Kompaun RNA dan vitamin B3 ditemui dalam sampel dari asteroid dekat Bumi
slot online

Kompaun RNA dan vitamin B3 ditemui dalam sampel dari asteroid dekat Bumi

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

Molekul organik telah dikesan dalam sampel yang dikumpul oleh misi Hayabusa2 Jepun dari asteroid berhampiran Bumi Ryugu.

“Apabila penyelidik menganalisis sampel, yang dikumpulkan dari dua lokasi berbeza pada asteroid, mereka mendapati uracil, salah satu blok binaan RNA, serta vitamin B3, atau niasin (kofaktor utama untuk metabolisme dalam organisma hidup).

Uracil ialah nukleobase, atau sebatian yang mengandungi nitrogen. Ia adalah salah satu daripada lima bes nukleo dalam DNA dan RNA, protein dan molekul yang mengandungi maklumat genetik dan arahan yang penting untuk sel-sel organisma hidup.

Satu kajian yang memperincikan penemuan yang diterbitkan pada hari Selasa dalam jurnal Nature Communications.

Ryugu ialah asteroid berbentuk berlian kaya karbon yang berukuran kira-kira 3,000 kaki (1 kilometer) lebar. Hayabusa2 adalah misi pertama untuk mengembalikan sampel bawah permukaan dari asteroid ke Bumi.

Misi Agensi Eksplorasi Aeroangkasa Jepun mengumpul satu sampel dari permukaan asteroid pada Februari 2019, kemudian melepaskan “peluru” tembaga ke dalam asteroid untuk mencipta kawah hentaman selebar 33 kaki (10 meter). Satu sampel telah dikumpulkan dari kawah ini pada Julai 2019. Kemudian, Hayabusa2 terbang melalui Bumi dan menurunkan sampel itu di Australia pada Disember 2020.

Dalam analisis awal, penyelidik mengesan asid amino dan molekul lain dalam sampel Ryugu, manakala urasil dan niasin juga ditemui dalam meteorit yang mendarat di Bumi.

“Para saintis sebelum ini telah menemui nukleobes dan vitamin dalam meteorit kaya karbon tertentu, tetapi selalu ada persoalan pencemaran oleh pendedahan kepada persekitaran Bumi,” kata pengarang utama kajian Yasuhiro Oba, profesor bersekutu di Universiti Hokkaido di Jepun, dalam satu kenyataan. “Memandangkan kapal angkasa Hayabusa2 mengumpul dua sampel terus dari asteroid Ryugu dan menghantarnya ke Bumi dalam kapsul tertutup, pencemaran boleh diketepikan.”

Para penyelidik menemui molekul apabila mereka merendam zarah yang dikumpulkan dari Ryugu dalam air panas dan menganalisis keputusan menggunakan kaedah pemerhatian yang berbeza, seperti kromatografi cecair dan spektrometri jisim.

Kemudian, pasukan itu mengesan tandatangan urasil, niasin dan sebatian organik lain yang mengandungi nitrogen.

“Molekul biologi lain ditemui dalam sampel juga, termasuk pemilihan asid amino, amina dan asid karboksilik, yang masing-masing terdapat dalam protein dan metabolisme,” kata Oba.

Bersama-sama, penemuan daripada sampel Ryugu setakat ini menambah bukti yang semakin meningkat bahawa blok bangunan kehidupan berasal dari angkasa dan pada asalnya dihantar ke Bumi berbilion tahun yang lalu oleh meteorit.

Molekul-molekul itu mungkin asalnya terbentuk melalui tindak balas fotokimia dalam ais di angkasa lepas sebelum sistem suria kita wujud, kata Oba.

Kepekatan molekul dalam kedua-dua sampel adalah berbeza, tetapi itu mungkin disebabkan oleh pendedahan kepada persekitaran ruang yang keras. Ada kemungkinan bahawa Ryugu pernah menjadi sebahagian daripada badan angkasa yang lebih besar, seperti komet, sebelum ia dipecahkan menjadi kepingan oleh perlanggaran dengan objek angkasa yang lain.

“Tidak dinafikan bahawa molekul penting secara biologi seperti asid amino dan nukleobes dalam asteroid/meteorit telah disediakan kepada Bumi,” kata Oba. “Khususnya, kami menjangkakan mereka mungkin memainkan peranan untuk evolusi prebiotik di Bumi awal.”

Ada juga kemungkinan bahawa apabila batu angkasa menghempas ke planet lain dalam sistem suria kita, ia mungkin membawa beberapa blok binaan kehidupan yang sama.

“Saya tidak boleh mengatakan kehadiran bahan tersebut secara langsung membawa kepada kemunculan/kehadiran hidupan luar angkasa, tetapi sekurang-kurangnya komponen mereka seperti asid amino dan nukleobes mungkin terdapat di mana-mana di angkasa,” kata Oba.

Sekarang, para penyelidik ingin mengetahui betapa biasa molekul ini berada dalam asteroid. Mujurlah, sampel daripada asteroid lain bernama Bennu akan dihantar ke Bumi pada bulan September oleh Origins, Interpretation Spectral, Identification Resource, Security-Regolith Explorer atau OSIRIS-REx NASA.

“Penemuan uracil dalam sampel dari Ryugu memberikan kekuatan kepada teori semasa mengenai sumber nukleobase di Bumi awal,” kata Oba. “Misi OSIRIS-REx oleh NASA akan memulangkan sampel dari asteroid Bennu tahun ini, dan kajian perbandingan komposisi asteroid ini akan menyediakan data lanjut untuk membina teori-teori ini.”

singapore totobet net

peng sydney

hasil togeĺ sydney hari ini 2023

hk totobet

www.totobet.com singapore