House GOP menggunakan kuasa baharunya dalam usaha luar biasa untuk melindungi Trump daripada dakwaan
slot online

House GOP menggunakan kuasa baharunya dalam usaha luar biasa untuk melindungi Trump daripada dakwaanCNN

Sekutu Republikan Donald Trump dalam Dewan melakukan apa yang diajar oleh bekas presiden kepada mereka – menggunakan kuasa kerajaan untuk cuba mengelak ancaman undang-undangnya.

Selepas Trump memberi amaran bahawa dia boleh ditangkap, sekutunya telah menggunakan majoriti Dewan baru mereka untuk menuntut keterangan Peguam Daerah Manhattan Alvin Bragg dan berusaha untuk menggagalkan siasatannya berkaitan dengan dakwaan pembayaran wang senyap kepada bintang filem dewasa sebelum pilihan raya 2016. Ia kelihatan seperti percubaan luar biasa untuk mempengaruhi penyiasatan juri terbuka.

Malah, GOP Dewan nampaknya menggunakan taktik yang sama seperti mereka menuduh pentadbiran Biden, Bragg dan mana-mana penyiasat lain yang mengikuti jejak Trump untuk menggaji – mempersenjatai kuasa kerajaan untuk memajukan matlamat politik partisan.

Namun terdapat juga keraguan yang mencukupi tentang kemungkinan pendakwaan yang dibuat oleh Bragg – dan sifat luar biasa potensi pertuduhan yang berkaitan dengan pelanggaran undang-undang perniagaan dan pilihan raya – untuk mencetuskan soalan daripada pakar undang-undang bukan partisan tentang kes itu mungkin tidak memenuhi bilnya. Ini adalah isu yang sangat penting memandangkan betapa beratnya sebarang kes yang berpotensi terhadap bekas presiden.

Seruan Trump untuk mengadakan bantahan, sementara itu, menyebabkan pihak berkuasa di pinggir New York, di mana kamera keselamatan dan penghadang telah didirikan, dan di Washington di tengah-tengah kilas balik yang menyakitkan untuk hasutan keganasannya untuk meneruskan tujuan peribadi dan politiknya pada 6 Januari 2021.

Kemudian terdapat suasana sarkas yang semakin meningkat di sekitar drama ini, yang didorong oleh ramalan hujung minggu Trump bahawa dia akan ditangkap pada hari Selasa. Sumber yang rapat dengan pasukan undang-undang Trump memberitahu CNN pada hari Isnin bahawa mereka tidak mempunyai sebarang panduan mengenai masa kemungkinan dakwaan melebihi daripada yang mereka diberitahu oleh DA bahawa tiada apa yang dijangkakan pada hari Selasa. Walaupun dakwaan boleh berlaku sejurus minggu ini, kemungkinan besar kemungkinan kehadiran mahkamah oleh bekas presiden tidak akan berlaku sebelum minggu depan, seorang pegawai kanan penguatkuasa undang-undang yang biasa dengan perbincangan berterusan mengenai keselamatan memberitahu CNN. Senario sedemikian hanya akan membenarkan ketegangan mencapai titik didih pada saat apabila tanggapan telah kembali bahawa politik berputar di sekitar Trump dalam pusaran liar.

Pada hari Isnin, sebagai contoh, terdapat penelitian yang mendalam di sekitar mahkamah di New York di mana seorang saksi menyampaikan keterangan yang mungkin berpotensi membantu Trump. Dan pertengkaran buruk berlaku antara Trump dan pesaing utamanya yang berpotensi dalam perlumbaan pencalonan GOP, Ron DeSantis. Gabenor Florida membidas mentornya sekali dengan mencadangkan dia tidak tahu apa-apa tentang “membayar wang diam kepada bintang lucah untuk memastikan senyap berhubung beberapa jenis hubungan sulit yang didakwa,” sambil turut mengutuk apa yang dikatakannya sebagai pendakwaan politik. Trump membalas dengan serangan balas ganas yang penuh dengan sindiran yang tidak berasas tentang kehidupan peribadi pesaingnya, yang memaparkan kempen utama GOP yang berpotensi jahat dan membayangkan kemarahan bekas presiden terhadap apa yang dilihatnya sebagai ketidaksetiaan daripada DeSantis.

Ron DeSantis mengambil gambar Trump, menarik ketawa

Bergantung pada segala-galanya adalah kemungkinan yang membingungkan bahawa, buat pertama kalinya, seorang bekas presiden boleh didakwa. Dan kerana dia bertanding untuk Rumah Putih sekali lagi, sebarang dakwaan hampir pasti bermakna satu lagi pilihan raya AS akan dicemari oleh dakwaan rancangannya terhadapnya dan pengikutnya.

Strategi House Republicans sudah biasa. Trump telah lama melancarkan serangan ganas dan awalan ke atas institusi, dalam kerajaan atau undang-undang, yang berusaha untuk meminta pertanggungjawabannya kerana dia cuba mengaburkan kejelasan tentang kelakuan atau kesalahannya dan mencetuskan ribut politik yang menjejaskan kesimpulan mereka terlebih dahulu.

Tetapi dengan kempen mereka menentang Bragg, House Republicans mengambil kaedah Trump selangkah lebih jauh.

“Ia adalah permainan politik,” kata Speaker Dewan Rakyat Kevin McCarthy, yang pekerjaannya mungkin bergantung pada naungan politik Trump yang berterusan, berkata pada hari Isnin, menegaskan bahawa sekutu bekas presiden itu boleh diterima secara terbuka mengecam seorang pendakwa semasa dia menjalankan tugasnya. Atau seperti yang dinyatakan oleh Republikan California, jawatankuasa Dewan mempunyai hak untuk bertanya soalan.

alvin bragg manhattan da vpx

Temui DA Manhattan yang mungkin menjadi pendakwa pertama yang mendakwa bekas presiden AS

Salah satu prinsip utama yang boleh dimainkan dalam mana-mana dakwaan ialah idea bahawa semua orang, walaupun bekas presiden, adalah sama di bawah undang-undang. Tetapi mana-mana pendakwaan juga perlu menangkis hujah bahawa Trump menjadi sasaran semata-mata kerana siapa dia dan oleh itu tidak mendapat layanan yang adil. McCarthy cuba mengalihkan perdebatan mengenai kes itu ke alasan ini dalam pertukaran dengan Manu Raju dari CNN pada hari Selasa.

“Saya berasa bimbang apabila saya melihat di luar sana, dan saya melihat keadilan tidak sama dengan orang lain, terutamanya dalam sejarah di mana kita berada,” katanya. “Dan bahagian yang sukar ialah dengan DA tempatan bermain dalam politik presiden, jika itu bermula di sana, tidakkah anda fikir ia akan berlaku di seluruh negara?”

Tetapi penggunaan kuasa kerajaan untuk memajukan matlamat politik nampaknya mencerminkan dengan tepat tingkah laku Republikan, dalam jawatankuasa kecil baharu mereka mengenai senjata kerajaan persekutuan, menuduh FBI, Jabatan Kehakiman dan agensi kerajaan lain.

Pengerusi Badan Kehakiman Dewan Jim Jordan memberi amaran tentang penyiasatan Manhattan: “Jelas bahawa ini adalah satu penipuan, dan sesuatu yang kami ingin tahu – adakah dana persekutuan terlibat?” Republikan Ohio itu juga memberitahu Manu Raju dari CNN: “Kami tidak fikir Presiden Trump melanggar undang-undang sama sekali.”

Jordan dan dua pengerusi Dewan yang lain menuntut keterangan daripada Bragg dan menuduhnya “penyalahgunaan pihak berkuasa pendakwaan yang tidak pernah berlaku sebelum ini.”

‘Anda mesti bergurau dengan saya’: Rep. Jordan mengkritik Manhattan DA

Tetapi jurucakap Bragg menegaskan: “Kami tidak akan gentar dengan percubaan untuk menjejaskan proses keadilan, dan kami juga tidak akan membiarkan tuduhan tidak berasas menghalang kami daripada menggunakan undang-undang secara adil.” Kenyataan jurucakap itu juga menyangkal dakwaan Republikan bahawa Bragg telah mengabaikan jenayah kekerasan di New York dalam keghairahannya mencari alasan untuk mendakwa Trump bagi memenuhi dendam politik.

Republikan, bersama-sama dengan setiap orang Amerika yang lain, tidak tahu dengan tepat apa bukti terhadap Trump mungkin selain petunjuk yang terkandung dalam akaun media dan kes terdahulu yang melibatkan bekas peguamnya – Michael Cohen, saksi penting dalam perkara semasa – yang sebelum ini dihantar ke penjara kerana penipuan cukai, membuat kenyataan palsu kepada Kongres dan melanggar undang-undang kewangan kempen.

Dalam dunia yang ideal, seseorang yang didakwa, seperti yang mungkin berlaku kepada Trump pada hari-hari mendatang, mempunyai peluang untuk menafikan kes yang mereka katakan tidak adil dan tidak disokong oleh bukti. Tetapi Trump dan sekutunya tidak menunggu saat itu, dan dalam proses itu, menawarkan pratonton bulan-bulan kegawatan politik yang semakin mendalam yang mungkin dihadapi oleh pendakwaan – bukan sahaja di Manhattan tetapi dalam pelbagai penyiasatan lain terhadapnya. Siasatan terhadap peranannya menjelang pemberontakan Capitol, percubaannya untuk membatalkan keputusan pilihan raya 2020 di Georgia dan pengendaliannya terhadap dokumen sulit boleh mempunyai implikasi perlembagaan yang jauh lebih besar daripada kes Bragg.

CNN melaporkan pada hari Isnin, sebagai contoh, bahawa pendakwa raya kawasan Atlanta sedang mempertimbangkan untuk membawa tuduhan pemerasan dan konspirasi berkaitan dengan usaha mencuri pilihan raya Trump di Negeri Peach, memetik sumber yang mempunyai pengetahuan tentang penyiasatan itu.

Kerja mereka, kata sumber itu, menggariskan kepercayaan bahawa desakan untuk membantu Trump bukan sekadar usaha akar umbi yang berasal dari dalam negeri.

Serangan Republikan ke atas usaha untuk meminta Trump bertanggungjawab adalah satu kemunduran kepada norma dan konvensyen yang sentiasa berkecai yang menjadi pukulan gendang setiap hari apabila Trump yang dua kali dicacatkan memegang jawatan.

Namun perasaan tidak menentu juga diburukkan oleh kes yang berpotensi terhadapnya yang beberapa pakar undang-undang memberi amaran jauh daripada pemenang yang pasti di mahkamah. Akibat kegagalan pendakwaan terhadap bekas presiden akan menjadi mendalam dan boleh memperdalam polarisasi politik negara. Kehilangan sebegitu pastinya juga akan digunakan oleh Trump dan sekutunya untuk meneruskan kesombongan bahawa setiap cubaan untuk menuduhnya bertanggungjawab atas kelakuan luar biasanya adalah partisan dan tidak wajar.

Beberapa pakar undang-undang telah menimbulkan kebimbangan tentang mengapa pendakwa raya terdahulu tidak memilih untuk meneruskan kes terhadap Trump atas dakwaan pembayaran $130,000 kepada bintang filem dewasa Stormy Daniels, dan telah menunjukkan fakta bahawa perkara itu berpunca daripada pilihan raya yang kini lebih daripada enam tahun lalu.

“Persoalan besar saya dalam kes New York ialah apa yang telah berubah?” Penganalisis undang-undang CNN Carrie Cordero memberitahu Wolf Blitzer mengenai “Bilik Situasi” pada hari Isnin. “Fakta kes ini, yang berlaku hampir tujuh tahun sekarang, benar-benar lapuk. Jadi persoalan besar yang saya ada berkenaan dengan New York ialah apa yang telah berubah baru-baru ini pada tahun lalu atau lebih yang telah sampai ke tahap ini?”

Kemungkinan teori kes terhadap Trump juga menyebabkan beberapa kebimbangan kepada penonton di luar gelembung juri besar dan pejabat DA. Bekas presiden itu boleh didakwa dengan salah laku berhubung klasifikasi yang didakwa tidak wajar dalam rekod perniagaan bagi pembayaran kepada Daniels, walaupun pembayaran wang senyap itu sendiri tidak menyalahi undang-undang. Tuduhan itu boleh menjadi jenayah jika dapat dibuktikan bahawa Trump cuba menutup pembayaran untuk melakukan jenayah lain, yang dalam kes ini boleh menjadi pelanggaran undang-undang kewangan kempen. Trump sebelum ini telah menafikan pengetahuan mengenai pembayaran itu.

Ini adalah naratif undang-undang yang rumit yang mungkin meyakinkan juri tetapi juga boleh menjadi penjualan yang rumit dalam perjuangan yang lebih luas untuk pendapat umum dalam kes yang sangat politik.

Satu lagi persoalan yang berpotensi mengenai kredibiliti kemungkinan pendakwaan ialah sejauh mana ia bergantung kepada bekas peguam Trump, Michael Cohen, yang merupakan pemain utama dalam urusan Daniels tetapi mempunyai rekod kepalsuan yang panjang.

Dalam kedutan baru dalam perlawanan akhir juri besar pada hari Isnin, Robert Costello, seorang peguam yang sebelum ini mewakili sekutu Trump seperti Steve Bannon dan Rudy Giuliani, memberi keterangan sebelum ini selama hampir tiga jam selepas hadir atas permintaan pasukan undang-undang Trump.

Costello dijangka menawarkan bukti yang bercanggah dengan keterangan yang diberikan oleh Cohen, yang mengaku membayar $130,000 kepada Daniels untuk menghalangnya daripada mendedahkan kepada umum mengenai dakwaan hubungan sulit dengan bekas presiden itu. Trump telah menafikan urusan itu.

“Saya telah mendengar Michael Cohen berdiri di hadapan mahkamah dan mengatakan perkara yang secara langsung bertentangan dengan apa yang dia katakan kepada kami,” kata Costello selepas penampilan yang menyebabkan beberapa pakar mempersoalkan sama ada keterangannya boleh mempengaruhi mana-mana undian juri besar pada dakwaan yang mungkin.

Idea bahawa kes akan dibuat semata-mata atas kata-kata Cohen, tanpa bukti yang kukuh, nampaknya tidak mungkin. Tetapi terdapat banyak perkara tentang perkara kubur ini yang masih belum difahami oleh seluruh negara.

Itu tidak, bagaimanapun, memadamkan ribut yang telah mengiringi kembalinya Trump ke peringkat pusat politik, yang boleh mencapai kekuatan taufan pada hari-hari mendatang.

result singapore jam berapa

pengeluar sidney

sdy togel

nomor keluar togel hongkong

pengeluaran sgp