Korea Selatan memecahkan rekodnya sendiri untuk kadar kesuburan terendah di dunia pada 2022
slot online

Korea Selatan memecahkan rekodnya sendiri untuk kadar kesuburan terendah di dunia pada 2022


Seoul, Korea Selatan
CNN

Kadar kesuburan Korea Selatan, yang sudah paling rendah di dunia, telah menurun sekali lagi dalam kemunduran terbaru terhadap usaha negara itu untuk meningkatkan populasinya yang semakin berkurangan.

Badan perangkaan kebangsaan melaporkan pada hari Rabu bahawa kadar kesuburan, atau purata bilangan kanak-kanak yang dijangkakan bagi setiap wanita, jatuh kepada 0.78 pada 2022 – turun daripada 0.81 tahun sebelumnya.

Negara memerlukan kadar kesuburan 2.1 untuk mengekalkan populasi yang stabil, tanpa kehadiran imigresen.

Kadar kelahiran Korea Selatan telah menurun sejak 2015 dan negara itu mencatatkan lebih banyak kematian berbanding kelahiran buat kali pertama pada 2020, satu trend yang berterusan sejak itu.

Pada 2022, negara mencatatkan kira-kira 249,000 kelahiran dan 372,800 kematian.

Penurunan demografi yang sama dilihat di beberapa negara Asia lain termasuk Jepun dan China, meningkatkan kebimbangan terdapat terlalu sedikit orang dalam usia bekerja untuk menyokong populasi warga emas yang semakin meningkat.

Sementara itu, wanita Korea juga mempunyai anak di kemudian hari. Purata umur bersalin di Korea Selatan ialah 33.5 tahun lepas.

Pakar mengatakan sebab peralihan demografi di seluruh rantau ini termasuk budaya kerja yang menuntut, gaji yang tidak stabil, peningkatan kos sara hidup, perubahan sikap terhadap perkahwinan dan kesaksamaan jantina, dan peningkatan kekecewaan dalam kalangan generasi muda.

Tetapi di sebalik faktor ekonomi yang bermain, membuang wang kepada masalah itu telah terbukti tidak berkesan. September lalu, Presiden Korea Selatan Yoon Suk Yeol mengakui bahawa lebih daripada $200 bilion telah dibelanjakan untuk meningkatkan populasi sejak 16 tahun lalu.

Kerajaan Korea Selatan telah memperkenalkan pelbagai inisiatif seperti melanjutkan cuti paterniti berbayar, menawarkan “baucar bayi” kewangan kepada ibu bapa baharu, dan kempen sosial yang menggalakkan lelaki menyumbang kepada penjagaan anak dan kerja rumah.

Tetapi pakar dan penduduk mengatakan lebih banyak sokongan diperlukan sepanjang hayat kanak-kanak – serta perubahan dalam beberapa isu sosial yang berakar umbi. Sebagai contoh, masyarakat Korea Selatan masih bermasam muka dengan ibu bapa tunggal, dengan rawatan IVF tidak tersedia untuk wanita bujang.

Pasangan dalam perkongsian bukan tradisional juga menghadapi diskriminasi; Korea Selatan tidak mengiktiraf perkahwinan sejenis dan peraturan menyukarkan pasangan yang belum berkahwin untuk mengadopsi.

totobet.sgp

pengeluaran sidney hari ini

totobet sedney

data pengeluaran hongkong malam ini

pengeluaran sgp 2022