Mengapa Republikan menghadapi masalah: Trump dan isu pengguguran tidak akan hilang
slot online

Mengapa Republikan menghadapi masalah: Trump dan isu pengguguran tidak akan hilangCNN

Donald Trump kini berada dalam kedudukan yang lebih kukuh untuk memenangi pencalonan presiden Republikan 2024 berbanding beberapa bulan yang lalu ketika partinya berhimpun di sekelilingnya berikutan dakwaannya oleh juri besar New York atas tuduhan penipuan perniagaan.

Tetapi keputusan sebenar di lapangan terus menunjukkan bahawa bekas presiden itu mungkin tidak baik untuk jenama Republikan di kalangan pengundi umum.

Pada hari perbicaraan Trump di Manhattan pada hari Selasa, Janet Protasiewicz yang disokong oleh Demokrat meraikan kemenangan dalam pilihan raya Mahkamah Agung Wisconsin ketika golongan liberal memenangi kawalan mahkamah tinggi di negeri yang berayun muktamad.

Keputusan itu hanyalah sebahagian daripada kisah yang lebih besar di mana calon yang disokong Demokrat dan Demokrat di seluruh negara telah menunjukkan prestasi yang lebih baik dalam pilihan raya tahun ini berbanding Joe Biden di negeri atau daerah mereka pada tahun 2020. Dan ia berpotensi meramalkan nasib Demokrat 2024 .

Keputusan di Wisconsin merumuskan masalah Republikan. Biden memenangi negeri itu dengan kurang satu mata pada 2020, selepas Trump membawanya dengan margin yang sama empat tahun sebelumnya. Negeri Badger adalah salah satu daripada segelintir yang telah mengundi untuk pemenang dalam empat pilihan raya presiden yang lalu, dan ia adalah salah satu daripada segelintir yang mempunyai senator AS bagi setiap parti.

Margin kemenangan 11 mata Protasiewicz ke atas lawannya dari Partai Republik adalah agak meleset berbanding prestasi Biden pada 2020 di Wisconsin.

Kita juga boleh melihat prestasi berlebihan Demokrat di Wisconsin dalam pilihan raya Selasa yang lain, yang ini adalah pilihan raya Senat negeri di kawasan Milwaukee. Walaupun tidak diperkatakan tentang mana-mana hampir sama seperti perlumbaan Mahkamah Agung negeri, Republikan perlu memegang kerusi terbuka untuk memenangi majoriti besar dalam Senat negeri.

Calon Republikan memang menang, tetapi hanya dengan 2 mata. Ini menandakan prestasi berlebihan 3 mata untuk calon Demokrat apabila Biden kehilangan daerah itu sebanyak 5 mata pada 2020.

Keputusan Wisconsin sepadan dengan baik dengan apa yang telah kita lihat setakat ini pada pilihan raya khas 2023 di seluruh negara.

Dalam pilihan raya khas persekutuan tunggal setakat tahun ini, Jennifer McCllean dari Demokrat mengatasi kelebihan Biden pada 2020 di Daerah Kongres ke-4 Virginia dengan 13 mata.

Dalam purata hampir 20 pilihan raya perundangan negeri khas, Demokrat telah melakukan kira-kira 4 mata lebih baik daripada margin Biden, secara purata.

Presiden, sudah tentu, memenangi pilihan raya 2020, jadi hakikat bahawa persekitaran politik kelihatan lebih baik untuk Demokrat sekarang berbanding dahulu adalah petanda baik untuk partinya.

Ia juga menandakan perbezaan besar dengan apa yang kita lihat pada 2019 apabila Demokrat dalam pilihan raya khas hampir setanding dengan margin Hillary Clinton pada 2016. Itu berlaku selepas Demokrat mengatasi Clinton pada pertengahan penggal 2018. Ia adalah isyarat bahawa pilihan raya 2020 mungkin hampir.

Apa yang menjadikan persembahan kuat Demokrat tahun ini amat ganjil ialah ia berlaku dengan penarafan kelulusan Biden terperangkap pada 40-an rendah. Biasanya, anda tidak akan mengharapkan parti presiden yang tidak popular akan melakukannya dengan baik dalam pilihan raya luar tahun.

Ini menunjukkan bahawa faktor yang dimainkan pada masa ini adalah serupa dengan faktor pada separuh kedua tahun 2022. Berikutan keputusan Mahkamah Agung AS untuk membatalkan Roe lwn Wade pada pertengahan tahun, Demokrat mula mengatasi margin 2020 Biden di daerah yang mengadakan pilihan raya khas.

Dan Demokrat mempunyai malam yang luar biasa dalam sejarah pada pertengahan penggal November. Mereka lebih daripada memegang mereka sendiri, walaupun penilaian kelulusan Biden berada di selatan sebanyak 50%.

Tinjauan keluar separuh penggal mendedahkan bahawa ramai pengundi yang tidak menyukai Biden atau Trump mengundi Demokrat. Hampir semua perlumbaan utama di negeri-negeri yang berkemungkinan akan memutuskan jawatan presiden pada 2024 menjadi Demokrat. Dengan kata lain, Biden bukanlah faktor penentu yang anda mungkin jangkakan dia menjadi antara pengundi swing. Trump mengambil kira undi mereka juga, walaupun dia bukan presiden.

Baik pengguguran mahupun Trump nampaknya akan hilang sebagai isu pada tahun 2023.

Pengguguran berada di barisan hadapan dalam perlumbaan Mahkamah Agung Wisconsin, dengan golongan liberal berharap kemenangan oleh Protasiewicz akan memberikan mereka majoriti untuk menghalalkan prosedur di seluruh negeri.

Dan Trump kekal sebagai pilihan yang jelas untuk pencalonan presiden GOP, walaupun dia didakwa dan terus tidak popular di kalangan pengundi umum.

Jika perkara itu tidak berubah menjelang 2024, Republikan mungkin menghadapi masalah besar.

resol sgp

pengeluaran sindy

pengeluaran sidney hari ini

result hk lengkap

keluarann hk