Inilah sebab mengapa daging lembu masih mahal
slot online

Inilah sebab mengapa daging lembu masih mahal


New York
CNN

Ekonomi yang perlahan boleh menyebabkan penurunan dalam jualan potongan daging lembu yang mahal, tetapi jangan cari apa-apa tawaran lagi.

Kuasa pasaran yang telah dibina untuk masa yang lama, termasuk kemarau yang memusnahkan, berkemungkinan akan mengekalkan harga hamburger dan stik yang stabil – dan agak mahal.

Sebahagiannya, itu kerana terdapat kurang daging lembu. Penguncupan dalam bekalan daging lembu “telah datang untuk seketika,” kata David Anderson, seorang profesor di jabatan ekonomi pertanian Texas A&M University. “Kami mula melihat kesan yang kami tahu akan datang selama beberapa tahun.”

Apabila kemarau melampau melanda Amerika Syarikat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, petani mula menjual lembu dengan pantas kerana keadaan kering, bersama-sama dengan kos makanan yang lebih tinggi, menjadikannya mahal atau mustahil untuk mengekalkan ternakan mereka. Gelombang jualan itu, terutamanya lembu yang digunakan untuk membiak, telah menyebabkan kekangan bekalan tahun ini.

“Mengetatkan bekalan lembu dijangka menyebabkan penurunan ketara tahun ke tahun dalam pengeluaran daging lembu, penurunan pertama sejak 2015,” tinjauan pasaran Mac dari Jabatan Pertanian AS menyatakan.

“Jika kami menghasilkan kurang daging lembu, tekanan akan berlaku untuk harga yang lebih tinggi,” kata Anderson. “Permintaan besar yang tidak diketahui akan menjadi permintaan pengguna.”

Bekalan daging lembu cenderung berkembang dan mengecut dalam kitaran kira-kira 10 tahun, kata Lance Zimmerman, penganalisis kanan daging lembu untuk pasaran Amerika Utara dengan Rabobank. Apabila bekalan menyusut, harga pengguna cenderung meningkat. Tetapi dengan orang yang gementar tentang ekonomi, tahun ini lebih rumit.

“Perkara terbesar yang kelihatan besar, dalam semua fikiran kita sebagai penganalisis pasaran sekarang, adakah kita mempunyai risiko kemelesetan yang perlu kita harga ke pasaran untuk tahun depan,” kata Zimmerman. “Jika begitu, harga daging lembu mungkin lebih stabil.”

Dan dengan inflasi makanan yang tinggi, pengguna sudah pun mengurangkan jumlah barangan tertentu, termasuk daging lembu.

Tyson (TSN), yang memproses kira-kira satu perlima daripada daging lembu, ayam itik dan daging babi negara itu, mencatatkan penurunan jualan dalam daging lembu dalam tempoh tiga bulan yang berakhir pada 31 Disember 2022.

Dengan inflasi barangan runcit yang tinggi, sesetengah pengguna berdagang turun.

Jualan daging lembu “turun 5.6% berbanding rekod jualan tinggi pada tahun sebelumnya,” kata CFO John Tyson semasa panggilan penganalisis Februari membincangkan keputusan suku tahunan, sambil menyatakan bahawa harga turun pada suku tersebut disebabkan “permintaan domestik yang lebih rendah untuk daging lembu.” Syarikat itu berkata bahawa ia menjangka margin daging lembunya akan jatuh tahun ini kerana bekalan domestik yang lebih kecil.

“Peruncit sehingga tahun lepas terus menaikkan harga kepada pengguna,” kata Adam Speck, penganalisis kanan ternakan di Gro Intelligence. Sekarang mereka perlu menjawab soalan semasa mereka merancang untuk tahun ini: Adakah permintaan akan cukup tinggi untuk menjamin kenaikan harga lebih banyak lagi?

“Jawapannya mungkin tidak,” kata Speck. Itu mungkin bukan satu kelegaan yang besar, kerana harga daging lembu masih agak tinggi. Pada 2022, daging lembu pilihan segar dijual pada harga $7.59 setiap paun, menurut data Mac daripada USDA. Itu meningkat daripada $7.25 setiap paun pada tahun sebelumnya.

Kedai-kedai mungkin cuba menguji perairan semasa musim barbeku.

Pada musim bunga, “kami berada di bawah permintaan bermusim tradisional kami,” kata Bernt Nelson, ahli ekonomi dengan Persekutuan Biro Ladang Amerika. Permintaan untuk daging lembu biasanya menurun selepas cuti, dan meningkat apabila orang ramai menyalakan gril mereka pada musim panas, katanya. Jika permintaan kekal kukuh, “kita mungkin melihat beberapa harga daging lembu yang lebih tinggi,” menjelang kejatuhan dan kemudian, kata Bernt.

resultsf

keluaran sdy hari ini

sdy toto

hk prize keluar

tabel sgp