Keputusan pengguguran ubat saingan menyebabkan perang undang-undang selepas Roe atas prosedur
slot online

Keputusan pengguguran ubat saingan menyebabkan perang undang-undang selepas Roe atas prosedurCNN

Sepasang keputusan mahkamah persekutuan yang bercanggah pada hari Jumaat mencipta titik kilat undang-undang yang paling dipertikaikan dan huru-hara berhubung akses pengguguran sejak keputusan Mahkamah Agung musim panas lalu yang membatalkan Roe lwn. Wade dan menamatkan hak untuk pengguguran di seluruh negara.

Dalam masa kurang daripada sejam, dua ketetapan utama dikeluarkan dalam kes berasingan yang dipantau dengan teliti mengenai pengguguran ubat – dalam tindakan undang-undang yang benar-benar bertentangan antara satu sama lain.

Dalam satu kes, yang difailkan oleh aktivis anti-pengguguran di Texas, seorang hakim berkata kelulusan FDA pada 2000 terhadap mifepristone – salah satu ubat yang digunakan untuk menamatkan kehamilan – harus dihentikan. Tetapi mahkamah menghentikan keputusannya selama seminggu supaya ia boleh dirayu, dan rayuan itu sedang dijalankan.

Dalam kes kedua, di mana negara-negara pimpinan Demokrat telah menyaman di Washington untuk meluaskan akses kepada pil pengguguran, seorang hakim mengarahkan kerajaan persekutuan untuk memastikan ubat itu tersedia di 17 negeri, ditambah dengan Daerah Columbia, yang membawa tuntutan mahkamah.

Pada pandangan mereka, kedua-dua kes berkenaan dengan undang-undang pentadbiran yang mengawal cara Pentadbiran Makanan dan Dadah AS mengawal selia mifepristone. Pertikaian itu tidak bergantung secara langsung pada persoalan sama ada terdapat hak untuk pengguguran – persoalan yang menjadi pusat keputusan Mahkamah Agung Jun lalu. Tetapi terselit dalam keputusan Texas, oleh Hakim Daerah AS Matthew Kacsmaryk, adalah idea bahawa embrio boleh mempunyai hak individu yang boleh dipertimbangkan oleh mahkamah dalam keputusan mereka.

Kedua-dua kes muncul daripada persekitaran politik yang dicetuskan oleh pembalikan Roe lwn. Wade Mahkamah Agung dan kesediaan untuk menolak sampul undang-undang yang dibuat oleh keputusan Mahkamah Agung. Isu pengguguran kini dalam laluan kembali ke Mahkamah Agung, kerana mahkamah yang lebih tinggi diminta untuk menyelesaikan perintah bercanggah keputusan malam Jumaat.

Oleh kerana hakim Texas telah menjeda keputusannya, ia tidak mempunyai kesan segera terhadap ketersediaan ubat pengguguran ubat. Tetapi beberapa hari berikutnya adalah pergaduhan undang-undang yang dramatik dan mudah terbakar atas perintah itu – pergaduhan yang dicetuskan oleh pemerintah saingan di Washington.

Selain menghentikan keputusannya selama seminggu, Kacsmaryk – seorang lantikan bekas Presiden Donald Trump yang duduk di Amarillo, Texas – seolah-olah tidak menahan apa-apa ketika dia merobek kelulusan FDA terhadap mifepristone dan menerima sepenuh hati hujah pencabar tentang risiko dadah itu ‘ t dipertimbangkan secukupnya.

Kacsmaryk, yang advokasi anti-pengguguran sebelum menyertai bangku persekutuan telah didokumenkan oleh profil Washington Post baru-baru ini, menunjukkan permusuhan yang ketara terhadap pengguguran ubat, yang merupakan kaedah yang digunakan dalam kebanyakan pengguguran di Amerika Syarikat.

Organisasi perubatan terkemuka telah mengecam pendapatnya dan menolak analisis hakim tentang keselamatan pengguguran ubat.

Hakim berkata bahawa FDA gagal mempertimbangkan “trauma psikologi yang sengit dan tekanan selepas trauma yang sering dialami wanita daripada pengguguran kimia,” dalam apa yang disebut berulang kali “pengguguran kimia,” istilah yang disukai oleh penentang pengguguran. Kacsmaryk mencadangkan bahawa data FDA mengecilkan kekerapan ubat itu disalah gunakan kepada seseorang yang mengalami kehamilan luar rahim, iaitu kehamilan di luar rongga rahim. Dia mengulangi tuduhan pencabar bahawa proses kelulusan FDA telah menjadi subjek tekanan politik yang tidak wajar.

Beliau berkata keengganan FDA untuk mengenakan sekatan tertentu terhadap penggunaan ubat itu “mengakibatkan banyak kematian dan banyak lagi tindak balas buruk yang lebih teruk atau mengancam nyawa.”

“Walau apa pun jumlahnya, mereka mungkin akan jauh lebih rendah sekiranya FDA tidak akur dengan tekanan untuk meningkatkan akses kepada pengguguran kimia dengan mengorbankan keselamatan wanita,” katanya.

Jack Resneck Jr., presiden Persatuan Perubatan Amerika, berkata dalam satu kenyataan bahawa keputusan Kacsmaryk “terbang di hadapan sains dan bukti dan mengancam untuk membatalkan akses kepada ubat yang selamat dan berkesan.”

“Pengecualian mahkamah terhadap fakta saintifik yang mantap dan memihak kepada dakwaan spekulatif dan dakwaan ideologi akan menyebabkan kemudaratan kepada pesakit kami dan menjejaskan kesihatan negara,” kata presiden AMA itu.

Pendapat Kacsmaryk tidak menghiraukan hujah yang dibuat oleh pembela FDA bahawa memotong akses kepada pengguguran ubat akan meletakkan kesihatan orang hamil berisiko dan ia akan memaksa pencari pengguguran untuk menamatkan kehamilan mereka melalui prosedur pembedahan sebaliknya.

Sebaliknya, hakim menulis bahawa keputusan yang memihak kepada pencabar akan memastikan “wanita dan kanak-kanak perempuan dilindungi daripada bahaya yang tidak perlu dan bahawa Defendan tidak mengabaikan undang-undang persekutuan.”

Semasa dia menjelaskan mengapa injunksi awal – yang telah diturunkan sebelum kes boleh diteruskan ke perbicaraan – adalah wajar, dia berkata bahawa embrio mempunyai hak mereka sendiri yang boleh menjadi sebahagian daripada analisis. Pernyataan itu lebih jauh daripada apa yang Mahkamah Agung katakan dalam keputusannya pada Jun, yang dikenali sebagai Kesihatan Wanita Dobbs lwn Jackson.

“Secara kurungan, analisis ‘keadilan individu’ dan ‘kecederaan tidak boleh diperbaiki’ juga boleh dikatakan terpakai kepada manusia yang belum lahir yang dipadamkan oleh mifepristone – terutamanya dalam era pasca Dobbs,” kata Kacsmaryk pada Jumaat.

Walaupun Kacsmaryk telah diminta oleh pencabar di Texas untuk menghalang pengguguran ubat, Hakim Daerah AS Thomas Owen Rice, yang duduk di Spokane, Washington, sedang mempertimbangkan sama ada pil pengguguran lebih mudah diperoleh.

Rice, yang dilantik oleh Obama, membenarkan peguam negara Demokrat yang membawa saman itu menang separa.

Mereka telah meminta Rice untuk menghapuskan sekatan tertentu – dikenali sebagai REMS atau Strategi Penilaian dan Mitigasi Risiko – FDA telah mengenakan mifepristone, dengan negara biru berhujah bahawa ubat itu selamat dan cukup berkesan untuk menjadikan sekatan tersebut tidak diperlukan.

Walaupun Rice menolak bidaan itu buat masa ini, dia memberikan permintaan yang juga dibuat oleh negeri-negeri supaya FDA diarahkan untuk menyimpan ubat-ubatan itu di pasaran. Tetapi keputusan Rice hanya terpakai di 17 negeri plaintif dan Daerah Columbia.

Keputusannya mengekalkan status quo untuk ketersediaan pil pengguguran di tempat tersebut dan dia secara khusus menyekat agensi itu daripada “mengubah status quo dan hak kerana ia berkaitan dengan ketersediaan Mifepristone di bawah operasi semasa Januari 2023 Penilaian Risiko dan Strategi Mitigasi. ”

Pendapat Rice adalah skrin terbelah yang menarik untuk Kacmsaryk. Walaupun hakim Texas berkata FDA tidak mengambil kira risiko dadah dengan secukupnya, Rice menunjukkan simpati terhadap hujah bahawa peraturan penggunaan mifepristone terlalu ketat dan agensi itu harus mengambil pendekatan yang lebih berlembut tentang cara pil pengguguran dikawal selia. .

Akhirnya, beliau berkata beliau tidak akan memberikan permintaan negara-negara Demokrat untuk menghapuskan beberapa sekatan dadah pada peringkat awal dalam prosiding ini, kerana itu akan melampaui mengekalkan status quo sementara kes itu diteruskan. Dia menyatakan bahawa jika dia telah memberikan permintaan itu, ia juga akan membatalkan peraturan FDA baharu yang membenarkan farmasi mengeluarkan pil pengguguran. Itu akan mengurangkan ketersediaannya dan akan dijalankan “secara langsung bertentangan dengan permintaan Plaintif.”

Jika keputusan Kacsmaryk yang menghentikan kelulusan mifepristone dibenarkan berkuat kuasa, ia akan mengikut arahan Rice bahawa mifepristone kekal tersedia di beberapa negeri. Keputusan Kacsmaryk adalah injunksi di seluruh negara.

Jabatan Kehakiman dan Danco, pengeluar mifepristone yang campur tangan dalam kes itu untuk mempertahankan kelulusan, kedua-duanya memfailkan notis rayuan. Kedua-dua Peguam Negara Merrick Garland dan Danco berkata dalam kenyataan bahawa sebagai tambahan kepada rayuan, mereka akan meminta “penginapan” keputusan itu, bermakna permintaan kecemasan supaya keputusan itu dibekukan sementara rayuan diteruskan.

Mereka merayu kepada Mahkamah Rayuan Litar Ke-5 AS, yang kadangkala dikatakan sebagai mahkamah rayuan paling konservatif di negara itu. Namun beberapa sarjana undang-undang ragu-ragu bahawa Litar Ke-5, walaupun konservatif, akan membenarkan perintah Kacmsaryk berkuat kuasa.

Washington, tempat tuntutan mahkamah negara-negara biru difailkan, dilindungi di bawah Litar ke-9, mahkamah rayuan liberal. Tetapi tidak jelas sama ada keputusan daripada Rice akan dirayu. Garland berkata Jabatan Kehakiman masih mengkaji keputusan keluar dari Washington. Perpecahan litar yang dipanggil akan meningkatkan kemungkinan Mahkamah Agung akan campur tangan. Tetapi memandangkan bagaimana kesan praktikal daripada dua keputusan mahkamah daerah bercanggah antara satu sama lain, Mahkamah Agung mungkin tidak mempunyai pilihan selain melibatkan diri.

Peguam untuk pencabar dalam kes Texas, persatuan ubat anti-pengguguran dan doktor, berkata pada petang Jumaat bahawa dia tidak menyemak keputusan Washington, jadi dia tidak dapat mempertimbangkan bagaimana ia memberi kesan kepada perintah Kacsmaryk supaya kelulusan ubat itu dihentikan.

“Saya tidak pasti sama ada terdapat konflik langsung dan dengan keputusan negara Washington hanya kerana saya belum membacanya lagi, tetapi mungkin tidak ada konflik langsung,” Erik Baptist, yang merupakan seorang peguam dengan Alliance Defending Freedom, berkata. “Tetapi jika terdapat konflik langsung maka mungkin ada – ia mungkin akan dibawa ke Mahkamah Agung, tetapi saya tidak yakin bahawa perlu pada ketika ini untuk membuat kesimpulan itu.”

result data singapore

pengeluara sdy

togel.sidney

data hongkong malam ini

totobet.com sgp