Mimpi berulang: Apa yang mereka maksudkan dan bagaimana untuk mengatasinya
slot online

Mimpi berulang: Apa yang mereka maksudkan dan bagaimana untuk mengatasinya

Daftar untuk siri surat berita Sleep, But Better CNN. Panduan tujuh bahagian kami mempunyai petua yang berguna untuk mencapai tidur yang lebih lena.CNN

Selama bertahun-tahun, mimpi gigi saya retak, longgar atau gugur mengganggu tidur saya. Orang yang saya sayangi telah berulang kali bermimpi untuk terbang, berguling dengan kereta yang dikendalikan sendiri, atau lewat ke sekolah atau kerja. Ini bukan mimpi ngeri biasa, yang biasanya berlaku sekali. Ini adalah antara mimpi berulang yang paling biasa, yang cenderung bersandar negatif dan boleh mengambil sedikit usaha untuk diatasi.

“Mimpi yang berulang lebih mungkin mengenai pengalaman hidup yang sangat mendalam atau hanya isu logik watak yang dijamin akan berulang dalam kehidupan sedar kerana ia adalah sebahagian daripada anda dan bukannya peristiwa sekali sahaja,” kata penyelidik impian Deirdre Barrett, pensyarah psikologi di jabatan psikiatri di Harvard Medical School.

Memandangkan impian kita lazimnya tidak berulang, yang diperlukan hanyalah mengimpikan mimpi yang sama dua kali atau lebih untuk dianggap berulang, kata Barrett. Mereka lebih biasa pada zaman kanak-kanak, kata Barrett, tetapi boleh bertahan hingga dewasa. Dan impian berulang tidak selalu berlaku berdekatan antara satu sama lain – ia boleh muncul beberapa kali setiap bulan atau tahun, kata Barrett.

Mimpi berulang mungkin sama setiap kali, atau mungkin mengitar semula jenis senario atau kebimbangan yang sama, kata pakar.

“Sukar untuk menilai kelaziman mimpi berulang kerana ia bukan sesuatu yang berlaku secara tetap bagi kebanyakan orang,” kata ahli psikologi klinikal Dr. Nirit Soffer-Dudek, pensyarah kanan di jabatan psikologi di Universiti Ben-Gurion Negev di Israel, melalui e-mel. “Dan apabila orang ditanya tentang impian masa lalu dalam hidup mereka, mereka mungkin dipengaruhi oleh herotan ingatan, minat terhadap mimpi (atau kekurangannya), atau faktor lain.”

Walau apa pun, apa-apa yang timbul berulang kali patut disiasat, kata pakar perubatan tidur Dr. Alex Dimitriu, pengasas Silicon Psych, psikiatri dan amalan perubatan tidur di Menlo Park, California.

“Orang ramai mempunyai pendekatan sentuh-dan-pergi seperti ini dengan perkara yang tidak selesa atau menimbulkan ketakutan, dan saya fikir impian, dalam beberapa cara, adalah cara yang sama,” kata Dimitriu. “Sebagai pakar psikiatri, saya cenderung untuk mengatakan bahawa terdapat beberapa mesej yang mungkin cuba disampaikan kepada anda. Dan jawapannya, kemudian, mungkin untuk mengetahui apa itu. Dan saya fikir apabila anda melakukannya, anda mungkin boleh meletakkan perkara itu untuk berehat.”

Inilah cara untuk mengetahui perkara yang mencetuskan impian berulang anda.

Untuk beberapa mimpi yang berulang, mesejnya adalah mudah — jika anda berulang kali bermimpi tentang terlambat ke sekolah atau kerja, anda mungkin sering gugup kerana tidak bersedia untuk perkara itu. Tetapi yang lain, walaupun biasa, mungkin tidak mempunyai makna universal, memerlukan anda melakukan beberapa pencarian jiwa untuk mengetahui lebih lanjut.

“Dalam tafsiran, kami benar-benar tidak percaya terdapat simbol universal, tetapi itulah jenis sistem simbol peribadi individu dan perkaitan mereka dengan sesuatu,” kata Barrett.

Selain ketidaksediaan, tema biasa lain mimpi berulang termasuk malu sosial, rasa tidak mencukupi berbanding orang lain, dan bahaya dalam bentuk kemalangan kereta atau bencana alam, kata Barrett dan Dimitriu.

Sesetengah orang mempunyai impian berkisar tentang kebimbangan ujian walaupun mereka tidak bersekolah selama bertahun-tahun, kata Barrett. Ini boleh mencerminkan ketakutan umum terhadap kegagalan atau rasa dinilai oleh tokoh pihak berkuasa. Mimpi kehilangan atau kerosakan gigi mungkin ada kaitan dengan kehilangan sesuatu yang lain dalam hidup anda, perasaan putus asa atau tidak berdaya, atau kebimbangan kesihatan.

Apabila berhadapan dengan mimpi yang berulang, tanya diri anda apakah mesej itu, kata Dimitriu. Apakah hubungan anda dengan benda atau orang dalam mimpi? Apakah ketakutan dan sistem kepercayaan anda tentang perkara itu? Apakah lima perkara teratas dalam hidup anda yang mungkin mencetuskannya atau berkaitan dengannya? Apa yang anda risaukan sebenarnya?

“Saya pasti fikir adalah baik untuk melakukan tafsiran mimpi tidak formal, sama ada sendiri atau dengan orang yang rapat dan dipercayai yang mungkin hanya melihat perkara untuk dipersoalkan di dalamnya tetapi anda tidak tahu,” kata Barrett.

Orang yang mengalami gangguan tekanan selepas trauma atau kebimbangan lebih berkemungkinan mengalami mimpi berulang, terutamanya yang mempunyai sifat cemas, kata Dimitriu. Mimpi PTSD berpunca daripada trauma yang sangat teruk dan terus kembali sebagai mimpi ngeri.

“Otak sedang cuba menyelesaikan sesuatu dan meletakkannya untuk berehat,” tambahnya. Tetapi “pada orang yang mengalami PTSD, impian mereka sangat jelas sehingga mereka membangunkan mereka dari tidur. Dan itu menjadi masalah kerana impian itu tidak pernah diproses. … Dan itulah sebabnya ia berulang — ia adalah kerja yang belum selesai.”

Kadangkala mimpi berulang boleh menunjukkan sumber biologi juga. “Orang yang mengalami apnea tidur akan melaporkan mimpi, seperti, lemas, sesak nafas, ombak gergasi, tercungap-cungap untuk udara, berada di bawah air atau tercekik,” kata Dimitriu, apabila mereka sebenarnya mengalami gangguan pernafasan kerana keadaan mereka.

Terdapat juga pencetus alam sekitar, seperti penggera kereta di jalan atau paip yang menitis, tambahnya, yang boleh mencetuskan impian dengan imejan perkara itu.

Sebaik sahaja anda mempunyai rasa yang lebih baik tentang kebimbangan anda, menulis tentangnya sebelum tidur boleh membantu untuk mengurangkan mimpi berulang negatif dan tekanan secara umum.

“Bagi pesakit saya dan saya sendiri, jurnal adalah alat yang berkuasa, ” kata Dimitriu. Bermeditasi juga boleh membantu.

Apabila anda mengetahui ketakutan di sebalik impian anda, Dimitriu mengesyorkan memprosesnya melalui kaedah tiga lajur yang digunakan dalam terapi tingkah laku kognitif: Apakah pemikiran automatik anda? Apakah perasaan automatik anda? Akhir sekali, apakah pemikiran alternatif berasaskan realiti?

Terapi latihan mimpi, juga dikenali sebagai terapi latihan imejan, boleh berkesan untuk kedua-dua mimpi berulang dan mimpi buruk. Pendekatan ini melibatkan menulis secara terperinci unsur-unsur naratif mimpi, kemudian menulis semula supaya ia berakhir dengan positif. Sejurus sebelum tertidur, anda akan menetapkan niat untuk bermimpi semula dengan berkata dengan kuat, “Jika atau apabila saya mempunyai permulaan mimpi buruk yang sama, saya akan dapat mengalami mimpi yang lebih baik ini dengan hasil yang positif.”

Jika mimpi berulang anda membuat anda tertekan atau tidak gembira, menyebabkan gejala lain, atau mula menjejaskan keupayaan anda untuk berfungsi secara tetap, sudah tiba masanya untuk mendapatkan bantuan profesional, kata pakar.

Mimpi berulang juga boleh berpunca daripada kebersihan tidur yang buruk, kata Soffer-Dudek.

“Banyak perkara janggal berlaku pada waktu malam apabila orang kurang tidur, minum kafein terlalu lewat, minum alkohol terlalu lewat, bekerja terlalu lewat atau tidur empat jam malam tadi kerana mereka berjaga terlalu lewat,” katanya. “Inti asas dan asas kehidupan impian yang sihat bermula dengan tidur yang sihat.”

Dimitriu juga mengesyorkan mengehadkan gangguan yang mengganggu masa anda untuk merenung dan memproses, seperti menghabiskan masa yang tidak perlu pada telefon anda atau sentiasa mengisi kesunyian.

Apabila fikiran anda sentiasa sibuk, “apa yang berlaku ialah semua pemprosesan itu perlu berlaku di suatu tempat,” katanya. “Jadi sekarang terdapat lebih banyak tekanan untuk itu berlaku dalam kehidupan impian anda.”

result spg

pengeluaran sydney sekarang

keluaran sdy hari ini

angka keluar hongkong mlm ini

totobet net sgp hari ini