Pemimpin Eropah menuju ke Beijing dengan harapan untuk memacu keamanan di Ukraine, sambil mengimbangi hubungan perniagaan
slot online

Pemimpin Eropah menuju ke Beijing dengan harapan untuk memacu keamanan di Ukraine, sambil mengimbangi hubungan perniagaanCNN

Presiden Perancis Emmanuel Macron dan ketua Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen tiba di Beijing minggu ini untuk lawatan Perancis telah dirangka sebagai peluang yang tinggi untuk mendorong China melakukan lebih banyak untuk keamanan di Ukraine, tetapi di mana kepentingan ekonomi Eropah juga akan menjadi besar.

Macron – yang dalam perjalanan dengan delegasi kira-kira 50 pemimpin perniagaan – akan bertemu dengan pemimpin China Xi Jinping dan pegawai tertinggi lain pada hari Khamis, sebelum pertemuan berasingan dengan Xi dan von der Leyen lewat hari itu, menurut sumber Elysee.

Macron mendarat di Beijing lewat petang Rabu, tidak jelas bila von der Leyen akan tiba di ibu negara.

Lawatan tiga hari itu diadakan di tengah-tengah keperluan mendesak di Eropah untuk mencari jalan menuju keamanan dalam perang yang menghancurkan Rusia di Ukraine, dan ketika para pemimpin Eropah bergelut dengan cara mengemudi hubungan mereka dengan Beijing – rakan dagang utama EU yang mempunyai hubungan rapat dengan Moscow dan orang asing yang agresif. dasar telah membuatkan mereka semakin berhati-hati.

Bagi Beijing, diplomasi dua hala boleh menawarkan peluang untuk memperbaiki imej itu, kerana ia bertujuan untuk berhubung semula dengan dunia dan memulihkan ekonomi domestiknya selepas tiga tahun merosakkan sekatan Covid.

Tetapi itu mungkin bergantung pada keupayaannya untuk membuat isyarat yang betul untuk Eropah mengenai pendiriannya terhadap perang.

Macron selama berbulan-bulan telah menelefon pandangannya bahawa China boleh memainkan peranan dalam menyelesaikan konflik di Ukraine – dan hasratnya untuk pergi ke Beijing untuk membincangkan caranya.

Sumber Elysee pada hari Jumaat menggambarkan Beijing sebagai satu-satunya negara yang berpotensi mempunyai “kesan pengubah permainan” dalam perang, memandangkan hubungannya dengan Rusia – dan berkata matlamat utama lawatan itu akhirnya mencari “cara untuk mengenal pasti penyelesaian. ” untuk menamatkan perang.

Beijing telah mendakwa berkecuali dalam konflik itu, tetapi tidak mengutuk pencerobohan Rusia dan sebaliknya mengukuhkan hubungan ekonomi dan diplomatiknya dengan Moscow sepanjang tahun lalu.

Kedua-dua Macron dan von der Leyen bercakap dengan Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky dalam beberapa hari kebelakangan ini, dengan von der Leyen berjanji selepas itu Ukraine akan menjadi “topik penting” mesyuarat.

Macron juga bercakap dengan Presiden AS Joe Biden mengenai perjalanan itu dan sokongan bersama negara mereka terhadap Ukraine dalam panggilan Selasa.

Optik lawatan itu – yang telah meningkatkan tumpuan untuk memacu keamanan di Ukraine, di samping mengemudi hubungan ekonomi yang penting dengan China – nampaknya menimbulkan keraguan sesetengah pihak.

Menteri Luar Lithuania Gabrielius Landsbergis menggesa berhati-hati dalam satu siri komen di Twitter pada hari Selasa.

“Kita harus ingat bahawa percubaan untuk membendung Rusia dengan menawarkan perkongsian ekonomi gagal. Putin sebenarnya bersemangat dengan fleksibiliti kami, tidak dipujuk. Taktik yang sama juga akan memberanikan China. Jangan kita buat kesilapan yang sama dua kali,” tulis Landsbergis, tanpa menyebut secara langsung perjalanan itu dalam benangnya.

Perjalanan itu dibuat kurang sebulan selepas Xi membuat lawatan negara selama tiga hari ke Moscow, di mana beliau dan Presiden Rusia Vladimir Putin mengesahkan penjajaran negara mereka dalam pelbagai isu.

Pemimpin China itu tidak bercakap dengan Zelensky sejak perang bermula.

Menjelang pemergian Macron, sumber Elysee merujuk jurang antara kedudukan Eropah dan China mengenai perang.

“Presiden akan pergi ke China, bukan untuk mempersoalkan garis merah Cina – terutamanya keengganan untuk mengutuk Rusia – tetapi untuk mencari ruang untuk dapat menjalankan inisiatif yang mempunyai kesan berguna untuk faedah penduduk Ukraine, dan kemudian mencipta satu cara untuk mengenal pasti penyelesaian kepada perang ini dalam jangka masa sederhana,” kata sumber itu kepada pemberita.

Tetapi tidak jelas sama ada matlamat sedemikian boleh dicapai dengan Beijing – yang mungkin tidak akan bertolak daripada pendirian yang dinyatakan dalam cadangan yang dikeluarkan awal tahun ini.

“Penyelesaian politik” kepada perang itu disambut dengan keraguan daripada pemimpin Eropah, termasuk von der Leyen, di tengah-tengah kritikan bahawa beberapa cadangan – seperti gencatan senjata – memihak kepada Rusia.

Usaha lepas daripada pemimpin Eropah untuk menyelaraskan dengan lebih baik dengan China terhadap konflik itu juga telah melihat hasil yang suam-suam kuku.

Xi dan Canselor Jerman Olaf Scholz bersama-sama mengutuk ancaman atau penggunaan senjata nuklear di Ukraine semasa lawatan Scholz pada November ke Beijing – langkah penganalisis melihat lebih banyak kenyataan yang sudah selari dengan dasar China daripada kemenangan diplomatik untuk Jerman.

Pada hari Isnin, Kementerian Luar China memanggil lawatan Macron sebagai peluang untuk “merancang dan merangka kursus untuk hubungan dua hala” dengan Perancis, dan berkata akan berlaku pertukaran pandangan mengenai isu “antarabangsa utama”.

Xi juga akan menjadi tuan rumah sementara China melihat satu lagi pertemuan penting – antara Presiden Taiwan Tsai Ing-wen dan Speaker Dewan Rakyat AS Kevin McCarthy, dijangka berlangsung Rabu di California.

China minggu lalu mengancam untuk “melawan dengan tegas” terhadap pertemuan itu, yang dilihatnya sebagai pencabulan kedaulatannya.

Tetapi pertunjukan kekerasan, seperti latihan ketenteraan yang dilakukannya di sekitar pulau pemerintahan sendiri semasa lawatan ke Taiwan daripada Penceramah ketika itu Nancy Pelosi tahun lepas, tidak mungkin sesuai dengan Macron dan von der Leyen.

Turut dalam campuran adalah kepentingan perniagaan yang meluas yang meluas antara kedua-dua pihak – dan cabaran untuk mengemudi ini kerana Eropah telah menerima pakai pandangan yang lebih berhati-hati tentang China – yang kini EU mengklasifikasikan sebagai “saingan sistemik.”

Macron akan disertai dalam perjalanan itu oleh ketua beberapa syarikat terbesar Perancis, termasuk pengeluar pesawat Airbus (EADSF), BNP Paribas, dan L’Oreal, dengan sesetengahnya dijangka memuktamadkan atau menandatangani perjanjian baharu semasa perjalanan itu.

Lawatan itu – di tengah-tengah landskap antarabangsa yang tegang dan selepas tiga tahun tanpa lawatan negara antara kedua-dua pihak – akan membolehkan Perancis “mencari parameter baharu untuk hubungan dua hala,” kata sumber Elysee kepada pemberita Jumaat.

Itu termasuk dalam arena ekonomi, kata sumber itu, sambil merujuk usaha Macron dalam EU untuk menentang apa yang Eropah telah lihat sebagai amalan ekonomi tidak adil dari China.

Von der Leyen tidak mengembara dengan delegasi perniagaan, tetapi akan bertemu dengan Dewan Perniagaan EU di China, menurut seseorang yang biasa dengan lawatannya.

Satu persoalan yang timbul semasa pemimpin lawatan di Beijing ialah bagaimana mereka akan mengemudi kepentingan ekonomi bersama isu politik.

Dalam ucapan menyeluruh mengenai hubungan EU-China beberapa hari sebelum perjalanannya, von der Leyen memberi pandangan tentang kerumitan tersebut.

“Hubungan kami bukan hitam atau putih, dan tindak balas kami tidak boleh sama ada,” katanya di Brussels minggu lalu, menunjuk kepada keperluan Eropah untuk “memfokus pada de-risiko, bukan de-couple” dari China.

Tetapi pada masa yang sama: “Bagaimana China terus berinteraksi dengan perang Putin akan menjadi faktor penentu untuk hubungan EU-China ke hadapan,” katanya.

result singapur

sidney totobet

totobet sdy 2023

pengeluaran hk

totobet singapura