Gol keterlaluan Erling Haaland memecahkan lebih banyak rekod dan membuat perbandingan dengan Messi dan Ronaldo
slot online

Gol keterlaluan Erling Haaland memecahkan lebih banyak rekod dan membuat perbandingan dengan Messi dan RonaldoCNN

Setiap tahun, Liga Perdana Inggeris muncul seperti sekeping muzik yang rumit – dipenuhi dengan irama dan melodi bebas yang saling bergantungan yang menjalin masuk dan keluar antara satu sama lain.

Dan musim ini, Erling Haaland telah memberikan titik balas kepada irama tradisional liga, menjaringkan gol dengan konsistensi metronomik, tetapi seperti metronom yang tidak sesuai bentuk, menetapkan rentak baharu untuk diikuti oleh semua orang.

Dua golnya pada hari Sabtu memecahkan lebih banyak rekod jaringan dan membimbing Manchester City meraih kemenangan 4-1 ke atas Southampton untuk mengekalkan tekanan ke atas pendahulu liga, Arsenal dalam perebutan kejuaraan.

Gol kedua Haaland, sepakan basikal yang keterlaluan selepas memaut hantaran lintang Jack Grealish, menjadikan jumlah keseluruhannya kepada 30 gol yang dijaringkan dalam Liga Perdana musim ini, satu rentak yang dicapai pemain berusia 22 tahun itu dalam hanya 27 perlawanan dan lebih pantas daripada orang lain.

Sudah, warga Norway itu telah menyamai rekod 44 gol yang dijaringkan oleh pemain Liga Perdana dalam semua pertandingan dalam satu musim.

Dengan baki maksimum 16 perlawanan – bergantung kepada nasib City di peringkat kalah mati Piala FA dan Liga Juara-Juara – sudah pasti persoalan bila dan berapa banyak Haaland akan memecahkan rekod khusus ini.

Bagi rekod menjaringkan gol Liga Perdana itu sendiri, Haaland hanya empat ketinggalan daripada rekod langsung yang dipegang bersama oleh Andy Cole dan Alan Shearer, tetapi yang dibuat apabila terdapat 42 perlawanan dalam satu musim, pada 1993-94 dan 1994-95 masing-masing.

Mohamed Salah memegang rekod gol terbanyak yang dijaringkan dalam musim 38 perlawanan, dengan 32 gol pada 2017-18.

“Kami telah menjalani dua dekad yang luar biasa dengan Cristiano Ronaldo dan Lionel Messi, tetapi dia berada pada tahap itu,” kata pengurus City, Pep Guardiola kepada BBC Sport.

“Gol kedua adalah menakjubkan. Bukan mudah untuk mengambil bola di langit dan meletakkannya di atas rumput.”

Guardiola menambah bahawa Haaland, masih di awal kariernya, mempunyai beberapa cara untuk pergi sebelum dia boleh menyandang status yang sama seperti Messi dan Ronaldo.

“Dia begitu berdaya saing tetapi untuk mencapai tahap Cristano dan Messi adalah banyak kerja,” kata Guardiola, menurut Sky Sports.

“Mereka tidak cedera. Erling tinggi, dia besar, dia memerlukan banyak penjagaan, fisioterapi, bukan hanya seorang tetapi ramai orang.”

Sebagai salah satu komponen pasukan City yang dipenuhi dengan bakat kreatif, penjaringan gol prolifik Haaland mungkin akan berterusan.

Seperti yang ditulis oleh Shearer dalam The Athletic: “Dia mesin gol, seseorang yang pantas dan langsung, yang kuat dari segi fizikal dan bagus di udara, yang boleh menjaringkan gol dengan kedua-dua kaki dan kedudukannya yang hebat.”

rasul sgp

hasil pengeluaran sdy

pengeluaran sdy

angka result hk

pengeluaran sgp hari ini