Kadar gadai janji jatuh untuk minggu keempat berturut-turut
slot online

Kadar gadai janji jatuh untuk minggu keempat berturut-turut


Washington DC
CNN

Pembeli rumah mendapat manfaat daripada satu minggu lagi penurunan kadar gadai janji, dengan kadar purata menurun untuk minggu keempat berturut-turut, menurut data daripada Freddie Mac yang dikeluarkan Khamis.

Gadai janji kadar tetap 30 tahun purata 6.28% pada minggu berakhir 6 April, turun daripada 6.32% minggu sebelumnya. Setahun yang lalu, kadar tetap 30 tahun ialah 4.72%.

“Kadar gadai janji terus menurun menjelang musim beli rumah musim bunga tradisional,” kata Sam Khater, ketua ekonomi Freddie Mac. “Malangnya, mereka yang berada di pasaran untuk membeli menghadapi beberapa cabaran, tidak terkecuali adalah inventori rumah yang rendah untuk dijual, terutamanya untuk pembeli rumah kali pertama yang bercita-cita tinggi.”

Kadar gadai janji purata adalah berdasarkan permohonan gadai janji yang Freddie Mac terima daripada beribu-ribu pemberi pinjaman di seluruh negara. Tinjauan ini termasuk hanya peminjam yang meletakkan 20% ke bawah dan mempunyai kredit yang sangat baik.

Selepas mencecah paras tertinggi 2022 sebanyak 7.08% pada bulan November, kadar mula menurun pada 2023. Bagaimanapun, mereka meningkat semula pada Februari, selepas data ekonomi yang kukuh mencadangkan Rizab Persekutuan tidak dilakukan dalam perjuangannya untuk menyejukkan ekonomi AS dan berkemungkinan akan terus menaikkan kadar pinjaman penanda arasnya.

The Fed menaikkan kadar faedah sebanyak satu perempat mata pada mesyuarat penggubalan dasar terbarunya, dalam usaha untuk terus melawan inflasi yang sangat tinggi sambil mengambil kira risiko kepada kestabilan kewangan yang disebabkan oleh kegawatan dalam sektor perbankan baru-baru ini.

Kejatuhan daripada krisis perbankan boleh membawa kepada keperluan pinjaman yang lebih ketat dan “persekitaran peminjaman yang kurang mesra,” kata Hannah Jones, penganalisis penyelidikan ekonomi di Realtor.com, dalam satu kenyataan Khamis. “Peminjaman yang lebih mahal dan lebih ketat membantu menggalakkan kesihatan ekonomi jangka panjang, tetapi kelemahannya ialah peminjaman untuk pembelian besar, termasuk pembelian rumah, mungkin secara relatifnya lebih mencabar dalam jangka pendek.”

“Sebagai tindak balas kepada ketidakstabilan bank baru-baru ini, pelabur mencari tanah tinggi dalam pasaran bon, yang mendorong hasil bon lebih rendah,” katanya. “Bagaimanapun, apabila ketidaktentuan dalam sektor kewangan semakin berkurangan, pelabur beralih daripada bon, mendorong hasil bon naik semula. Kadar gadai janji cenderung bergerak dengan hasil Perbendaharaan 10 tahun, yang meningkat minggu ini, tetapi penyebaran antara kedua-duanya mengecil apabila kadar gadai janji turun dan pasaran terus menavigasi ketidaktentuan ekonomi yang berterusan.

“Pembeli berpotensi terus berdepan dengan kadar gadai janji yang tinggi dan harga rumah, menjadikan pembelian kurang mudah dicapai berbanding setahun lalu,” kata Jones. “Bagaimanapun, harga rumah terus menunjukkan tanda-tanda lembut, perkembangan yang dialu-alukan untuk pembeli. Kadar minggu ini juga mewujudkan peluang kepada bakal pembeli untuk menyelam sementara kadar rendah sedikit. Permintaan perumahan terpendam jelas dengan setiap keuntungan dalam kemampuan, sama ada harga yang melembutkan atau kadar gadai janji yang lebih rendah.”

toto bet sgp

hasil pengeluaran sidney

pengeluaran sidney

keluar angka hongkong

sgp hari ini