Mengapa umur persaraan penting untuk Keselamatan Sosial dan Medicare
slot online

Mengapa umur persaraan penting untuk Keselamatan Sosial dan MedicareCNN

62, 65, 67, 70.

Semua peringkat umur ini adalah penting dalam hal Keselamatan Sosial dan Medicare.

Dan usia-usia ini juga menjadi sasaran dalam perdebatan yang menjadi perbalahan tentang cara untuk menyokong kewangan goyah program kelayakan besar-besaran.

Calon presiden dari parti Republikan Nikki Haley baru-baru ini memberi tumpuan kepada menaikkan umur persaraan bagi rakyat Amerika dalam lingkungan 20-an sebagai satu cara untuk memperbaharui Keselamatan Sosial, berkata ia sepatutnya sepadan dengan jangka hayat mereka. Pendirian kontroversi itu disuarakan oleh Wakil GOP Nancy Mace dari Carolina Selatan pada “Negeri Kesatuan” CNN Ahad lalu. Kedua-duanya tidak menyatakan umur persaraan baharu yang sepatutnya.

Ramai orang mungkin berfikir bahawa orang boleh mula mengumpul faedah Keselamatan Sosial penuh mereka pada usia 65 tahun, iaitu umur persaraan selama beberapa dekad. Tetapi Kongres mengubahnya sebagai sebahagian daripada baik pulih program kelayakannya pada 1983.

Penggubal undang-undang secara beransur-ansur meningkatkan umur persaraan penuh – yang pertama terjejas ialah mereka yang berumur 65 tahun pada 2003. Rakyat Amerika yang lahir pada tahun 1960 atau lebih baru mesti menunggu sehingga mereka mencapai umur 67 tahun untuk mendapatkan faedah penuh mereka.

Walau bagaimanapun, melainkan jika Kongres bertindak, Keselamatan Sosial mahupun Medicare tidak akan dapat memberikan faedah penuh mereka dalam dekad yang akan datang atau lebih.

Pemegang amanah Keselamatan Sosial berkata tahun lepas bahawa gabungan dana amanah persaraan dan hilang upaya program akan habis pada 2035, pada masa itu Keselamatan Sosial hanya akan mengambil pendapatan yang mencukupi untuk membayar 80% daripada faedah yang dijadualkan. Ramalan yang lebih terkini oleh Pejabat Belanjawan Kongres menetapkan tarikh pada 2032 untuk kehabisan dana amanah persaraan.

Sementara itu, pemegang amanah Medicare berkata tahun lepas bahawa dana amanah insurans hospitalnya, yang dikenali sebagai Bahagian A, akan menguras asetnya menjelang 2028. Pada masa itu, ia hanya mampu membayar 90% daripada faedah. CBO meletakkan tarikh pada 2033.

Persaraan para baby boomer telah memberi banyak tekanan kepada kedua-dua program tersebut. Apabila penduduk AS meningkat usia, terdapat lebih sedikit pekerja yang membayar ke dalam program dan menyokong bilangan benefisiari yang meningkat, yang juga hidup lebih lama.

Secara keseluruhannya, hampir 66 juta pekerja bersara, tanggungan dan mereka yang terselamat, pekerja kurang upaya dan tanggungan mereka menerima bayaran Keselamatan Sosial bulanan. Bagi kebanyakan pesara, faedah merupakan sebahagian besar daripada pendapatan mereka pada tahun-tahun tua mereka.

Dan lebih daripada 65 juta warga emas dan orang kurang upaya telah mendaftar dalam Medicare.

Cadangan untuk meningkatkan umur persaraan lazimnya tertumpu pada masa orang seharusnya dapat mengumpul faedah penuh mereka, walaupun beberapa rancangan juga meningkat dengan peningkatan umur untuk persaraan awal dan kelayakan Medicare.

Penyokong berpendapat bahawa rakyat Amerika hidup lebih lama dan sepatutnya boleh terus bekerja lebih lama. Penentang mengatakan bahawa sesetengah pekerja, terutamanya mereka yang bekerja secara fizikal, perlu mempunyai pilihan untuk bersara pada usia yang lebih awal.

Meningkatkan umur persaraan Keselamatan Sosial adalah pengurangan faedah, namun orang ramai menyokong kaedah ini untuk mengukuhkan program itu, kata Alicia Munnell, pengarah Pusat Penyelidikan Persaraan di Boston College.

“Orang ramai mengatakan perkara berikut: Kita boleh melakukannya sama ada melalui pemotongan faedah, kenaikan cukai atau meningkatkan umur persaraan penuh,” kata Munnell, yang gemar membawa lebih banyak hasil untuk menambah dana amanah. “Tiada pilihan ketiga – hanya terdapat pemotongan faedah atau kenaikan cukai. Menaikkan umur persaraan penuh adalah mekanisme untuk mengurangkan faedah.

Menangguhkan faedah persaraan adalah topik hangat bukan sahaja di AS tetapi di Eropah juga. Kerajaan Perancis kini memaksa melalui rancangan kontroversi untuk menaikkan umur persaraan negara daripada 62 kepada 64, yang telah mencetuskan protes dan mogok selama berminggu-minggu.

Umur 62: Rakyat Amerika boleh memfailkan faedah Keselamatan Sosial seawal umur 62 tahun. Tetapi itu akan mengakibatkan pengurangan pembayaran seumur hidup.

Sebagai contoh, mereka yang umur persaraan penuh ialah 67 akan menerima hanya 70% daripada faedah jika mereka menuntut pada umur 62 tahun.

Jika umur persaraan penuh dinaikkan, ini mungkin bermakna pengurangan faedah yang lebih besar, bergantung pada cara perundangan itu ditulis.

Kongres memberi wanita keupayaan untuk mengumpul faedah yang dikurangkan pada usia 62 tahun pada tahun 1956 dan melanjutkan pilihan kepada lelaki pada tahun 1961.

Lebih sedikit orang yang memfailkan faedah persaraan awal. Kira-kira 25% memilih untuk berbuat demikian pada tahun 2021, turun daripada 52% pada tahun 2005, menurut semakan American Academy of Actuaries terhadap data Pentadbiran Keselamatan Sosial.

Umur 65: Ini adalah apabila seseorang boleh mendaftar dalam perlindungan Medicare. Kebanyakan orang mendaftar untuk kedua-dua Bahagian A, yang meliputi kemasukan ke hospital, penjagaan kemudahan kejururawatan mahir, penjagaan hospis dan beberapa penjagaan kesihatan di rumah, dan Bahagian B, yang meliputi lawatan doktor, penjagaan pesakit luar, bekalan perubatan dan perkhidmatan pencegahan.

Tempoh pendaftaran awal bermula tiga bulan sebelum seseorang itu mencapai usia 65 tahun dan berakhir tiga bulan selepas bulan hari lahir seseorang. Mereka yang menunggu untuk mendaftar boleh menghadapi halangan, termasuk perlu membayar penalti atau mengalami jurang dalam perlindungan.

Umur 65 juga merupakan umur purata orang yang memilih faedah Keselamatan Sosial pada 2021 – 65.1, tepatnya, menurut akademi.

Umur 67: Orang Amerika yang lahir pada tahun 1960 atau lebih baru mesti menunggu sehingga umur 67 tahun untuk layak mendapat faedah Keselamatan Sosial penuh mereka.

Zaman ini lazimnya menjadi sasaran pembaharuan, dengan beberapa pilihan menaikkannya kepada umur 70 tahun untuk pesara masa depan. Melakukannya boleh menghapuskan kira-kira satu pertiga daripada defisit 75 tahun dana amanah Keselamatan Sosial, menurut Munnell.

Menaikkan umur persaraan penuh akan membawanya lebih sejajar dengan perubahan dalam jangka hayat, yang meningkat kira-kira enam tahun sejak Keselamatan Sosial ditubuhkan pada 1935, kata Linda Stone, felo pencen kanan di akademi itu.

Umur 70: Mereka yang menangguhkan persaraan mereka sehingga umur 70 tahun akan menerima faedah Keselamatan Sosial bulanan yang lebih besar, terima kasih kepada Kongres kredit yang dibuat pada tahun 1972.

Sebagai contoh, pekerja yang lahir pada tahun 1960 boleh menerima 124% daripada faedah mereka jika mereka tidak mendaftar sehingga mereka mencapai umur 70 tahun.

Walau bagaimanapun, menunggu melebihi umur tersebut tidak akan meningkatkan lagi bayaran bulanan mereka, jadi Pentadbiran Keselamatan Sosial mengesyorkan orang ramai memohon apabila mereka mencapai umur 70 tahun, walaupun mereka masih bekerja.

Beberapa orang menangguhkan mengutip faedah Keselamatan Sosial mereka, walaupun bahagiannya semakin meningkat. Kira-kira 21% memilih untuk mengambil faedah selepas umur persaraan penuh mereka pada 2021, meningkat daripada 5% pada 2005, menurut akademi itu.

totobet.net sgp

pengeluaran sidney kemarin

keluaran sydney hari ini

bukaan hongkong

totobet singapur