Jerebu Monet sebenarnya adalah pencemaran, kajian mendapati
slot online

Jerebu Monet sebenarnya adalah pencemaran, kajian mendapati

Ditulis oleh Jacopo Prisco, CNN

Dalam sepucuk surat kepada isterinya pada Mac 1901, pelukis perintis Perancis Claude Monet meratapi cuaca buruk yang menghalangnya daripada bekerja, serta satu lagi halangan yang ketara terhadap kreativitinya.

“Semuanya seakan mati, tiada kereta api, tiada asap, tiada bot, tiada apa-apa yang menggembirakan sedikit inspirasi,” tulisnya.
Monet, yang kini diraikan sebagai pengasas Impresionisme, berada di London semasa salah satu daripada tiga perjalanan yang dia lakukan ke bandar antara 1899 dan 1901, yang menghasilkan lebih daripada 100 lukisan. Rujukannya kepada asap — yang mungkin datang dengan banyaknya daripada enjin wap bot dan kereta api — sebagai percikan kreatif yang berpotensi nampaknya menyokong teori yang telah lama dipegang oleh beberapa ahli sejarah seni tentang perkara di sebalik jerebu yang tersendiri dalam karya Monet. Kini kajian terbaru oleh saintis iklim telah menemui bukti baru untuk mengesahkannya.

“Saya bekerja pada pencemaran udara dan semasa melihat lukisan Turner, Whistler dan Monet di Tate di London dan Musée d’Orsay di Paris, saya melihat perubahan gaya dalam karya mereka,” kata Anna Lea Albright, penyelidik pasca doktoral untuk Le Laboratoire de Météorologie Dynamique di Universiti Sorbonne di Paris, dalam temu bual telefon. Albright mengarang kajian itu bersama Peter Huybers, seorang profesor sains Bumi dan planet di Universiti Harvard.

“Kontur lukisan mereka menjadi lebih berjerebu, palet kelihatan lebih luas dan gaya berubah daripada lebih kiasan kepada lebih impresionistik: Perubahan itu sesuai dengan jangkaan fizikal bagaimana pencemaran udara mempengaruhi cahaya,” tambahnya.

Pasukan itu melihat lebih daripada 100 lukisan oleh Monet dan pelukis British Joseph Mallord William Turner, yang aktif sebelum Monet, dengan matlamat mencari asas empirikal kepada hipotesis bahawa lukisan itu menangkap langit yang semakin tercemar semasa Revolusi Perindustrian.

Tumpuan adalah pada kedua-dua artis ini kerana mereka melukis landskap dan landskap bandar secara prolifik, selalunya dengan motif berulang, menurut penulis kajian.

Kronik visual perubahan atmosfera

Dalam tempoh yang diliputi oleh lukisan, 1796 hingga 1901, sejumlah besar arang batu telah dilombong untuk menyokong pembuatan industri dan enjin wap. Britain sahaja telah mengeluarkan 2.9 juta tan arang batu setahun pada 1700 kepada 275 juta tan menjelang 1900, yang membawa kepada pencemaran udara yang boleh dilihat yang menyebabkan masalah kesihatan yang meluas. Jelaga daripada arang batu mencipta kabus tebal dan gelap, dan bilangan hari berkabus di London meningkat tiga kali ganda antara 1850 dan 1890, daripada 25 hingga 75 setiap tahun, menurut Biro Penyelidikan Ekonomi Kebangsaan.

“Secara amnya, pencemaran udara menjadikan objek kelihatan lebih berjerebu, menjadikannya lebih sukar untuk mengenal pasti tepinya, dan memberikan pemandangan itu warna yang lebih putih, kerana pencemaran memantulkan cahaya yang boleh dilihat dari semua panjang gelombang,” kata Albright.

Pasukan itu mencari kedua-dua metrik ini, kekuatan tepi dan keputihan, dalam lukisan – dengan menukarnya kepada perwakilan matematik berdasarkan kecerahan – dan kemudian membandingkan hasilnya dengan anggaran bebas pencemaran udara sejarah.

Seorang wanita berjalan melalui pameran Claude Monet di Muzium Staedel di Frankfurt, Jerman, pada 2015. Lukisan (LR): “Jambatan Waterloo, Sonne,” “Jambatan Waterloo, Nebelmorgen” dan “Jambatan Salib Charing.” Kredit: Boris Roessler / perikatan gambar / Getty Images / FILE

“Kami mendapati bahawa terdapat perlawanan yang mengejutkan,” kata Albright.

Lukisan itu mengisahkan perubahan sejarah dalam persekitaran atmosfera, menurut penyelidik, dan terutamanya peningkatan pelepasan sulfur dioksida, bahan pencemar yang berasal dari arang batu yang menyebabkan hujan asid dan masalah pernafasan. Hubungan itu melangkaui evolusi dan gaya artistik, mereka perhatikan, kerana London dan Paris, tempat Turner dan Monet masing-masing berpusat, diindustrikan pada masa yang berbeza dan pada kadar yang berbeza, yang ditunjukkan dalam karya.

Bukti lanjut, menurut Albright, datang dari latar belakang artis, khususnya minat Turner terhadap pemahaman saintifik yang semakin meningkat tentang langit pada masa itu, dan surat-surat Monet, yang menonjolkan pengaruh pencemaran udara terhadap kreativitinya. Dalam satu lagi, dia memberitahu isterinya bahawa dia “takut” dengan kekurangan kabus, tetapi terhibur apabila “api dinyalakan dan asap serta jerebu kembali.”

Sains vs gaya

Jonathan Ribner, seorang profesor seni Eropah di Universiti Boston, adalah antara ahli sejarah seni pertama yang mencadangkan hubungan antara kerja dua artis dan pencemaran, dalam esei 2004 yang ditulis untuk “Turner Whistler Monet,” pameran 100 lukisan Impresionis yang melawat Toronto, Paris dan London.

“Apabila saya melihat kajian itu, saya gembira kerana ia benar-benar mencadangkan pembenaran apa yang saya tulis kira-kira hampir dua dekad yang lalu, iaitu pencemaran udara adalah faktor kontekstual yang penting untuk beberapa lukisan abad ke-19, ” kata Ribner dalam telefon. temuduga.

“Turner dan Monet adalah kedua-duanya artis yang terpaksa pergi ke tempat untuk melihat keadaan tertentu,” tambahnya. “Terdapat fenomena pelancongan kabus ini, di mana pelawat Perancis seperti Monet pergi ke London dengan sengaja untuk melihat kabus, kerana mereka menyukai kesan atmosfera. Dia tidak suka apabila kabus terlalu tebal sehingga dia tidak dapat melihat apa-apa. , tetapi dia membencinya apabila tiada kabus dan langit biru, kerana ia tidak kelihatan seperti London. Rupa-rupanya dia memusnahkan beberapa kanvas itu dengan langit yang cerah.”

Lukisan oleh JMW Turner bertajuk “Rain, Steam and Speed ​​— the Great Western Railway” dalam pameran di galeri Tate Britain pada 2014 di London, England. Kredit: Oli Scarff/Getty Images/FAIL

Walau bagaimanapun, pengkritik seni Sebastian Smee telah mengecam kajian itu, mengatakan bahawa ia mengelirukan “pilihan kreatif dalaman dengan rangsangan luaran.” Beliau berhujah bahawa peningkatan pencemaran tidak boleh digunakan untuk menjelaskan evolusi gaya artis, dan beberapa karya mereka adalah “mitologi,” dan bukannya gambaran realiti objektif.

Mengenai sudut pandangan itu, Albright berkata kajian itu tidak sekali-kali bertujuan untuk menolak mana-mana pendekatan sejarah seni, atau mengurangkan lukisan kepada hanya nombor atau analisis saintifik, sebaliknya untuk meluaskan pemahaman dan penghayatan karya ini dengan menawarkan sudut lain untuk mengkajinya.

“Apa yang saya fikir sangat mengagumkan tentang karya ini ialah Monet mencipta kesan atmosfera yang indah daripada sesuatu yang hodoh dan kotor seperti asap dan jelaga,” tambahnya.

“Dia dan Turner, mereka tidak berpaling daripada pencemaran, tetapi mereka dapat mengubah perubahan persekitaran negatif ini menjadi sumber inspirasi kreatif.”

Imej atas: Seorang wanita bergambar dengan lukisan Dewan Parlimen oleh artis Perancis Claude Monet semasa pratonton 2017 untuk pameran “Artis Perancis dalam Pengasingan” di Tate Britain di London.

toto bet singapura

sidney hari ini

totobagus sdy

toto hongkong pengeluaran hari ini

sgp