Mangkuk Cina yang ‘sangat penting’ memperoleh lebih  juta pada lelongan
slot online

Mangkuk Cina yang ‘sangat penting’ memperoleh lebih $25 juta pada lelongan

Ditulis oleh Oscar Holland, CNN

Mangkuk porselin yang halus, berukuran di bawah 4.5 inci diameter, dijual dengan harga lebih daripada $25 juta semasa jualan seni China di Hong Kong selama seminggu.

Disifatkan oleh rumah lelong Sotheby’s sebagai “sangat penting”, barang antik itu berasal dari kumpulan seramik yang jarang dihias di bengkel empayar Beijing pada abad ke-18.

Mangkuk itu dihasilkan pada zaman Maharaja Yongzheng, yang memerintah China dari 1722 hingga 1735 (walaupun enamel itu mungkin dicat sejurus selepas kematiannya). Ia adalah sebahagian daripada tradisi yang dikenali sebagai “falangcai,” atau “warna asing,” nama yang diberikan kepada porselin yang berasal dari tanur empayar Jingdezhen tetapi diberi enamel oleh tukang di Kota Larangan Beijing.

Mengambil 198.2 juta dolar Hong Kong ($25.3 juta) pada hari Sabtu, mangkuk itu menggambarkan dua burung walet, pokok aprikot yang sedang mekar dan sebatang willow. Reka bentuk ini juga menampilkan petikan daripada puisi yang dianggap telah ditugaskan oleh pendahulu dinasti Ming Yongzheng, Maharaja Wanli.

Mangkuk itu berdiameter 4.5 inci. Kredit: Sotheby’s

Dalam katalog lelongan, pakar seramik Regina Krahl berkata bahawa motif yang menampilkan burung dan bunga adalah popular pada zaman Yongzheng. Dia juga menyifatkan mangkuk itu sebagai antara sekumpulan kecil barangan yang mewakili “kemuncak lukisan pada porselin, seni yang tidak pernah ditandingi.”

“Kepingan yang dicat dengan motif alam semula jadi yang jarang dan halus seperti yang dilihat di sini, ‘dibungkus’ di sekeliling kapal seperti skrol tangan yang dibuka, dilakukan di Beijing untuk tempoh yang sangat singkat,” tulisnya, sambil menambah bahawa kebanyakan contoh yang tinggal kini disimpan. di Muzium Istana di Taiwan.

Pernah menjadi sebahagian daripada sepasang, item itu mula-mula direkodkan dalam koleksi yang dipasang oleh saudagar perkapalan yang berpangkalan di Shanghai, Kapten Charles Oswald Liddell pada akhir abad ke-19. Kedua-dua mangkuk itu telah dipecahkan pada tahun 1929, apabila mereka masing-masing dijual pada harga £150 (berjumlah lebih daripada £7,600, atau $9,400, dalam wang hari ini). “Kembar” mangkuk itu kini diadakan di Muzium British di London, kata Sotheby’s.

Yang dijual pada hari Sabtu sementara itu lulus tangan beberapa kali selama beberapa dekad, dengan pemilik sebelumnya termasuk sosialit Amerika Barbara Hutton. Ia baru-baru ini diperoleh oleh ahli perniagaan dan pengumpul Alice Cheng, yang membelinya dengan rekod 151.32 juta dolar Hong Kong (19.3 juta) pada 2006.

Ewer biru dan putih “Naga” imperial, yang berasal dari Dinasti Ming, dijual pada harga $13.7 juta. Kredit: Sotheby’s

Sekeping itu adalah antara lot yang menonjol dalam siri musim bunga Sotheby’s Hong Kong, berturut-turut jualan berprofil tinggi menandakan 50 tahun sejak rumah lelong itu mula beroperasi di Asia. Lelongan lain merangkumi jam tangan, beg tangan dan wain vintaj, manakala pelbagai jualan seni China memperoleh gabungan 1.64 bilion dolar Hong Kong ($208.5 juta).

Barangan bersejarah yang dijual termasuk pasu, patung dan khazanah empayar daripada meterai jed hingga satu set cincin pemanah.

Antara penjual terbesar ialah kapal biru dan putih yang dikenali sebagai ewer, yang dijual pada harga 107.5 juta dolar Hong Kong ($13.7 juta). Sejak zaman Dinasti Ming, porselin antik itu dihasilkan untuk kegunaan peribadi Maharaja Yongle.

“Teratai Merah Jambu di Skrin Emas,” lukisan 1973 oleh Zhang Daqian, dijual pada harga $32 juta. Kredit: Sotheby’s

Di tempat lain, lukisan dan karya kaligrafi juga menarik tawaran berjuta-juta dolar. Pada hari Rabu, lukisan 1973 oleh pelukis kelahiran China Zhang Daqian, “Teratai Merah Jambu di Skrin Emas”, memperoleh 251.6 juta dolar Hong Kong ($32 juta). Walaupun bukan nama terkenal di Barat, Zhang — yang sering dikenali sebagai “Picasso of the East” – secara konsisten antara artis yang paling boleh dibankkan di pasaran seni.

Dalam satu kenyataan, pengerusi Sotheby’s Asia Nicolas Chow menyifatkan keputusan minggu itu sebagai “luar biasa,” sambil menambah bahawa seni China kekal “di barisan hadapan perniagaan kami.”

all result sgp

pengeluaran hari ini sdy

totobet sikni

data pengeluaran hongkong malam ini

pengeluaran hk