Jangan berputus asa dengan pencapaian: Mesej Wira CNN untuk Bulan Kesedaran Autisme
slot online

Jangan berputus asa dengan pencapaian: Mesej Wira CNN untuk Bulan Kesedaran AutismeCNN

Setiap April, semasa Bulan Kesedaran Autisme, Debra Vines dan bidang bukan untungnya menerima lonjakan panggilan daripada ibu bapa yang memerlukan perkhidmatan dan sumber berkaitan autisme. Ia adalah fenomena yang dia katakan dia lebih suka melihat sepanjang tahun.

“Bulan Kesedaran Autisme adalah setiap hari untuk saya,” kata Vines, 10 Wira CNN Teratas 2022.

Dia dan organisasinya, The Answer Inc., menyediakan sokongan, perkhidmatan dan pendidikan untuk keluarga Hitam dan Brown di kawasan Chicago yang terjejas oleh autisme. Anak lelaki Vines yang berusia 35 tahun, Jason, menghidap autisme, dan dia tahu sendiri perjuangan harian yang dihadapi keluarga.

“Kanak-kanak dan orang dewasa yang menghidap autisme sangat berulang – semua yang mereka lakukan, ia adalah cara yang sama. Tetapi apabila anda mempunyai kerjaya, atau ibu bapa yang mempunyai anak lain dan tanggungjawab lain, kadang-kadang ia boleh menjadi sangat, sangat, sangat, sangat mencabar, “katanya.

Vines dan arwah suaminya, James Harlan, mengasaskan The Answer Inc. 16 tahun yang lalu selepas menyedari bahawa mereka tidak bersendirian dalam perjuangan mereka untuk mencari sokongan, sumber, pendidikan dan perkhidmatan yang sangat diperlukan Jason. Sejak itu, organisasi bukan untung mereka telah membantu lebih daripada 4,000 keluarga dalam komuniti yang kurang mendapat layanan. Dia menyatakan bahawa keperluan itu terus berkembang.

“Dengan jumlah yang meningkat setiap hari, kami memerlukan sokongan daripada masyarakat setiap hari.”

Menurut CDC, kira-kira 1 dalam 36 kanak-kanak di Amerika Syarikat telah dikenal pasti dengan gangguan spektrum autisme. Dan penyelidikan menunjukkan bahawa perkhidmatan intervensi awal boleh meningkatkan pembelajaran, komunikasi, dan kemahiran sosial, serta perkembangan otak.

Untuk Vines, Bulan Kesedaran Autisme membantu beliau menyokong keluarga yang tidak pasti apa yang perlu dilakukan selepas menerima diagnosis autisme.

“Saya fikir ia membuka mata kepada kecacatan ini dan perkara yang kita perlukan,” katanya. “Kami perlu bekerja lebih keras sebagai penyedia untuk menyampaikan berita tentang autisme.”

Satu kawasan di mana Vines melihat keperluan terbesar adalah untuk orang dewasa dengan autisme, yang berumur daripada banyak program pada usia 22 tahun.

“Ia hampir seperti mereka jatuh dari muka bumi,” katanya. “Hampir tidak ada sumber yang tersedia untuk mereka.”

Jawapan Inc. menangani keperluan ini dengan program seperti Spectrum University, yang membantu peserta berumur 13 hingga 40 tahun memasuki tenaga kerja dengan menghubungkan mereka dengan majikan.

Organisasinya juga sedang berusaha untuk mendidik masyarakat umum tentang autisme, termasuk melatih responden pertama dan pekerja awam lain untuk mengenali tanda dan gejala autisme.

“Saya ingin melihat (keluarga) mempunyai lebih banyak sumber penting dalam komuniti, dalam daerah taman, dalam perniagaan,” katanya.

Vines berkata, anak lelakinya, Jason, melakukan yang “luar biasa” dan mencapai pencapaian baharu. Dia telah bekerja dengannya dalam kemahiran sosial seperti berkata “tolong” dan “terima kasih.” Pada hari yang lain, dia menyapu sampah di rumah dan meminta Jason membantunya mengutipnya. Dia mengejutkannya dengan memintanya “katakan tolong.”

Detik seperti inilah yang mengingatkan Vines mengapa dia dan orang lain dalam komuniti autisme terus melakukan kerja keras sepanjang tahun.

“Saya menggalakkan keluarga setiap hari untuk tidak berputus asa kerana anda tidak tahu bila mentol itu akan padam, dan mereka akan mencapai satu lagi kejayaan.”

totbet sgp

pengeluar sidney

peng sdy

pembukaan hongkong

keluaran hk malam ini