanak dalam talian ABCmouse bersetuju pada 2020 untuk membayar $10 juta untuk menyelesaikan dakwaan FTC bahawa ia gagal mendedahkan syarat keahlian yang menyebabkan pengguna dikenakan bayaran tanpa persetujuan mereka.

data result singapore

data pengeluaran sydney hari ini

sidney hari ini

data hk update

toto bet sgp