Pasangan warga emas maut selepas makan ikan buntal beracun di Malaysia
slot online

Pasangan warga emas maut selepas makan ikan buntal beracun di MalaysiaCNN

Sepasang suami isteri warga emas meninggal dunia selepas memakan ikan buntal beracun di Malaysia, mendorong anak perempuan mereka merayu supaya undang-undang lebih kukuh bagi mengelakkan orang lain mengalami nasib yang sama.

Ng Chuan Sing dan isterinya Lim Siew Guan, kedua-duanya berusia awal 80-an, secara tidak sedar telah membeli sekurang-kurangnya dua ikan buntal daripada penjual dalam talian pada 25 Mac, kata pihak berkuasa di negeri selatan Johor.

Hari yang sama Lim goreng ikan untuk makan tengah hari dan mula mengalami “kesukaran bernafas dan menggigil,” kata pihak berkuasa. Sejam selepas makan, suaminya Ng juga mula menunjukkan simptom yang sama, tambah mereka.

Pasangan itu dikejarkan ke hospital dan dimasukkan ke unit rawatan rapi, dan Lim disahkan meninggal dunia pada pukul 7 malam. waktu tempatan.

Ng mengalami koma selama lapan hari tetapi keadaannya semakin teruk dan dia meninggal dunia pada pagi Sabtu, kata anak perempuan pasangan itu, Ng Ai Lee, yang memberi sidang akhbar di rumah pasangan itu pada Ahad sebelum pengebumian mereka.

Ng menuntut pertanggungjawaban atas kematian ibu bapanya dan undang-undang yang lebih kukuh di Malaysia, di mana sekurang-kurangnya 30 spesies ikan buntal biasa ditemui di perairan sekitar.

“Mereka yang bertanggungjawab atas kematian mereka harus bertanggungjawab di bawah undang-undang dan saya berharap pihak berkuasa akan mempercepatkan siasatan,” kata Ng. “Saya juga berharap kerajaan Malaysia akan meningkatkan penguatkuasaan dan membantu meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai keracunan ikan buntal bagi mengelak kejadian seperti itu berulang lagi.”

Undang-undang Malaysia melarang penjualan makanan beracun dan berbahaya seperti daging ikan buntal dan kesalahan itu boleh didenda RM10,000 ($2,300) atau penjara sehingga dua tahun.

Walaupun bahaya, ikan buntal beracun dijual di banyak pasar basah Malaysia, kata pakar. “Ia dianggap eksotik dan cenderung menarik pengguna,” kata Aileen Tan, ahli biologi marin dan pengarah di Pusat Kajian Marin dan Pantai Universiti Sains Malaysia.

“Apabila ikan buntal telah dibersihkan dan dijual sebagai kepingan, hampir mustahil untuk orang ramai mengetahui jenis ikan yang mereka beli,” Tan memberi amaran. “Bagi penjual, ia boleh dipertikaikan di pihak mereka jika mereka sedar (tentang risiko).”

“Perlu lebih banyak kesedaran tentang risiko memakan ikan buntal – mungkin pihak berkuasa perlu melihat kepada pensijilan khas untuk vendor dan pembekal,” katanya.

Lazimnya dirujuk sebagai ‘fugu’ – istilah Jepun untuk ikan buntal – daging ikan buntal dinikmati sebagai makanan istimewa berharga tinggi walaupun mengandungi racun yang boleh membawa maut.

Organ ikan, serta kulit, darah dan tulang, mengandungi kepekatan tinggi racun maut yang dikenali sebagai tetrodotoxin. Pengingesan dengan cepat boleh menyebabkan kesemutan di sekitar mulut dan pening, yang mungkin diikuti dengan sawan, lumpuh pernafasan dan kematian, kata pakar perubatan.

Ia paling kerap dihidangkan di restoran Tokyo mewah sebagai bahan sashimi dan periuk panas tetapi juga mendapat populariti di negara seperti Korea Selatan dan Singapura, tempat restoran fugu khusus beroperasi.

Di bawah undang-undang Jepun, chef fugu mesti menjalani perantisan yang meluas sehingga tiga tahun sebelum mereka dilesenkan dan dibenarkan mengendalikan dan menyediakan ikan untuk makanan. Fugu yang tidak disediakan dengan betul telah didapati sebagai salah satu punca keracunan makanan paling kerap di Jepun, menurut kementerian kesihatannya.

Tiada penawar yang diketahui untuk racun itu.

Sekeping sushi 'fugu' dihidangkan di sebuah restoran di Tokyo.

Di sebalik bahaya dan risiko, fugu telah berkembang popular terutamanya dalam kalangan gourmets dan pencari keseronokan dan kini juga dimakan negara di luar Jepun – kadang-kadang, tidak dikawal. Pada 2020, keracunan makanan membunuh tiga orang di Filipina selepas mereka makan ikan buntal dari kedai barbeku tempatan.

Kementerian kesihatan Malaysia berkata 58 insiden keracunan melibatkan pengambilan ikan buntal, termasuk 18 kematian, dilaporkan di negara ini antara 1985 dan 2023.

Gambar yang dikongsi oleh Ng di Facebook menunjukkan dua ikan buntal yang dimasak oleh pasangan itu – digoreng, tanpa kepala dan dihidangkan di atas pinggan.

Kematian mereka mencetuskan bantahan orang ramai dan mencurahkan simpati, pihak berkuasa sedang menyiasat siapa yang menjual ikan itu kepada mereka.

“Pejabat kesihatan daerah negeri telah membuka siasatan di bawah Akta Makanan 1983… dan menjalankan siasatan di lapangan untuk mengenal pasti pembekal, pemborong dan penjual ikan buntal itu,” kata Ling Tian Soon, ketua Jawatankuasa Kesihatan dan Perpaduan Johor. dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Ahad.

Tambahnya, jabatan kesihatannya akan mengadakan perbincangan dengan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia, sebuah agensi kerajaan yang menyelia bekalan makanan laut di negara ini serta universiti tempatan yang mempunyai kepakaran perikanan.

“Maklumat mengenai ikan buntal juga telah disiarkan di halaman Facebook Keselamatan dan Kualiti Makanan Kementerian Kesihatan,” kata Ling.

“Kami menggesa orang ramai supaya berhati-hati ketika memilih makanan mereka, terutamanya jika ia mempunyai risiko yang diketahui.”

resul sg

angka pengeluaran sidney

totobet sdy hari ini

keluaran hk kemarin

totobet data sgp