Lori Vallow tidak akan menghadapi hukuman mati jika disabitkan kesalahan dalam kematian anak-anaknya, hakim Idaho memutuskan
slot online

Lori Vallow tidak akan menghadapi hukuman mati jika disabitkan kesalahan dalam kematian anak-anaknya, hakim Idaho memutuskanCNN

Lori Vallow tidak akan menghadapi hukuman mati jika dia disabitkan kesalahan atau pembunuhan dalam kematian dua anaknya, hakim Idaho memutuskan.

Vallow dan suaminya, Chad Daybell, menghadapi pelbagai tuduhan pembunuhan dan konspirasi untuk melakukan pembunuhan dalam kematian Joshua “JJ” Vallow yang berusia 7 tahun dan Tylee Ryan yang berusia 16 tahun.

Kehilangan kanak-kanak itu menjadi berita nasional selepas Vallow dan Daybell melarikan diri dari Idaho berikutan polis menyoal tentang keberadaan Tylee dan JJ serta tentang kematian isteri pertama Daybell, Tammy baru-baru ini.

Peguam untuk Vallow memfailkan usul awal bulan ini memohon penolakan notis niat kerajaan untuk mendapatkan hukuman mati.

Hukuman mati harus ditolak kerana ketepuan media, pelbagai penemuan pelanggaran oleh kerajaan, status mental Vallow dan ketidakupayaan negara untuk melaksanakan hukuman mati dengan berkesan sekiranya juri memutuskan untuk mengenakannya, kata usul pembelaan.

Pada hari Selasa, Hakim Daerah Fremont, Steven Boyce memutuskan menyokong usul untuk menolak.

“Mahkamah menyimpulkan di sini bahawa sebagai sekatan penemuan yang sesuai, negeri akan dihalang daripada mendapatkan hukuman mati dalam perbicaraan, dan notis niat untuk mendapatkan hukuman mati pada 2 Mei 2022 negeri akan dikenakan.

“Untuk menjadi jelas, mahkamah tidak mengenakan sekatan untuk menghukum negeri tetapi untuk memastikan hak perlembagaan defendan dilindungi, membolehkan pembelaan yang munasabah disediakan untuk perbicaraan ini,” kata Boyce dalam keputusan lisan.

Pendedahan bukti lewat oleh pendakwa raya negeri, yang gagal memenuhi tarikh akhir yang diperlukan, juga boleh membawa kepada rayuan dalam kes itu, menurut keputusan Boyce.

“Pertama, dengan pihak pembelaan telah membangkitkan isu itu tepat pada masanya, mahkamah memutuskan bahawa jika saya gagal menangani isu penemuan ini, saya percaya kes ini pasti akan diterbalikkan melalui rayuan jika terdapat sabitan besar,” kata Boyce dalam keputusan itu. .

Boyce berkata bahawa mahkamah tidak menemui apa-apa “kelakuan yang disengajakan” di pihak negeri dan tidak bimbang dengan “sebarang jenis sekatan atau hukuman.”

Pendakwa raya negeri mencadangkan perbicaraan diteruskan, tetapi Boyce berkata dalam keputusannya dia tidak akan mempertimbangkannya kerana “defendan telah menegaskan haknya untuk perbicaraan segera.”

“Walaupun kami kecewa dan dengan hormat tidak bersetuju dengan keputusan hari ini, kami akan terus bersungguh-sungguh mengejar keadilan untuk Tammy, Tylee dan JJ,” kata Pendakwa Madison County Rob Wood dan Pendakwa Daerah Fremont Lindsey Blake dalam satu kenyataan bersama yang dihantar melalui e-mel kepada CNN pada hari Selasa,

CNN menghubungi peguam untuk Vallow untuk mendapatkan komen.

Vallow berkahwin dengan Daybell dua bulan selepas anak-anaknya hilang pada September 2019, dan beberapa minggu selepas kematian isteri pertamanya.

Pada Jun 2020, pegawai penguatkuasa undang-undang menemui mayat kanak-kanak itu di harta Daybell di Fremont County, Idaho.

Vallow dan Daybell telah didakwa atas tuduhan pembunuhan pada Mei 2021. Daybell juga telah didakwa atas pembunuhan isteri pertamanya, yang meninggal dunia dalam tidurnya.

Keputusan mengenai penolakan hukuman mati hanya terpakai kepada Vallow, yang kesnya telah dipisahkan daripada Daybell. Perbicaraan Vallow ditetapkan untuk bermula 3 April.

rrsult sgp

pengeluaran sidney hari ini

totobet sdny

angka hk

singapore totobet