Guru Virginia yang didakwa ditembak oleh pelajar berusia 6 tahun memberitahu NBC dia ‘cuba untuk kekal positif’ dalam temu bual pertama sejak menembak
slot online

Guru Virginia yang didakwa ditembak oleh pelajar berusia 6 tahun memberitahu NBC dia ‘cuba untuk kekal positif’ dalam temu bual pertama sejak menembakCNN

Guru darjah satu yang didakwa ditembak oleh pelajar berusia 6 tahun di dalam bilik darjahnya di Newport News, Virginia, telah bersuara buat kali pertama sejak insiden Januari, berkata dalam temu bual dengan NBC bahawa dia telah cuba untuk “tinggal positif.”

“Saya telah melakukan OK. Ia mencabar,” kata Abigail Zwerner kepada Savannah Guthrie NBC dalam satu temu bual, lebih dua bulan selepas penembakan 6 Januari di Sekolah Rendah Richneck menyebabkan dia terlantar di hospital dengan luka tembakan di tangan dan dada.

“Beberapa hari adalah hari yang tidak begitu baik di mana saya tidak boleh bangun dari katil,” kata Zwerner kepada NBC. “Beberapa hari lebih baik daripada hari lain di mana saya boleh bangun dari katil dan membuat janji temu saya. Tetapi daripada melalui apa yang telah saya lalui, saya cuba kekal positif.”

Zwerner telah dikeluarkan dari hospital bulan lalu, jurucakap hospital mengesahkan. Guru itu telah menjalani empat pembedahan sejak penembakan itu, NBC melaporkan, terbaru di tangannya, yang masih tidak dapat digunakan sepenuhnya oleh Zwerner.

Budak lelaki yang didakwa menembak Zwerner tidak akan didakwa secara jenayah, Peguam Komanwel Newport News Howard Gwynn memberitahu sekutu CNN WTKR awal bulan ini.

Keluarga pelajar itu telah mengeluarkan kenyataan yang mengatakan budak lelaki itu mempunyai “kecacatan akut” dan berada di bawah pelan penjagaan yang memerlukan ibu bapa untuk menghadiri sekolah bersamanya, walaupun dia tidak ditemani pada hari penembakan. “Kami akan menyesali ketidakhadiran kami pada hari ini sepanjang hayat kami,” kata kenyataan itu.

Dua hari sebelum penembakan, pelajar itu didakwa “menghempas” dan memecahkan telefon bimbit Zwerner dan mengutuk kaunselor bimbingan, yang menyebabkan dia digantung selama sehari, menurut notis undang-undang yang dihantar kepada Lembaga Sekolah Berita Newport oleh peguam Zwerner yang juga memaklumkan pegawai tentang rancangan guru untuk memfailkan saman terhadap pentadbir sekolah.

Selepas penggantungan sehari, pelajar itu kembali ke bilik darjah Zwerner dan menembaknya, kata dokumen itu.

Peguam Zwerner, Diane Toscano, telah mendakwa bahawa guru dan pekerja yang prihatin memaklumkan pentadbir tiga kali pada hari penembakan bahawa pelajar itu mempunyai pistol dan mengancam orang ramai. Toscano mendakwa pentadbir “gagal bertindak” walaupun mempunyai “pengetahuan tentang bahaya yang akan berlaku.”

Daerah sekolah enggan mengulas mengenai kemungkinan tuntutan mahkamah.

Kesan daripada kejadian itu adalah pantas, mendapat kritikan keras daripada ibu bapa dan mengetuai lembaga sekolah untuk mengundi untuk menggulingkan Superintendan George Parker III. Penolong pengetua Richneck Elementary, Ebony Parker, meletak jawatan dua minggu selepas penembakan dan pengetua, Briana Foster Newton, telah ditugaskan semula ke sekolah lain, walaupun daerah itu tidak menyatakan di mana.

Pamela Branch, seorang peguam untuk Newton, berkata bekas pengetua itu tidak mengetahui tentang pistol di sekolah itu.

“Hakikatnya ialah mereka yang menyedari bahawa pelajar itu mungkin mempunyai pistol di premis pada hari itu tidak melaporkan sama sekali kepada Puan Newton,” kata Branch.

Daerah sekolah memberitahu CNN sebelum ini bahawa ia tidak dapat mengulas sama ada Newton atau orang lain telah dimaklumkan tentang potensi senjata api di kampus kerana itu adalah sebahagian daripada siasatan yang sedang dijalankan.

resul sgp

pengeluaran sidni

sidney hari ini

totobet hk hari ini

pengeluaran hk