Irvo Otieno: 10 orang yang dikaitkan dengan kematian seorang lelaki kulit hitam berusia 28 tahun di kemudahan kesihatan mental menghadapi tuduhan membunuh.  Inilah yang kami tahu
slot online

Irvo Otieno: 10 orang yang dikaitkan dengan kematian seorang lelaki kulit hitam berusia 28 tahun di kemudahan kesihatan mental menghadapi tuduhan membunuh. Inilah yang kami tahuCNN

Tiga daripada 10 orang yang menghadapi pertuduhan membunuh dalam kematian minggu lalu seorang lelaki kulit hitam berusia 28 tahun di kemudahan kesihatan mental Virginia adalah pengawal keselamatan di hospital yang memerhati dan kemudian mengambil bahagian dalam penyekapan maut itu, pendakwa memberitahu CNN Jumaat.

Keluarga mangsa mahukan jawapan tentang bagaimana seorang pemuzik yang menjanjikan yang mengalami krisis kesihatan mental berakhir dengan kematiannya – dan mengapa tiada siapa yang membelanya dan menghalangnya daripada dibunuh.

Pendakwa raya daerah berkata tujuh timbalan penguatkuasa undang-undang, disertai oleh pekerja hospital, “membekapnya hingga mati” sambil menahannya.

“Saya tidak pernah melihat perkara seperti ini,” kata Peguam Komanwel Ann Cabell Baskervill, merujuk kepada video yang belum dikeluarkan yang menunjukkan kematian lelaki itu.

Baskervill berkata, pengawal keselamatan hospital secara pasif memerhatikan dakwaan yang mencekik tetapi akhirnya menyertai dan menimbun di atas mangsa bersama-sama dengan timbalannya.

Kesatuan pegawai penguatkuasa undang-undang tempatan mengatakan mereka “berdiri di belakang” timbalan sementara seorang peguam untuk salah seorang timbalan yang didakwa berkata dia menantikan kebenaran penuh dikongsi di mahkamah.

Inilah yang kami tahu tentang kejadian maut itu.

Irvo (disebut EYE-voh) Otieno berusia 28 tahun. Dia mempunyai minat terhadap muzik, kata peguam keluarga Mark Krudys pada Khamis, dan sedang berusaha untuk menjadi artis hip-hop. Berasal dari Kenya, dia datang ke Amerika Syarikat ketika berusia 4 tahun.

Ibunya, Caroline Ouko, berkata dia telah “menemui perkaranya” dengan muzik dan boleh menulis lagu dalam masa kurang daripada lima minit. “Dia meletakkan tenaganya dan dia gembira dengannya,” katanya pada sidang akhbar Khamis.

Irvo mempunyai hati yang besar, katanya, dan merupakan orang yang datang kepada rakan sekelasnya apabila mereka menghadapi masalah. Dia seorang pemimpin yang membawa perspektifnya sendiri ke meja, tambahnya.

“Jika ada perbincangan, dia tidak takut untuk pergi ke arah lain apabila orang lain mengikuti,” katanya.

Anak lelakinya mempunyai penyakit mental yang memerlukan ubat, kata Ouko. Dia mempunyai masa yang lama di mana “(anda) tidak akan tahu ada sesuatu yang tidak kena” dan kemudian ada kalanya “dia akan mengalami beberapa jenis kesusahan dan kemudian anda tahu dia perlu berjumpa doktor,” katanya.

Pada 3 Mac, Otieno telah ditangkap oleh polis Daerah Henrico yang bertindak balas terhadap laporan kemungkinan pecah rumah, menurut siaran berita polis. Para pegawai, diiringi oleh anggota pasukan campur tangan krisis daerah, meletakkannya di bawah perintah jagaan kecemasan.

Para pegawai membawanya ke hospital di mana pihak berkuasa mengatakan dia menyerang tiga pegawai. Polis membawanya ke penjara daerah dan dia telah ditempah.

Pada 6 Mac, Otieno telah dibawa ke kemudahan kesihatan mental negeri di Dinwiddie County dan meninggal dunia semasa proses pengambilan, menurut Baskerville.

“Mereka mencekiknya hingga mati,” kata pendakwa raya.

Laporan awal dari Pejabat Ketua Pemeriksa Perubatan di Richmond mengenal pasti sesak nafas sebagai punca kematian, kata pejabat peguam komanwel dalam satu kenyataan.

Otieno ditahan di atas tanah dengan gari dan seterika kaki selama 12 minit oleh tujuh timbalan, kata Baskervill.

Baskervill berkata pada hari Jumaat bahawa video yang kelihatan mencekik itu menunjukkan terdapat tangan menutup mulut Otieno, tangan di kepala dan tangan menahan tocangnya.

Di penjara Henrico County, sejurus sebelum pemindahan Otieno ke Hospital Central State pada 6 Mac, dia berbogel di dalam selnya, dengan najis di seluruh, menurut Baskervill.

Dia memberitahu CNN video dari selnya, yang dilihatnya, menunjukkan Otieno jelas gelisah dan dalam kesusahan. CNN belum melihat video itu.

Otieno disembur lada sebelum lima atau enam timbalan penjara Henrico memasuki sel dan menangkapnya, kata Baskervill.

“Dia berada di atas tanah di bawah mereka selama beberapa minit di sana,” katanya. “Dan pukulan berterusan di penjara daerah Henrico.”

Ditanya sama ada Otieno kelihatan agresif, Baskervill berkata, “Saya benar-benar akan menyifatkan tingkah lakunya sebagai tertekan, bukannya menyerang, agresif.”

Kemudian, di Hospital Negeri Pusat, Otieno berada di tanah pada satu ketika dengan sekurang-kurangnya 10 orang di atasnya, kata Baskervill.

“Mereka meletakkan punggung mereka ke dalamnya, bersandar ke bawah. Dan ini dari kepala ke kaki, dari tocangnya di bahagian atas kepalanya, malangnya, hingga ke hujung kaki,” katanya.

Baskervill berkata Otieno akhirnya diletakkan di atas perutnya, dengan tekanan berterusan kepadanya, dan dia mati dalam kedudukan itu.

Baskervill percaya Otieno telah mati sebelum panggilan 911 dibuat. Paramedik pergi dan Polis Negeri tidak dipanggil sehingga 7:28 malam, menurut Baskervill.

“Kelewatan menghubungi pihak berkuasa yang sepatutnya tidak dapat dijelaskan. Benar-benar tidak dapat dijelaskan,” katanya.

Tujuh timbalan syerif dan tiga pekerja hospital telah didakwa dengan pembunuhan tahap dua.

Tujuh timbalan yang didakwa telah dikenal pasti dalam pembebasan Baskervill Selasa sebagai Randy Joseph Boyer, 57, dari Henrico; Dwayne Alan Bramble, 37, dari Sandston; Cawangan Jermaine Lavar, 45, dari Henrico; Bradley Thomas Disse, 43, dari Henrico; Tabitha Renee Levere, 50, dari Henrico; Brandon Edwards Rodgers, 48, dari Henrico; dan Kaiyell Dajour Sanders, 30, dari Chesterfield Utara.

Henrico Fraternal Order of Police Lodge 4, kesatuan pegawai penguatkuasa undang-undang tempatan, mengeluarkan kenyataan hari Selasa mengatakan mereka “berdiri di belakang” timbalan menteri.

“Kepolisan di Amerika hari ini adalah sukar, lebih-lebih lagi dengan kemungkinan didakwa secara jenayah semasa menjalankan tugas mereka,” kata kumpulan itu. “Kematian Encik Otieno adalah tragis, dan kami mengucapkan takziah kepada keluarganya. Kami juga berdiri di belakang tujuh timbalan tertuduh yang kini didakwa membunuh oleh Peguam Komanwel Daerah Dinwiddie Ann Baskervill.”

Pekerja hospital yang ditahan Khamis dikenal pasti sebagai Darian M. Blackwell, 23, dari Petersburg; Wavie L. Jones, 34, dari Chesterfield; dan Sadarius D. Williams, 27, dari Dinwiddie Utara.

Dari kiri atas, Tabitha Renee Levere, Kaiyell Dajour Sanders, Randy Joseph Boyer, Dwayne Alan Bramble dan Cawangan Jermaine Lavar.  Dari kiri bawah, Brandon Edwards Rodgers, Bradley Thomas Disse, Darian M. Blackwell, Sadarius D. Williams dan Wavie L. Jones

Terdapat rakaman video tetapi ia tidak akan dikeluarkan kepada umum. CNN meminta rakaman itu tetapi diberitahu bahan itu tidak tertakluk kepada pendedahan mandatori kerana siasatan sedang dijalankan.

“Untuk mengekalkan integriti proses keadilan jenayah pada ketika ini, saya tidak dapat mengeluarkan video itu secara terbuka,” kata Baskervill, sambil menyatakan video pengawasan dari kemudahan kesihatan mental merekodkan proses pengambilan.

Keluarga Otieno telah melihat video yang disediakan oleh pendakwa raya Khamis dan ibunya berkata Otieno telah diseksa.

“Anak saya dilayan seperti anjing, lebih teruk daripada anjing,” dia menjerit, marah kerana tiada siapa yang menghalang apa yang menyebabkan kematian anaknya. “Kami perlu melakukan yang lebih baik.”

Abangnya, Leon Ochieng, berkata orang ramai harus yakin untuk meminta bantuan apabila orang tersayang mereka berada dalam krisis. Dia tidak percaya orang yang dilihatnya dalam video itu mengambil berat tentang memelihara nyawa.

“Apa yang saya lihat adalah manusia yang tidak bermaya tanpa sebarang perwakilan,” kata Ochieng, sambil menambah bahawa keluarganya kini berpecah dan menyeru lebih banyak kesedaran tentang cara merawat mereka yang mempunyai penyakit mental.

“Bolehkah seseorang menjelaskan kepada saya mengapa abang saya tidak ada di sini sekarang?” Ochieng berkata.

CNN telah meminta komen daripada timbalan menteri dan menerima berita daripada peguam tiga daripada individu yang didakwa.

Caleb Kershner, peguam untuk Boyer, memberitahu CNN dia masih belum melihat video itu tetapi berkata “tidak ada yang luar biasa” dalam proses memindahkan Otieno dari penjara ke kemudahan kesihatan mental.

Kershner memberitahu CNN bahawa Otieno enggan keluar dari kenderaan apabila tiba di hospital dan timbalan menteri terpaksa menggunakan kekerasan untuk mengeluarkannya.

Kershner juga berkata kakitangan hospital memberikan ubat penenang kepada Otieno ketika dia masih hidup dan melawan. Bagaimanapun, Baskervill pada hari Rabu berkata tembakan itu diberikan selepas Otieno sudah mati. CNN telah menghubungi pihak hospital untuk mendapatkan komen tetapi tidak menerima maklum balas segera.

“Klien saya hanya menahan kakinya sepanjang apa-apa ujian untuk memastikan apa yang kami anggarkan adalah seorang lelaki seberat 350 paun, yang mengalami episod kesihatan mental yang teruk, supaya tidak terlepas di kemudahan perubatan di mana dia boleh mencederakan orang lain dengan teruk. orang,” kata Kershner. “Dari semakan saya kes itu, tiada apa yang di luar kebiasaan atau di luar skop latihan mereka untuk apa yang mereka lakukan.”

Peter B. Baruch, seorang peguam Disse, mengeluarkan kenyataan membela anak guamnya.

“Timbalan Disse telah mempunyai kerjaya selama 20 tahun dengan jabatan Syerif, dan telah berkhidmat dengan penuh hormat. Dia menantikan peluangnya untuk membicarakan kes ini dan kebenaran penuh untuk dikongsi di mahkamah dan didakwa,” katanya.

Peguam Bramble, Steven Hanna, berkata dia masih mengumpul maklumat dan enggan mengulas lanjut.

CNN tidak mendengar daripada peguam lain yang dikenal pasti mewakili defendan lain.

Seorang peguam yang mewakili salah seorang timbalan memberitahu CNN dia dan peguam pembelaan lain masih belum dapat menyemak video kematian Otieno.

Peguam itu berkata dia “terkejut” video itu belum dikeluarkan dan percaya “mereka mengenakan bayaran berlebihan” kepada timbalan menteri dalam kes ini.

Peguam keluarga berkata Otieno tidak menimbulkan ancaman kepada timbalan menteri.

Peguam hak sivil Ben Crump, yang bekerja bagi pihak keluarga, berkata Otieno tidak ganas atau agresif dengan timbalan menteri.

“Anda lihat dalam video itu dia diikat dengan gari, kakinya diikat, dan anda lihat dalam kebanyakan video dia nampaknya berada di antara tidak bermaya dan tidak sedarkan diri, tetapi anda melihat dia ditahan dengan sangat kejam dengan lutut. di lehernya,” kata Crump pada Khamis.

Crump berkata video itu adalah “komentar tentang cara pegawai penguatkuasa undang-undang yang tidak berperikemanusiaan memperlakukan orang yang mengalami krisis kesihatan mental sebagai penjenayah dan bukannya menganggap mereka sebagai orang yang memerlukan bantuan.”

Sama seperti penangkapan dan kematian George Floyd di Minneapolis pada tahun 2020, Otieno dihadapkan ke bawah dan dihalang, kata Crump.

“Mengapa sesiapa tidak mempunyai akal yang cukup untuk mengatakan kami pernah menonton filem ini sebelum ini?” katanya.

Peguam keluarga Mark Krudys berkata, timbalan menteri telah melakukan kekerasan yang berlebihan.

“Ibunya pada dasarnya menjerit meminta pertolongan untuk anaknya dalam keadaan kesihatan mental. Sebaliknya, dia dimasukkan ke dalam sistem keadilan jenayah, dan dilayan secara agresif serta dilayan dengan buruk di penjara,” katanya.

Video dari kemudahan kesihatan mental menunjukkan pertuduhan adalah sesuai, kata Krudys.

“Apabila anda melihat video itu … anda hanya akan bertanya kepada diri sendiri, ‘Kenapa?'” katanya.

10 defendan akan hadir di mahkamah Selasa di hadapan juri besar, menurut rekod mahkamah dalam talian. Jika kes itu dibicarakan dan mana-mana daripada mereka disabitkan kesalahan, hukuman penjara bagi pembunuhan tahap kedua di Virginia adalah minimum lima tahun dengan maksimum 40 tahun.

Crump telah meminta Jabatan Kehakiman AS untuk mengambil bahagian dalam penyiasatan itu.

singapore result togel

pengeluaran togel sidney hari ini

togel sidny hari ini com

angka hasil hk

keluaran hk hari ini tercepat