Kelemahan sosial datang dengan risiko kesihatan untuk orang dewasa yang lebih tua
slot online

Kelemahan sosial datang dengan risiko kesihatan untuk orang dewasa yang lebih tuaCNN

Pertimbangkan tiga wanita hipotesis berusia pertengahan 70-an, semuanya hidup bersendirian dalam keadaan ekonomi yang sama dengan pelbagai penyakit yang sama: diabetes, arthritis dan tekanan darah tinggi.

Cik Green selalu tinggal di rumah dan kadangkala pergi seminggu tanpa berjumpa orang. Tetapi dia kerap berhubung melalui telefon dengan rakan dan saudara mara, dan dia mengikuti kelas maya dengan kumpulan perbincangan dari kolej berdekatan.

Cik Smith juga tinggal di rumah tetapi jarang bercakap dengan sesiapa. Dia telah terputus hubungan dengan rakan-rakan, berhenti pergi ke gereja dan menghabiskan sebahagian besar masanya menonton TV.

Cik Johnson mempunyai kalangan kawan yang luas dan jadual yang padat. Dia berjalan dengan jiran dengan kerap, sukarelawan di sekolah tempatan dua kali seminggu, pergi ke gereja dan berhubung rapat dengan anak-anaknya, yang tidak tinggal berdekatan.

Tiga set keadaan sosial, tiga tahap risiko sekiranya wanita itu mengalami kejatuhan, serangan radang paru-paru atau kemerosotan kesihatan yang serius.

Daripada wanita itu, Cik Johnson berkemungkinan besar akan mendapatkan perjalanan ke doktor atau lawatan ke hospital, pakar mencadangkan. Beberapa orang boleh menyemak Cik Green dan mengatur bantuan semasa dia pulih.

Tetapi Cik Smith tidak mungkin mendapat banyak bantuan dan lebih berkemungkinan daripada yang lain akan mengalami masalah yang teruk jika kesihatannya terjejas. Dia adalah apa yang sesetengah pakar akan panggil “terdedah dari segi sosial” atau “lemah dari segi sosial”.

Kelemahan sosial adalah akibat daripada kelemahan fizikal, satu set kelemahan (termasuk kelemahan, keletihan, penurunan berat badan yang tidak disengajakan, perlahan dan aktiviti fizikal yang rendah) yang ditunjukkan untuk meningkatkan risiko jatuh, hilang upaya, kemasukan ke hospital, hasil pembedahan yang buruk, kemasukan ke rumah jagaan. dan kematian awal pada orang dewasa yang lebih tua.

Pada asasnya, orang yang lemah secara fizikal mempunyai kekuatan fisiologi yang kurang dan keupayaan biologi yang berkurangan untuk bangkit daripada penyakit atau kecederaan.

Mereka yang lemah dari segi sosial juga mempunyai lebih sedikit sumber untuk digunakan tetapi atas sebab yang berbeza — mereka tidak mempunyai hubungan rapat, tidak boleh bergantung kepada orang lain untuk mendapatkan bantuan, tidak aktif dalam kumpulan komuniti atau organisasi keagamaan, atau tinggal di kawasan kejiranan yang berasa tidak selamat, antara keadaan lain. Selain itu, kelemahan sosial boleh menyebabkan perasaan kurang kawalan ke atas kehidupan seseorang atau direndahkan oleh orang lain.

Banyak daripada faktor ini telah dikaitkan dengan hasil kesihatan yang buruk di kemudian hari, bersama-sama dengan apa yang dipanggil penentu sosial kesihatan – status sosioekonomi yang rendah, pemakanan yang buruk, perumahan yang tidak selamat dan pengangkutan yang tidak boleh diakses.

Kelemahan sosial mengandaikan bahawa setiap faktor menyumbang kepada kelemahan orang tua dan mereka berinteraksi dan membina satu sama lain.

“Ia adalah gambaran yang lebih lengkap tentang keadaan orang dewasa yang lebih tua daripada mana-mana satu faktor sahaja,” kata Dr Melissa Andrew, seorang profesor perubatan geriatrik di Universiti Dalhousie di Halifax, Nova Scotia, yang menerbitkan salah satu daripada indeks kerentanan sosial pertama untuk orang dewasa yang lebih tua. pada tahun 2008.

Cara berfikir tentang kehidupan sosial orang dewasa yang lebih tua ini, dan cara mereka mempengaruhi hasil kesihatan, mendapat perhatian baharu daripada pakar di Amerika Syarikat dan tempat lain. Pada bulan Februari, penyelidik di Massachusetts General Hospital dan University of California, San Francisco menerbitkan 10 item “indeks kelemahan sosial” dalam jurnal Prosiding Akademi Sains Kebangsaan.

Menggunakan data daripada 8,250 orang dewasa 65 tahun ke atas yang mengambil bahagian dalam Kajian Kesihatan dan Persaraan kebangsaan dari 2010 hingga 2016, para penyelidik mendapati bahawa indeks membantu meramalkan peningkatan risiko kematian dalam tempoh yang dikaji dalam sebilangan besar orang dewasa yang lebih tua, melengkapkan alat perubatan. digunakan untuk tujuan ini.

“Matlamat kami adalah untuk membantu doktor mengenal pasti pesakit yang lebih tua yang lemah dari segi sosial dan untuk menggesa penyelesaian masalah yang direka untuk membantu mereka menghadapi pelbagai cabaran,” kata Dr. Sachin Shah, pengarang bersama kertas kerja dan penyelidik di Massachusetts General Hospital.

“Ia menambah dimensi tentang perkara yang harus diketahui oleh doktor tentang pesakit mereka di luar instrumen pemeriksaan semasa, yang memberi tumpuan kepada kesihatan fizikal,” kata Dr Linda Fried, penyelidik yang lemah dan dekan Sekolah Kesihatan Awam Mailman di Columbia University.

Di luar koridor perubatan, Fried berkata, “kita memerlukan masyarakat untuk membina penyelesaian” kepada isu yang dibangkitkan dalam indeks – keupayaan orang dewasa yang lebih tua untuk bekerja, menjadi sukarelawan dan melibatkan diri dengan orang lain; keselamatan dan kebolehcapaian kawasan kejiranan di mana mereka tinggal; umur dan diskriminasi terhadap orang dewasa yang lebih tua; dan banyak lagi.

Sementara itu, satu pasukan penyelidik China baru-baru ini menerbitkan tinjauan menyeluruh tentang kelemahan sosial pada orang dewasa berumur 60 tahun ke atas, berdasarkan hasil daripada berpuluh-puluh kajian dengan kira-kira 83,900 peserta di Jepun, China, Korea dan Eropah. Mereka menentukan bahawa 24% daripada orang dewasa yang lebih tua ini, yang dinilai di hospital dan dalam komuniti, adalah lemah dari segi sosial – bahagian yang lebih tinggi daripada mereka yang dianggap lemah dari segi fizikal (12%) atau lemah dari segi kognitif (9%) dalam kajian berasingan. Paling terdedah ialah mereka yang berumur 75 tahun ke atas.

Apakah implikasi terhadap penjagaan kesihatan? “Jika seseorang terdedah secara sosial, mungkin mereka memerlukan lebih banyak bantuan di rumah semasa mereka pulih daripada pembedahan. Atau mungkin mereka memerlukan seseorang di luar lingkungan keluarga mereka untuk menjadi peguam bela bagi mereka di hospital,” kata Dr. Kenneth Covinsky, pakar geriatrik di UC San Francisco dan pengarang bersama artikel Prosiding Akademi Sains Kebangsaan baru-baru ini.

“Saya dapat melihat indeks kelemahan sosial berguna dalam mengenal pasti orang dewasa yang lebih tua yang memerlukan bantuan tambahan dan mengarahkan mereka kepada sumber komuniti,” kata Jennifer Ailshire, profesor madya gerontologi dan sosiologi di Universiti Southern California Leonard Davis School of Gerontology.

Tidak seperti pakar perubatan lain, pakar geriatrik kerap menyaring orang dewasa yang lebih tua untuk keperluan tambahan, walaupun tanpa menggunakan set langkah yang disemak dengan baik atau konsisten. “Saya akan bertanya, ‘Siapa yang paling anda bergantung harap dan bagaimana anda bergantung kepada mereka? Adakah mereka membawakan anda makanan? Pandu tempat anda? Datang dan periksa awak? Beri anda masa dan perhatian mereka?’ ” kata Dr. William Dale, pengerusi keluarga Arthur M. Coppola dalam perubatan penjagaan sokongan di City of Hope, pusat kanser komprehensif di Duarte, California.

Bergantung pada jawapan pesakit, Dale akan merujuk mereka kepada pekerja sosial atau membantu mengubah suai pelan penjagaan mereka. Tetapi dia memberi amaran bahawa pakar perubatan dan pakar penjagaan primer tidak secara rutin meluangkan masa untuk melakukan ini.

Oak Street Health, rangkaian 169 pusat penjagaan primer yang berpangkalan di Chicago untuk orang dewasa di 21 negeri dan baru-baru ini dibeli oleh CVS Health, cuba mengubahnya di kliniknya, kata Dr. Ali Khan, ketua pegawai perubatan nilai- strategi penjagaan berasaskan.

Sekurang-kurangnya tiga kali setahun, pembantu perubatan, pekerja sosial atau doktor bertanya kepada pesakit tentang kesunyian dan pengasingan sosial, halangan kepada pengangkutan, ketidakamanan makanan, tekanan kewangan, kualiti dan keselamatan perumahan, akses kepada perkhidmatan jalur lebar dan perkhidmatan utiliti.

Organisasi itu menggabungkan penemuan ini dengan maklumat perubatan khusus pesakit dalam “penilaian risiko global” yang memisahkan orang tua kepada empat peringkat risiko, daripada sangat tinggi kepada sangat rendah. Seterusnya, ini memaklumkan jenis perkhidmatan yang diberikan kepada pesakit, kekerapan penyampaian perkhidmatan dan rancangan kesihatan individu, yang merangkumi keutamaan sosial serta perubatan.

Isu utama, kata Khan, ialah “apakah keupayaan pesakit ini untuk meneruskan ketabahan dalam menghadapi sistem penjagaan kesihatan yang sangat rumit?” dan perkara yang boleh dilakukan oleh Oak Street Health untuk meningkatkannya.

Walau bagaimanapun, apa yang ditinggalkan daripada pendekatan seperti ini adalah sesuatu yang penting kepada orang dewasa yang lebih tua: sama ada hubungan mereka dengan orang lain adalah positif atau negatif. Itu tidak biasanya diukur, tetapi ia penting dalam mempertimbangkan sama ada keperluan sosial mereka dipenuhi, kata Linda Waite, profesor perkhidmatan terkemuka sosiologi George Herbert Mead di Universiti Chicago dan pengarah Kehidupan Sosial, Kesihatan dan Penuaan Kebangsaan. Projek.

Bagi orang dewasa yang lebih tua yang ingin memikirkan tentang kelemahan sosial mereka sendiri, pertimbangkan indeks lima item ini, yang dibangunkan oleh penyelidik di Jepun.

1. Adakah anda kurang kerap keluar berbanding tahun lepas?

2. Adakah anda kadang-kadang melawat rakan anda?

3. Adakah anda rasa anda membantu rakan atau keluarga?

4. Adakah awak tinggal seorang diri?

5. Adakah anda bercakap dengan seseorang setiap hari?

Fikirkan tentang jawapan anda. Jika anda mendapati respons anda tidak memuaskan, mungkin sudah tiba masanya untuk mempertimbangkan semula keadaan sosial anda dan membuat perubahan.

results togel singapura

data pengeluaran sydney hari ini

totobet data sidney

hongkong malam ini keluar

pengeluaran singapura