Little Huamei: China memenjarakan enam dalam kes ‘wanita dirantai’ yang mengejutkan negara
slot online

Little Huamei: China memenjarakan enam dalam kes ‘wanita dirantai’ yang mengejutkan negaraCNN

Mahkamah China pada Jumaat menjatuhkan hukuman penjara kepada enam orang kerana peranan mereka dalam pemerdagangan manusia dan penderaan seorang wanita yang kemunculannya dalam video dalam talian menunjukkan dia dirantai di leher mencetuskan bantahan orang ramai.

Mahkamah Pertengahan Rakyat Xuzhou di wilayah Jiangsu menjatuhkan hukuman sembilan tahun kepada Dong Zhimin kerana penyeksaan dan pemenjaraan tidak sah terhadap wanita itu dan lima yang lain dengan tempoh antara lapan hingga 13 tahun bagi penculikan, penjualan dan pemenjaraan.

Wanita itu, yang disebut sebagai “Little Huamei” (Little Blossom) dalam rekod mahkamah, dianggap telah diculik dan dijual beberapa kali, dan telah melahirkan lapan anak oleh penculik terakhirnya.

Kali pertama dia diculik, dia telah dibawa dari wilayah asalnya Yunnan, di barat daya China, pada awal tahun 1998 dan dijual kepada seorang petani di Jiangsu, wilayah pantai timur, pada harga bersamaan $1,180.

Dia kemudian menghilangkan diri pada pertengahan 1998 sebelum dikesan di wilayah Henan, tengah China, di mana dia dijual kepada penyeludup manusia pada harga bersamaan $700, menurut dokumen mahkamah yang dipetik oleh media negara China.

Pedagang itu kemudian membawanya kembali ke Jiangsu pada akhir tahun itu dan menjualnya kepada Dong dan bapanya, sekali lagi dengan harga $1,180.

Dari 1999 hingga 2017, dia “pada dasarnya dapat menjaga dirinya dan berkomunikasi dengan orang lain,” menurut dokumen mahkamah.

Tetapi selepas itu, Dong menyimpannya di rantai di dalam bilik tanpa cahaya matahari, elektrik atau air yang mengalir.

Antara 1999 dan 2020, dia melahirkan lapan anak Dong dan sejak itu disahkan menghidap skizofrenia.

Kes itu mencetuskan kekecohan di media sosial China selepas video Little Huamei dirantai muncul dalam talian.

Pihak berkuasa tempatan pada mulanya mendakwa tiada pemerdagangan telah berlaku, tetapi tuduhan jenayah telah dibawa pada 2022 selepas kerajaan pusat membentuk pasukan penyiasat khas untuk meneliti kes itu.

result sgp malam ini

pengeluaran sidney hari ini

result sydney

tgl hk malm ini

pengeluaran singapore