Kemas kini langsung: Perang Rusia di Ukraine
slot online

Kemas kini langsung: Perang Rusia di Ukraine

Seorang wanita yang terselamat daripada pengeboman tahun lalu di sebuah teater yang penuh sesak di Mariupol menyamakan lawatan semalaman Presiden Rusia Vladimir Putin ke bandar yang diduduki itu seperti “apabila seorang pembunuh bersiri kembali ke tempat jenayah itu.”

Ivan Watson dari CNN sebelum ini bercakap dengan Maria Kutnyakova pada Mac tahun lalu, selepas dia berjaya melarikan diri Mariupol ke wilayah yang dikuasai Ukraine bersama keluarganya.

Bercakap dengan Watson sekali lagi melalui telefon Ahad, Kutnyakova berkata Putin telah melawat Mariupol pada waktu malam “kerana mereka tidak mahu merakam rakaman sebenar bandar yang musnah itu.”

“Mereka tidak mahu menunjukkan bahawa Mariupol masih menjadi malapetaka. Terdapat banyak bangunan yang musnah. Orang itu hidup dalam keadaan yang teruk,” kata Kutnyakova, yang kini bekerja dalam talian untuk sebuah NGO Ukraine dari keselamatan Vilnius, Lithuania.

“Propaganda Rusia menunjukkan imej beberapa bangunan yang mereka bina. Mereka mahu membenarkan orang ramai percaya bahawa di Mariupol sekarang adalah tempat yang sangat bagus dan cantik. Tetapi tidak,” kata Kutnyakova.

Dia memberitahu harga CNN di Mariupol adalah “gila,” bahawa orang di bandar tidak mempunyai ubat atau pemanas, dan masalah berterusan dengan komunikasi, elektrik, air dan gas.

Kutnyakova berkata kesemua 15 saudara maranya dan beberapa rakan rapatnya yang tinggal di Mariupol telah meninggalkan bandar itu. Dia berkata keluarganya tidak dapat mengesan bapa saudaranya sejak musim bunga lalu, dan mereka bimbang bapa saudaranya mungkin telah meninggal dunia.

Mengenai pengeboman: Kira-kira 300 orang maut apabila tentera Rusia mengebom Teater Drama Serantau Akademik Donetsk di Mariupol, yang telah berfungsi sebagai tempat perlindungan bagi penduduk, menurut pemimpin bandar.

Pengeboman pada 16 Mac 2022 adalah antara serangan paling kurang ajar Rusia terhadap orang awam dalam serangan awalnya.

Sebelum serangan itu, perkataan “KANAK-KANAK” telah dilukis di atas tanah di luar bangunan dalam huruf Rusia gergasi. Seramai 1,300 orang berteduh di dalam.

Rusia menafikan tenteranya memukul teater itu, mendakwa rejimen dalam tentera Ukraine telah meletupkannya. Moscow membuat dakwaan yang sama – tanpa memberikan bukti – mengenai pengeboman hospital bersalin di Mariupol yang berlaku kira-kira seminggu sebelumnya.

Bandar tenggara itu berada di bawah kawalan Rusia sejak Mei 2022.

result keluaran sgp

hasil pengeluaran sidney hari ini

sidney yang

hasil togeĺ hongkong

result hk