Juri besar NY menyiasat skim wang senyap Trump untuk mendengar daripada bekas penasihat undang-undang Michael Cohen
slot online

Juri besar NY menyiasat skim wang senyap Trump untuk mendengar daripada bekas penasihat undang-undang Michael Cohen


Washington
CNN

Peguam Robert Costello, pernah menjadi penasihat undang-undang kepada peguam Trump Michael Cohen, akan hadir pada hari Isnin di hadapan juri besar New York menyiasat dakwaan peranan bekas Presiden Donald Trump dalam skim untuk membayar wang diam kepada bintang filem dewasa Stormy Daniels.

Costello, yang telah mewakili sekutu Trump seperti Steve Bannon dan Rudy Giuliani, memberitahu CNN dia hadir di hadapan juri besar atas permintaan pasukan undang-undang Trump.

CNN melaporkan awal Ahad bahawa pasukan undang-undang Trump meminta Pejabat Peguam Daerah Manhattan memanggil saksi yang mempunyai maklumat mengenai kredibiliti Cohen, menurut sumber yang biasa dengan perkara itu.

CNN telah menghubungi pejabat DA.

Walaupun langkah sedemikian adalah luar biasa untuk prosiding juri besar, sumber itu memberitahu CNN bahawa pasukan undang-undang Trump percaya peguam daerah membentangkan keterangan untuk “optik.”

Cohen, tokoh utama dalam penyiasatan juri besar, berkata awal Ahad bahawa dia telah diminta untuk berada di Pejabat Peguam Daerah Isnin sebagai saksi sanggahan.

“Ya, saya diminta untuk menyediakan diri saya dan berada di pejabat DA esok sebagai saksi sanggahan,” kata Cohen pada MSNBC Ahad. Tetapi Cohen berkata dia tidak pasti sama ada dia akan menjawab soalan di hadapan juri besar atau dalam temu bual dengan Manhattan DA.

“Sama ada di hadapan juri besar atau hanya dengan mereka untuk temu duga lain, sekali lagi, saya tidak pasti,” kata Cohen.

Pergerakan juri besar pada saat-saat akhir berlaku selepas Trump berkata pada hari Sabtu bahawa dia menjangka akan ditangkap berkaitan dengan penyiasatan selama bertahun-tahun ke atas skim wang senyap yang melibatkan Daniels, dan menyeru penyokongnya untuk membantah sebarang tindakan sedemikian.

Dalam catatan media sosial, Trump, merujuk kepada dirinya sendiri, berkata “calon Republikan terkemuka dan bekas presiden Amerika Syarikat akan ditangkap pada hari Selasa minggu depan” – walaupun dia tidak menyatakan mengapa dia menjangkakan akan ditangkap. Pasukan undang-undangnya berkata selepas jawatan Trump bahawa ia tidak menerima sebarang pemberitahuan daripada pihak pendakwa.

Sebarang dakwaan terhadap bekas presiden itu, yang akan bertanding semula di Rumah Putih pada 2024, akan menandakan sejarah pertama dan segera mengubah perbualan politik di sekitar tokoh yang sudah memecah belah. Walaupun Trump mempunyai sejarah litigasi sivil yang luas sebelum dan selepas memegang jawatan, pertuduhan jenayah akan mewakili peningkatan dramatik masalah undang-undangnya ketika dia berusaha untuk menawan semula Rumah Putih.

result singapor

pengeluaran sidney berapa

toto sidney

hk totobet

totobet net singapura