Inflasi UK meningkat kepada 10.4% apabila harga makanan melonjak
slot online

Inflasi UK meningkat kepada 10.4% apabila harga makanan melonjak


London
CNN

UK harga pengguna melonjak sebanyak 10.4% pada Februari berbanding tahun lalu, apabila inflasi makanan mencecah paras tertinggi dalam tempoh lebih 45 tahun, dan apabila kos mengunjungi restoran dan hotel meningkat, data rasmi menunjukkan hari Rabu.

Harga makanan melambung tinggi 18.2% sepanjang tahun hingga Februari, kenaikan paling mendadak sejak akhir 1970-an. Pejabat Perangkaan Kebangsaan mencatatkan peningkatan tertentu untuk beberapa barangan salad dan sayur-sayuran, sebahagiannya disebabkan oleh kekurangan, yang membawa kepada catuan oleh pasar raya.

Kenaikan mendadak dalam inflasi pada bulan Februari berikutan bulan penurunan harga sejak kadar kenaikan harga dicapai tertinggi 41 tahun sebanyak 11.1% pada bulan Oktober.

Angka-angka terkini boleh menjadikannya lebih berkemungkinan bahawa Bank of England menaikkan semula kadar faedah apabila ia bertemu Khamis.

Walaupun kegawatan dalam sektor perbankan baru-baru ini dijangka melemahkan aktiviti ekonomi, kerana kriteria pemberian pinjaman diperketatkan, dan seterusnya melembapkan inflasi, “Bank of England mungkin mahu melihat bukti kukuh mengenainya sebelum ia berhenti menaikkan kadar faedah,” kata Paul Dales, ketua ekonomi UK di Capital Economics.

“Ia masih merupakan panggilan yang sangat rapat, tetapi angka-angka ini memberikan kami sedikit lebih keyakinan dalam ramalan kami bahawa Bank akan menaikkan kadar faedah daripada 4% kepada 4.25% esok.”

Tetapi Samuel Tombs, ketua ekonomi UK di Pantheon Macroeconomics, berkata peningkatan dalam inflasi makanan dan inflasi perkhidmatan katering menyumbang semua kenaikan kadar tajuk berita dan kedua-duanya dikaitkan dengan lonjakan harga makanan segar akibat daripada hasil tuaian yang buruk.

“Rancangan ini sepatutnya berehat dalam beberapa bulan akan datang,” katanya di Twitter. “Adalah tidak masuk akal untuk menaikkan kadar untuk mengatasi lonjakan berkaitan cuaca dalam harga makanan.”

Kekurangan beberapa buah-buahan dan sayur-sayuran di United Kingdom boleh berlarutan sehingga Mei, salah satu kumpulan pengeluar makanan terbesar negara itu memberitahu CNN bulan lalu.

Pasar raya dan kerajaan UK telah menuding jari pada keadaan cuaca buruk di Sepanyol dan Maghribi, negara pengeksport utama, sebagai punca utama kekurangan itu. Tetapi petani juga menyalahkan kos tenaga yang tinggi, kekurangan buruh berkaitan Brexit dan halangan perdagangan.

Inflasi teras – yang menghilangkan kos makanan dan tenaga yang tidak menentu – juga meningkat, masuk pada 6.2% pada tahun ini hingga Februari, meningkat daripada 5.8% pada Januari. Namun, inflasi teras berada di bawah kadar yang dicatatkan pada akhir tahun lepas.

Data itu bukan sahaja merumitkan keputusan bank pusat sama ada ia perlu menaikkan kadar untuk kali ke-11 berturut-turut Khamis. Ia juga akan menyukarkan kerajaan untuk menunaikan ikrarnya, yang dibuat pada awal Januari, untuk mengurangkan separuh inflasi tahun ini. Inflasi berada pada 10.5% pada bulan Disember.

Dan rakyat Britain masih menjadi semakin miskin. Upah meningkat 6.5% pada bulan Januari berbanding tahun sebelumnya, jauh di bawah kadar inflasi pada bulan itu dan pada bulan Februari.

keluaran hk malam ini

lihat pengeluaran sidney

result sydney

hasil angka hk

hk pengeluaran