Leandro Requena: Penjaga gol menjaringkan gol dari kotak golnya, kemungkinan rekod gol terpanjang
slot online

Leandro Requena: Penjaga gol menjaringkan gol dari kotak golnya, kemungkinan rekod gol terpanjangCNN

Penjaga gol Argentina, Leandro Requena menjaringkan salah satu gol paling keterlaluan yang mungkin anda lihat semasa pasukan Cobresalnya menang 3-1 ke atas Colo-Colo dalam liga bola sepak terkemuka Chile.

Dengan pasukannya sudah mendahului 2-0 pada minit ke-77, Requena mengambil apa yang pada mulanya kelihatan seperti sepakan gol yang agak tidak berbahaya.

Bagaimanapun, dengan penjaga gol Colo-Colo, Brayan Cortés berada di luar kawasan penaltinya, bola melantun di atas kepalanya dan ke arah gol.

Untuk menambah rasa malunya, Cortés tersandung ketika dia cuba mengejar bola ketika ia melepasi garisan.

Menurut TNT Sports Chile, gol itu dijaringkan dari jarak 101 meter yang, jika disahkan oleh Guinness World Records, akan memecahkan rekod gol jarak terjauh dalam sejarah.

Rekod semasa ialah 96.01 meter, yang dibuat oleh Tom King pada 2021 semasa perlawanan antara Newport County dan Cheltenham Town di peringkat keempat England.

“Saya bertanya kepada Juan Silva, pengurus kelab, jika permintaan untuk permohonan rekod benar-benar akan dibuat dan dia memberitahu saya ‘jelas ya’,” kata Requena kepada Radio Bio Bio.

“Jadi sekarang kami sedang menunggu apa yang diperlukan untuk mengesahkan jarak sebenarnya. [Silva] memberitahu saya bahawa ANFP [Chilean Football Federation] memanggilnya untuk memeriksa ukuran padang, iaitu 150 meter dan sedikit.

“Jika ya, memandangkan kawasan itu adalah lima meter, secara logiknya lebih 100. Sebenarnya saya gembira dengan semua ini, lebih daripada apa-apa secara peribadi, tetapi juga untuk institusi, untuk bola sepak Chile. Tercatat dalam sejarah dengan peristiwa seperti ini membuatkan saya gembira.

Requena berkata dia berpendapat ketinggian – stadium Cobresal adalah 2,400 meter di atas paras laut – mungkin memainkan peranan dalam golnya yang luar biasa itu.

“Saya mahu melakukan sepakan dengan cepat kerana kami telah melakukan banyak kali pada ketinggian, untuk cuba menangkap saingan itu dan ia keluar sedikit lebih kuat daripada biasa,” kata Requena kepada Radio Bio Bio.

“Perkara pertama yang saya lakukan sebaik sahaja bola keluar dari kaki saya ialah memegang kepala saya kerana terdapat dua pemain dalam kedudukan yang jelas untuk melakukan serangan balas dan saya sedar bahawa ia sudah lama.

“Apabila saya melihat lantunan menyukarkan Brayan dan melepasinya, saya fikir bola boleh masuk.”

Guinness World Records tidak segera menjawab permintaan CNN untuk mendapatkan komen.

resutsgp

pengeluaran hari ini sdy

sidney totobet

angka keluar hk mlm ini