LAUSD mogok: Pekerja daerah sekolah menuntut pekerjaan sepenuh masa, “layanan hormat” dan peningkatan tahap kakitangan
slot online

LAUSD mogok: Pekerja daerah sekolah menuntut pekerjaan sepenuh masa, “layanan hormat” dan peningkatan tahap kakitanganCNN

Kesatuan yang mewakili 30,000 penjaga sekolah Los Angeles, pekerja kafetaria, pemandu bas dan kakitangan sokongan lain akan memulakan mogok tiga hari pada hari Selasa – dengan berkesan menghentikan kelas untuk lebih setengah juta pelajar.

Ahli SEIU (Service Employees International Union) Local 99 akan berhenti kerja selepas hampir setahun rundingan dengan Los Angeles Unified School District gagal menghasilkan penyelesaian kontrak.

Superintendan Alberto Carvalho mengumumkan sekolah akan dibatalkan untuk pelajar mulai Selasa selepas rundingan saat akhir, termasuk tawaran kenaikan gaji baharu, gagal.

Kesatuan itu mahukan “kenaikan gaji yang saksama, lebih banyak kerja sepenuh masa, layanan yang dihormati, dan peningkatan tahap kakitangan untuk perkhidmatan pelajar yang lebih baik,” katanya.

Gaji purata pekerja ialah $25,000 setahun, dan kebanyakan bekerja sambilan – yang telah menyebabkan kekurangan kakitangan, kata kesatuan itu.

Kesatuan itu mendapat rangsangan sokongan daripada United Teachers Los Angeles – sebuah kesatuan yang mewakili kira-kira 30,000 guru di daerah sekolah kedua terbesar di negara ini.

UTLA berkata guru akan mengambil bahagian dalam mogok perpaduan minggu ini dan menyertai perhimpunan SEIU.

Ahli SEIU Local 99 – Education Workers United – berkata mereka mahu:

• Kenaikan gaji sebanyak 30%, ditambah tambahan $2 sejam dalam tempoh empat tahun akan datang

• Menambahkan masa pekerjaan untuk pekerja sambilan

Tawaran terkini yang diumumkan oleh daerah sekolah Los Angeles pada hari Isnin termasuk:

• Kenaikan gaji berulang sebanyak 23%, ditambah dengan bonus tunai dalam tangan sebanyak 3%.

• Gaji minimum $20-sejam

• Faedah penjagaan kesihatan penuh untuk mereka yang bekerja sekurang-kurangnya empat jam sehari.

Daerah sekolah telah cuba berunding dengan niat baik, kata Carvalho, penguasa LAUSD.

“Di bawah undang-undang California, kami tidak boleh memacu sistem sekolah ke kedudukan muflis. Kita tidak boleh memacu sistem sekolah ke kedudukan merah. Dan jika kami akur kepada semua tuntutan, di situlah kami akan berada, itu tidak dibenarkan di sisi undang-undang,” kata Carvalho kepada CNN.

Siapa yang menarik perhatian dan mengapa?

Siapa yang menarik perhatian?

 • Pekerja kafetaria
 • Pemandu bas
 • Penjaga
 • Pembantu pendidikan khas
 • Pekerja sekolah penting lain
 • Ahli United Teachers Los Angeles. dalam perpaduan (~35,000 guru)Apa yang mereka minta?
 • Kenaikan gaji yang saksama: Purata pekerja memperoleh $25,000
 • Lebih banyak kerja sepenuh masa, memfokuskan pada pengambilan dan pengekalan kakitangan
 • Perlakuan yang terhormat
 • Peningkatan tahap kakitanganApa kata daerah sekolah?
 • Walaupun meletakkan “tawaran bersejarah di atas meja”, kesatuan itu ‘enggan berunding
 • “Kami tidak sabar-sabar menunggu cadangan balas dan kami bersedia untuk meletakkan satu lagi tawaran menarik di atas meja untuk meneruskan dialog,” kata Carvalho. “Kami percaya bahawa mogok boleh dielakkan dan harus dielakkan, dengan mengambil kira akibat yang akan berlaku dalam komuniti kami.”

  Jika mogok tiga hari diteruskan seperti yang dirancang, pelajar akan menderita, kata penguasa. Beliau berkata mogok itu akan menjadikannya “hampir mustahil” untuk memastikan sekolah dibuka di daerah yang mempunyai lebih 500,000 pelajar.

  “Kami tidak sepatutnya menghalang pelajar kami peluang untuk belajar,” kata Carvalho kepada CNN.

  Tetapi ketua kesatuan pekerja pendidikan berkata mogok itu mungkin satu-satunya cara untuk memaksa perubahan.

  “Sekiranya daerah itu tidak menyedari bahawa ahli kami adalah berharga… apabila mereka berhenti bekerja, maka tiada apa yang benar-benar akan berubah,” kata Max Arias, pengarah eksekutif SEIU Local 99.

  “Akhirnya, apa yang kami cari ialah menambah baik sekolah – ekuiti di sekolah. Itulah yang kami cari.”

  Mogok minggu ini akan menandakan kali kedua dalam tempoh kurang lima tahun pelajar Los Angeles ponteng sekolah kerana mogok.

  Daerah itu ditutup dengan mogok enam hari pada 2019, apabila kesatuan guru menuntut saiz kelas yang lebih kecil, lebih banyak kakitangan sekolah dan gaji yang lebih tinggi.

  Ia menyusuli gelombang mogok di seluruh negara, didorong oleh keadaan sekolah yang suram dan guru bekerja beberapa pekerjaan untuk membayar bil mereka.

  Penguasa LAUSD berkata mogok pekerja sekolah minggu ini akan memberi kesan negatif kepada pelajar.

  “Kami perlu mencapai resolusi yang menghormati kerja pekerja kami yang berdedikasi, sambil menghormati hak anak-anak kami untuk pendidikan berkualiti, makanan dan akses kepada aktiviti sekolah yang memperkayakan,” kata Carvalho.

  Pada hari Isnin sambil mengumumkan sekolah akan ditutup, Carvalho berkata daerah itu akan menawarkan bantuan kepada keluarga, termasuk membuka 24 tapak makanan grab-and-go, 154 sekolah yang akan menyediakan penyeliaan pelajar dan kira-kira 120 tapak yang dikendalikan oleh bandar di perpustakaan, pusat rekreasi dan lain-lain. lokasi.

  Zoo Los Angeles juga menawarkan kemasukan percuma untuk pelajar kerana penutupan dan program kem zoo sepanjang hari untuk pelajar di tadika hingga gred 5 menambah dua jam “penjagaan lanjutan” percuma setiap hari.

  Tetapi ketua kesatuan itu berkata dia memahami cabaran yang ditanggung oleh keluarga apabila sekolah ditutup kerana mogok. Ramai pekerja adalah ibu bapa daerah sekolah juga.

  “Sebagai ibu bapa dan pekerja LAUSD, ahli SEIU Local 99 tahu mogok akan menjadi satu pengorbanan tetapi daerah sekolah telah mendorong pekerja untuk mengambil tindakan ini,” kata Arias dalam satu kenyataan.

  “Keluarga telah berkorban terlalu lama untuk gaji kemiskinan. Pelajar telah berkorban terlalu lama dalam persekitaran sekolah yang tidak bersih, selamat atau menyokong semua,” kata Arias.

  “Terlalu ramai pekerja telah mengalami gangguan semata-mata kerana menuntut perubahan. Cukuplah!”

  totobet sgp pengeluaran

  pengeluaransdy

  result sydney

  pengeluaran angka hk

  www.totobet.com singapore