Orang tersayang Brandon Lee mengingati bintang ‘The Crow’ 30 tahun selepas kematiannya
slot online

Orang tersayang Brandon Lee mengingati bintang ‘The Crow’ 30 tahun selepas kematiannyaCNN

Memetik kata-kata seorang profiler pada tahun 1992, dia adalah “pewaris hunky.” Athleticism Brandon Lee menjadikannya sesuai semula jadi untuk peranan seni mempertahankan diri ke hadapan yang membawa kakinya ke pintu Hollywood dan orang yang sempurna untuk menyandang jubah yang ditinggalkan oleh kematian bapa legendanya Bruce Lee.

Tetapi terdapat banyak Brandon Lees yang dunia tidak dapat bertemu sebelum kemalangan di set filemnya “The Crow” meragut nyawanya lebih sedikit daripada 30 tahun yang lalu.

Terdapat Brandon yang secara fizikal menghantar seorang pencuri yang ditangkap di rumahnya sendiri dan ditahan sehingga polis tiba untuk menangkap penjahat itu.

Brandon yang, sebagai presiden kelas senior sekolah menengahnya, telah melakukan pemberontakan di mana dia menggesa rakan sekelasnya supaya tidak mengambil serius tentang sekolah. Dia dibuang kerja.

Brandon yang memerhatikan seorang gadis cantik yang ditemuinya semasa menghadiri mesyuarat di sebuah syarikat produksi, memikatnya dengan keangkuhan palsunya dan kemudiannya berkongsi ciuman pertama di pesta Krismas syarikat. Dia akan terus meminta perkahwinannya.

“Keperibadian Brandon membawanya menjadi ‘watak’ dalam semua yang dilakukannya,” kata ibunya, Linda Lee Cadwell kepada CNN.

Brandon Bruce Lee ialah seorang abang, anak lelaki, tunang, kawan, romantik putus asa, ahli sastera, pencinta haiwan, pembaca gemar, pencerita prolifik dan pelakon berbakat dalam perjalanannya untuk menjadi bintang filem yang bona fide. Kemudian dia secara tidak sengaja ditembak dan dibunuh oleh pistol prop yang macet pada Mac 1993. Dia hanya 28 tahun.

Dia kini telah pergi lebih lama daripada dia hidup. Tetapi mereka yang mengenalinya – secara keseluruhannya, merumitkan dia dan lelaki yang dia sangat mahukan penonton wayang untuk mengenalinya dengan lebih baik melalui kerjanya – tahu kenangan mereka tentang Brandon adalah sama menggerunkan seperti dia. Seperti bapanya, kata orang yang disayanginya, dia terlalu besar fikiran dan semangat untuk terkurung dalam sesuatu yang sekejap seperti masa.

“Keberanian abang saya dan rasa pengembaraan dan kebebasannya, kesenian dan kreativiti yang wujud, dan keinginannya untuk belajar dan pertumbuhan semuanya datang dari masa yang dia habiskan bersama bapa saya,” kata Shannon Lee kepada CNN dalam satu temu bual. “Ayah saya adalah wira abang saya.”

Bruce Lee gembira berkongsi seni mempertahankan diri dengan anaknya, ingat Cadwell, berkongsi kenangannya dalam satu kenyataan kepada CNN.

Brandon sering bercakap tentang latihan bapanya dalam temu bual awalnya, bangga kerana dia telah mendapat pengajian selama bertahun-tahun di bawahnya dan pada masa yang sama, sangat sedih kerana ia dipendekkan.

Brandon baru berusia lapan tahun apabila bapanya meninggal dunia akibat edema serebrum pada tahun 1973, hanya beberapa bulan selepas penerbitan “Enter the Dragon” mengubahnya menjadi ikon global. Dia berumur 32 tahun.

Ibunya menyifatkan Brandon sebagai “sangat sakit” apabila Bruce Lee meninggal dunia, dan mengambil sedikit masa untuk Brandon mengambil semula seni itu.

Selepas menghabiskan sebahagian zaman kanak-kanaknya di Hong Kong, di mana banyak filem bapanya difilemkan, Brandon fasih bercakap Kantonis dan terpaksa menyesuaikan semula untuk bertutur dalam bahasa Inggeris apabila Cadwell memindahkan keluarga ke Seattle selepas kematian Bruce Lee. Selepas setahun di Pacific Northwest, Lees menetap di Los Angeles, mengharapkan permulaan yang baru.

Apabila dia masih remaja, dengan bantuan Danny Inosanto, anak didik Bruce Lee, Brandon mula berlatih semula, akhirnya menjadi mahir dalam gaya bapanya, Jeet Kune Do (“cara penumbuk memintas”).

Tidak lama kemudian, Brandon kembali ke landasan untuk mengejar impian sepanjang hayatnya untuk berlakon.

“Saya sentiasa mahu menjadi seorang pelakon,” kata Brandon dalam temu bual dengan Ottawa Citizen pada tahun 1992. “Saya tidak pernah mahu melakukan apa-apa lagi walaupun semasa saya di sekolah rendah.”

Kredit lakonan pertama Brandon datang pada tahun 1986 apabila dia membintangi “Kung Fu: The Movie.” Dia terus membintangi “Legacy of Rage,” sebuah filem aksi tradisional gaya Hong Kong, dan kemudian membintangi bersama Ernest Borgnine dalam filem aksi “Laser Mission” pada tahun 1989.

(Dari kiri) Brandon Lee dan David Carradine pada tahun 1986

Pada awal 90-an, Brandon membintangi filem aksi “Showdown in Little Tokyo” dan “Rapid Fire.” Dia sering membuat perbandingan dengan bintang aksi seperti Arnold Schwarzenegger dan Jean Claude Van Damme, dan, paling kerap, bapanya.

Cadwell berkata dia mempunyai banyak perbualan dengan Brandon mengenai jangkaan yang diberikan kepadanya sebagai anak Bruce Lee. Tetapi matlamat Brandon, katanya, adalah sentiasa “menjadi lelaki sendiri.”

“Brandon sangat seperti bapanya kerana dia berfikir panjang dan mendalam tentang keghairahannya,” kata Cadwell.

Bruce Lee pernah mengatakan bahawa dia adalah seorang ahli bela diri dahulu dan seorang pelakon kedua, Cadwell masih ingat. Brandon akan berkata sebaliknya.

“Saya sangat percaya bahawa ayah saya tidak akan mahu hidupnya menjadi masalah kepada saya,” Brandon juga memberitahu Warga Ottawa pada tahun 1992. “Jika saya mempunyai anak lelaki, saya mahu menjadi manfaat, bukan beban.”

Menjadi bapa sendiri adalah sesuatu yang Brandon tidak sabar untuk merasai pengalaman bersama tunangnya Eliza Hutton, kata kakaknya.

Hutton, pekerja syarikat produksi yang disebutkan di atas yang dia terpikat dan dibawa ke konsert Melissa Etheridge pada salah satu tarikh pertama mereka, berkata “terdapat begitu banyak perkara yang disukai tentang dia.”

“Dia tulen, menawan, sangat pintar, berwawasan, bermoral, tidak kenal takut, romantis, dan kelakar-semuanya terbungkus dalam kecantikan yang mati-matian,” Hutton memberitahu CNN dalam pertukaran e-mel.

Selepas cadangan “tidak dapat dilupakan” di Venice, Itali, Hutton dan Brandon ditetapkan untuk berkahwin hanya beberapa minggu selepas dia sepatutnya menyelesaikan penggambaran “The Crow.”

“Brandon adalah seorang penulis, pelakon dan atlet yang berbakat dan berdedikasi dengan jiwa sensitif yang telah diambil secara salah daripada kami terlalu awal,” kata Hutton. “Tidak kira betapa dalam kesakitan yang saya alami kerana kehilangan dia, saya tidak akan menukar masa kita bersama.”

Kenangannya semasa mereka bersama terbaca seperti halaman yang dirobek dari novel percintaan. Hari ini, dia berkata, “Saya teringat tentang Brandon dalam semua perkara yang benar, cantik dan kuat.”

“The Crow” telah ditetapkan untuk menjadi pintu masuk Brandon kepada peluang yang lebih besar.

Sebuah thriller ghaib noir berdasarkan novel grafik James O’Barr dengan nama yang sama, Brandon memainkan watak Eric Draven, seorang pemain gitar rock and roll yang dipanggil oleh burung gagak misterius untuk bangkit daripada kematian dan mencari keadilan kerana membunuh Draven dan tunangnya Shelly ( Sofia Shinas) pada malam perkahwinan Halloween mereka.

Filem arahan Alex Proyas mempunyai anggaran anggaran $23 juta dan diterbitkan oleh Miramax. O’Barr, bersama-sama dengan David J. Schow dan John Shirley, menulis skrip.

Selepas filem itu, Brandon bersedia dan bersedia untuk bekerja untuk peluang yang membolehkannya meregangkan otot lain – terutamanya yang tidak semestinya menunjukkan kemahiran fizikalnya.

Tidak sukar untuk Shannon Lee membayangkan abangnya membintangi filem hari ini seperti “The Matrix” atau “Gladiator,” tetapi dia juga berkata dia mempunyai julat untuk mengendalikan peranan dramatik utama yang serupa dengan persembahan Adam Driver dalam drama romantik 2019 “ Kisah Perkahwinan.”

“Dia akan menyukai peluang untuk meregangkan dan melakukan peranan dramatik,” kata Shannon Lee. Dia juga mengikuti uji bakat untuk “Say Anything,” rom-com 1989 yang dibintangi oleh John Cusack. Ia adalah peranan yang dia mahukan.

Dia dengan cepat mengetahui bahawa sebagai perkara pragmatisme, Shannon Lee berkata, dia perlu menggunakan kemahiran seni mempertahankan diri dan namanya untuk mendapatkan kakinya di pintu – atau, sebaliknya, untuk menendang pintu ke bawah.

Air pasang berubah apabila “Rapid Fire” keluar pada tahun 1992. Shannon Lee ialah pembantu abangnya dalam filem itu dan mengingati dia akhirnya mula berasa berharap bahawa dia dalam perjalanan untuk melangkah keluar dari bayang-bayang bapanya.

Mengikut banyak akaun, “The Crow” ialah sebuah filem yang Brandon sangat teruja, dan dia mempunyai masa dalam hidupnya.

Jeff Most, penerbit bersama filem itu, memberitahu CNN dalam temu bual bahawa nota “cemerlang” Brandon tentang skrip menambah kedalaman emosi filem itu di tengah-tengah kekejaman fizikal.

“Kami benar-benar menyesuaikan peranan dan sebahagian besar dunia dengan visi Brandon,” katanya.

Dia menambah: “Jelas sekali peranan Eric Draven ini menunjukkan kepada dunia betapa hebatnya seorang pelakon, benar-benar hebat sebagai seorang pelakon dan apa yang akan dia lakukan. Saya fikir hakikat bahawa kita mendapat ini daripadanya hanyalah satu rahmat dan ia adalah satu hadiah.”

Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi Brandon yang berbuku – kamus berjalan, menurut Shannon Lee – meminta pengetahuan sasteranya yang luas untuk memaklumkan keputusannya di skrin. Dalam temu bual untuk menyokong “The Crow,” dia menggambarkan wataknya dengan memetik sebaris daripada novel Paul Bowles 1949 “The Sheltering Sky.”

“Oleh kerana kita tidak tahu bila kita akan mati, kita dapat memikirkan kehidupan sebagai perigi yang tidak habis-habisnya,” katanya. Ini, katanya “adalah sudut pandangan bahawa watak ini berasal dari keseluruhan filem, kerana ia telah difokuskan secara mendadak untuknya betapa berharganya setiap detik dalam hidupnya.”

Filem itu menjalani penggambaran ketika dia berumur 28 tahun, dan apabila Shannon Lee menelefon untuk mengucapkan selamat hari lahir kepada abangnya, dia memberitahunya bahawa dia mengalami hari yang “menakjubkan” kerana dia “melakukan perkara yang paling saya sukai di dunia.”

Malam sebelum Brandon meninggal dunia, dia menelefon ibunya.

“Dia sangat gembira kerana malam itu akan menjadi adegan terakhir yang melibatkan senjata,” kata Cadwell. “Beliau sangat menantikan projek seterusnya, iaitu sebuah filem yang tidak mengandungi sebarang seni mempertahankan diri. Saya berasa sangat gembira untuknya kerana dia telah mencapai matlamatnya untuk ditandatangani sebagai pelakon dramatik yang serius.”

Semasa penggambaran adegan akhir “The Crow,” Brandon secara tidak sengaja ditembak dan dibunuh apabila pelakon Michael Massee, yang memainkan watak pengedar dadah Funboy dalam filem itu, menembak Lee semasa adegan dengan pistol prop yang kemudiannya didapati telah dimuatkan secara tidak betul .

Dipukul di perut, Brandon meninggal dunia beberapa jam kemudian di hospital North Carolina berdekatan. Massee meninggal dunia pada 2016.

Dalam hati mereka, keluarga Lee dan Hutton tahu bahawa Brandon mahu filem itu disiapkan dan ditayangkan, Shannon Lee mengenang, mengetahui betapa dia bangga dengan kerjanya dan keterujaannya untuk peluang itu.

Mengimbas kembali, dia berkata “nampaknya sangat tidak adil baginya untuk tidak berkongsi perkara itu dengan dunia.”

Adegan Brandon yang selebihnya dirakam menggunakan aksi ganda lagak ngerinya, Chad Stahelski, yang kemudiannya mengarahkan filem “John Wick”. Apabila filem itu akhirnya dikeluarkan pada tahun 1994, ia terus mencatatkan kutipan lebih $50 juta di seluruh dunia di box office.

Kebanyakan mengatakan bahawa dia telah komited untuk tidak menggunakan senjata api praktikal di setnya sejak Brandon meninggal dunia pada 1993.

Kemalangan di set sebelum dan sejak Brandon telah mengemukakan panggilan baharu untuk langkah keselamatan yang lebih ketat diambil di TV dan set filem.

Gesaan untuk bertindak berlaku sekali lagi selepas kematian Halyna Hutchins, ahli sinematograf yang secara tidak sengaja ditembak dan dibunuh oleh pistol prop yang dipegang oleh pelakon Alec Baldwin di set filem “Rust”.

Shannon Lee, bercakap, katanya, sebagai seseorang yang telah “terluka secara rohani, maut dan jiwa oleh set keadaan ini,” mengulas bahawa 30 tahun kemudian, dia tidak nampak mengapa senjata api praktikal digunakan pada set pada setiap hari apabila kesan khas adalah lebih selamat dan boleh menjimatkan kos.

“Tiada sebab untuk membahayakan nyawa manusia lain, satu nyawa manusia sepatutnya cukup,” katanya.

Brandon bertemu semula dengan bapanya pada 4 April 1993, ketika dia dikebumikan di Perkuburan Lake View di Seattle.

Shannon Lee berkata legasi abangnya “tidak membuang masa dan kehidupan” dan “mengikut kata hati anda.”

Brandon menjalani hidupnya dengan sebaik mungkin, kata mereka yang paling mengenalinya, seorang pakar dalam menyelam ke dalam perigi yang tidak habis-habisnya tanpa rasa takut.

result togel singapura hari ini

pengeluaran sidney berapa

togel sdy hari ini 2023

keluaran hongkong malam

data hk 4d