Pekerja Perancis mungkin perlu bersara pada usia 64 tahun. Ramai yang kecoh
slot online

Pekerja Perancis mungkin perlu bersara pada usia 64 tahun. Ramai yang kecoh


Paris
CNN

Bantahan tiba-tiba berlaku di Paris dan di beberapa bandar Perancis pada petang Khamis berikutan langkah kerajaan memaksa melalui pembaharuan sistem pencen yang akan menaikkan umur persaraan daripada 62 kepada 64 tahun.

Walaupun cadangan pembaharuan sistem pencen Perancis sudah pun menjadi kontroversi, cara rang undang-undang itu diluluskan – mengenepikan undi di dewan rakyat negara itu, di mana parti Presiden Emmanuel Macron tidak mempunyai majoriti langsung – yang boleh dikatakan mencetuskan kemarahan paling banyak. .

Dan kemarahan itu meluas di Perancis.

Angka daripada tinjauan pendapat IFOP menunjukkan bahawa 83% daripada golongan dewasa muda (18-24) dan 78% daripada mereka yang berumur lebih daripada 35 tahun mendapati cara kerajaan meluluskan rang undang-undang itu “tidak wajar”. Malah di kalangan pengundi pro-Macron – mereka yang mengundinya pada pusingan pertama pilihan raya presiden tahun lalu, sebelum pertembungan dengan musuh sayap kanannya – majoriti 58% tidak bersetuju dengan cara undang-undang itu diluluskan, tanpa mengira pemikiran mereka tentang pembaharuan.

Macron membuat pembaharuan sosial, terutamanya sistem pencen, dasar utama dalam pemilihan semulanya pada 2022 dan ia adalah subjek yang diperjuangkannya sepanjang masa memegang jawatan. Bagaimanapun, langkah Khamis itu telah menyemarakkan pembangkang di seluruh spektrum politik, sehingga ada yang mempersoalkan kebijaksanaan kemaruknya untuk pembaharuan.

Perdana Menteri Elisabeth Borne mengakui dalam temu bual malam Khamis dengan TF1 bahawa kerajaan pada mulanya berhasrat untuk mengelak daripada menggunakan Perkara 49.3 perlembagaan untuk menyekat reformasi melepasi Perhimpunan Negara. “Keputusan kolektif” untuk berbuat demikian telah diambil pada pertemuan dengan presiden, menteri dan ahli parlimen bersekutu pada pertengahan Khamis, katanya.

Bagi kabinet Macron, jawapan mudah kepada komitmen kerajaan terhadap pembaharuan adalah wang. Sistem semasa – bergantung kepada penduduk yang bekerja untuk membayar kumpulan umur pesara yang semakin meningkat – tidak lagi sesuai untuk tujuan, kata kerajaan.

Menteri Buruh Olivier Dussopt berkata bahawa tanpa tindakan segera defisit pencen akan mencecah lebih daripada $13 bilion setiap tahun menjelang 2027. Merujuk penentang reformasi, Dussopt memberitahu sekutu CNN BFMTV: “Adakah mereka membayangkan bahawa jika kita menghentikan reformasi, kita akan menghentikan defisit? ?”

Apabila cadangan itu diumumkan pada Januari, kerajaan berkata pembaharuan itu akan mengimbangi defisit pada 2030, dengan lebihan berbilion dolar untuk membayar langkah-langkah yang membolehkan mereka yang bekerja secara fizikal bersara awal.

Bagi Menteri Belanjawan Gabriel Attal, kalkulusnya adalah jelas. “Kalau kita tak buat [the reforms] hari ini, kami perlu melakukan lebih banyak langkah kejam pada masa hadapan,” katanya pada Jumaat dalam temu bual dengan penyiar France Inter.

“Tiada pembaharuan pencen yang menggembirakan Perancis,” Pascal Perrineau, saintis politik di universiti Sciences Po, memberitahu CNN pada hari Jumaat.

“Setiap kali ada tentangan daripada pendapat umum, maka sedikit demi sedikit projek itu lulus dan pada asasnya, pendapat umum meletak jawatan,” katanya sambil menambah bahawa kegagalan kerajaan adalah ketidakupayaan untuk menjual projek itu kepada rakyat Perancis.

Mereka bukan orang pertama yang tewas pada halangan itu. Pembaharuan pencen telah lama menjadi isu perit di Perancis. Pada tahun 1995, protes besar-besaran selama berminggu-minggu memaksa kerajaan pada hari itu untuk meninggalkan rancangan untuk memperbaharui pencen sektor awam. Pada tahun 2010, berjuta-juta orang telah turun ke jalanan untuk menentang menaikkan umur persaraan sebanyak dua tahun kepada 62 tahun dan pada tahun 2014 pembaharuan selanjutnya telah disambut dengan bantahan yang meluas.

Seorang penunjuk perasaan reformasi anti-pencen menulis

Bagi kebanyakan orang di Perancis, sistem pencen, seperti juga sokongan sosial pada umumnya, dilihat sebagai asas kepada tanggungjawab dan hubungan negara dengan rakyatnya.

Sistem sosial pasca Perang Dunia II memaktubkan hak untuk pencen dan penjagaan kesihatan yang dibiayai negara, yang telah dijaga dengan cemburu sejak itu, di negara di mana negeri itu telah lama memainkan peranan proaktif dalam memastikan taraf hidup tertentu.

Perancis mempunyai salah satu umur persaraan paling rendah di dunia perindustrian, membelanjakan lebih daripada kebanyakan negara lain untuk pencen pada hampir 14% daripada keluaran ekonomi, menurut Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan.

Tetapi ketika rasa tidak puas hati sosial semakin memuncak kerana kos sara hidup yang semakin meningkat, penunjuk perasaan pada beberapa mogok telah mengulangi mantra biasa kepada CNN: Mereka dikenakan cukai yang tinggi dan mahu mengekalkan hak untuk hari tua yang bermaruah.

Macron masih awal dalam penggal kedua, telah dipilih semula pada 2022, dan masih mempunyai empat tahun untuk berkhidmat sebagai pemimpin negara. Di sebalik sebarang kemarahan ramai, kedudukannya selamat buat masa ini.

Bagaimanapun, penggunaan Artikel 49.3 pada Khamis hanya mengukuhkan kritikan lepas bahawa dia tidak berhubung dengan perasaan popular dan bercanggah dengan kehendak orang ramai Perancis.

Ahli-ahli politik di sebelah kiri dan paling kanan parti Macron yang berhaluan kanan dengan pantas mengikuti langkah kerajaannya untuk mengekang undi parlimen.

“Selepas tamparan yang Perdana Menteri berikan kepada rakyat Perancis, dengan mengenakan pembaharuan yang mereka tidak mahu, saya fikir Elisabeth Borne harus pergi,” tweet ahli politik sayap kanan Marine Le Pen pada Khamis.

Pemimpin sayap kiri Perancis, Jean-Luc Melenchon juga cepat memukul kerajaan, membidas reformasi sebagai “tiada legitimasi parlimen” dan menyeru tindakan mogok spontan di seluruh negara.

Pastinya, kemarahan ramai terhadap pembaharuan pencen hanya akan merumitkan niat Macron untuk memperkenalkan pembaharuan selanjutnya dalam sektor pendidikan dan kesihatan – projek yang dibekukan oleh pandemik Covid-19 – saintis politik Perrineau memberitahu CNN.

Kontroversi semasa akhirnya boleh memaksa Macron untuk berunding lebih lanjut mengenai pembaharuan masa depan, Perrineau memberi amaran – walaupun dia menyatakan Presiden Perancis tidak dikenali kerana kompromi.

Kecenderungannya untuk “sedikit angkuh, sedikit tidak sabar” boleh membuat rundingan politik lebih sukar, kata Perrineau.

Itu, tambahnya, “mungkin had Makronisme.”

singapore totobet net

minta pengeluaran sydney hari ini

totobagus sdy

totobet data hongkong

tabel sh