Google mula melancarkan saingan ChatGPTnya
slot online

Google mula melancarkan saingan ChatGPTnyaCNN

Google membuka akses kepada Bard, AI baharunya alat chatbot yang bersaing secara langsung dengan ChatGPT.

Mulai hari Selasa, pengguna boleh menyertai senarai menunggu untuk mendapatkan akses kepada Bard, yang berjanji untuk membantu pengguna menggariskan dan menulis draf esei, merancang mandi bayi rakan dan mendapatkan idea makan tengah hari berdasarkan kandungan di dalam peti sejuk.

Seorang wakil syarikat memberitahu CNN bahawa ia akan menjadi pengalaman yang berasingan dan pelengkap kepada Carian Google dan pengguna juga boleh melawati Carian untuk menyemak respons atau sumbernya. Google berkata dalam catatan blog ia merancang untuk “berfikir” menambah teknologi untuk mencari “dengan cara yang lebih mendalam” pada masa akan datang.

Google berkata ia akan mula melancarkan alat itu di Amerika Syarikat dan United Kingdom, dan merancang untuk mengembangkannya ke lebih banyak negara dan bahasa pada masa hadapan.

Berita itu datang ketika Google, Microsoft, Facebook dan syarikat teknologi lain berlumba-lumba untuk membangun dan menggunakan alat berkuasa AI berikutan kejayaan tular ChatGPT baru-baru ini. Minggu lalu, Google mengumumkan ia turut membawa AI kepada alat produktivitinya, termasuk Gmail, Helaian dan Dokumen. Tidak lama selepas itu, Microsoft mengumumkan peningkatan AI yang serupa kepada alat produktivitinya.

Google melancarkan Bard bulan lepas dalam demo yang kemudiannya dipanggil kerana memberikan respons yang tidak tepat kepada soalan tentang teleskop. Saham syarikat induk Google Alphabet jatuh 7.7% pada hari itu, menghapuskan $100 bilion daripada nilai pasarannya.

Seperti ChatGPT, yang dikeluarkan secara terbuka pada akhir November oleh syarikat penyelidikan AI OpenAI, Bard dibina pada model bahasa yang besar. Model ini dilatih mengenai banyak data dalam talian untuk menjana respons yang menarik kepada gesaan pengguna. Perhatian besar pada ChatGPT dilaporkan telah mendorong pengurusan Google untuk mengisytiharkan situasi “merah kod” untuk perniagaan cariannya.

Tetapi kesilapan Bard menyerlahkan cabaran yang dihadapi oleh Google dan syarikat lain dengan menyepadukan teknologi itu produk teras mereka. Model bahasa yang besar boleh mengemukakan beberapa isu, seperti mengekalkan berat sebelah, secara fakta tidak betul dan bertindak balas dengan cara yang agresif.

Google mengakui dalam catatan blog hari Selasa bahawa alat AI “bukan tanpa kesalahan mereka.” Syarikat berkata ia terus menggunakan maklum balas manusia untuk menambah baik sistemnya dan menambah “pengadang baharu, seperti mengehadkan bilangan pertukaran dalam dialog, untuk cuba memastikan interaksi membantu dan mengikut topik.”

Minggu lepas, OpenAI mengeluarkan GPT-4, versi teknologi generasi akan datang yang memberi kuasa kepada ChatGPT dan pelayar Bing baharu Microsoft, dengan perlindungan yang serupa. Pada hari pertama selepas ia dilancarkan, GPT-4 mengejutkan ramai pengguna dalam ujian awal dan demo syarikat dengan keupayaannya untuk merangka tindakan undang-undang, lulus peperiksaan piawai dan membina tapak web yang berfungsi daripada lakaran yang dilukis dengan tangan.

result singapore hari ini

pengeluaran sidney pengeluaran sidney

sidney hari ini

pengeluaran angka hk

toto bet singapura