Pendapat: Hari yang sangat buruk untuk Putin
slot online

Pendapat: Hari yang sangat buruk untuk Putin

Nota Editor: Frida Ghitis, bekas penerbit dan wartawan CNN, adalah kolumnis hal ehwal dunia. Beliau adalah penyumbang pendapat mingguan kepada CNN, kolumnis penyumbang kepada The Washington Post dan kolumnis untuk Kajian Politik Dunia. Pandangan yang dinyatakan dalam ulasan ini adalah pendapat beliau sendiri. Lihat lebih banyak pendapat di CNN.CNN

Apakah hari terburuk setakat ini bagi Presiden Rusia Vladimir Putin sejak melancarkan pencerobohan besar-besaran tanpa provokasi ke atas Ukraine tahun lepas? Tidak mustahil untuk memilih satu, tetapi Selasa, 4 April 2023, mesti berada pada kedudukan yang tinggi dalam senarai.

Tarikh itu akan kekal terukir dalam sejarah. Tidak, bukan hanya kerana apa yang berlaku di bilik mahkamah di Manhattan yang melibatkan bekas presiden AS tertentu, tetapi kerana sesuatu yang boleh dikatakan lebih berbangkit walaupun pengebilannya lebih rendah dalam tajuk berita. Ia adalah hari Finland secara rasmi menyertai NATO.

Apabila anggota NATO berdiri dengan sungguh-sungguh di hadapan ibu pejabat Perikatan Brussels, menyaksikan bendera biru dan putih Finland dinaikkan bersama 30 yang lain, upacara itu hampir sebagai pengisytiharan bahawa perang Putin di Ukraine telah gagal.

Lagipun, Putin membenarkan pencerobohannya dengan dua hujah utama. Pertama, dia cuba membuat kes sesat bahawa Ukraine bukanlah negara sebenar dan tergolong sebagai sebahagian daripada Rusia. Dakwaan itu telah disangkal bukan sahaja oleh ahli sejarah, tetapi oleh pertahanan sengit rakyat Ukraine terhadap negara mereka.

Kedua, Putin berhujah bahawa matlamatnya adalah untuk menghalang NATO daripada berkembang. Mengenai hal itu, Putin bukan sahaja gagal, tetapi sebenarnya mendorong perkembangan yang cuba dicegahnya. Kini sempadan Rusia dengan negara-negara NATO mempunyai lebih daripada dua kali ganda panjang, menambah tambahan 830 batu sempadan dengan Finland.

Finland, yang pernah menjadi sebahagian daripada empayar Rusia dan oleh itu juga berpotensi menjadi sasaran hujah irredentist Putin, akan bergerak pantas untuk mengukuhkan sempadan yang panjang itu. Itu kerana apabila Rusia menyerang Ukraine, ia menghantar isyarat yang jelas kepada jirannya bahawa ia tidak boleh dipercayai.

Sudah tentu, Finland sudah mengetahuinya. Ia telah diserang oleh Moscow, bekas tuan empayarnya, dalam Perang Musim Sejuk 1939-1940. Orang Finland mempertahankan negara dengan kekuatan mitos, tetapi akhirnya kehilangan sekitar 10% wilayah mereka. Selepas itu, Finland berpendapat cara terbaik untuk melindungi dirinya adalah dengan mengekalkan neutralitinya. Tetapi Putin tidak menyalahgunakan tanggapan itu apabila dia menyerang Ukraine.

Di Brussels pada hari Selasa, Presiden Finland Sauli Niinisto mengisytiharkan, “Era ketidakselarasan dalam sejarah kita telah berakhir – era baru bermula.”

Perlu ditekankan perkara ini: ini adalah kekalahan besar bagi Rusia dan Putin. Begitu banyak, bahawa Setiausaha Negara Antony Blinken mengisytiharkan, “ini adalah satu perkara yang kita boleh berterima kasih kepada Encik Putin.” Tanpa Putin dan perangnya, Finland tidak akan menjadi ahli NATO.

Peperangan itu bukan sahaja menghasilkan apa yang dikatakan Putin secara jelas mahu dihalang; ia juga mencetuskan perkara yang bertentangan dengan apa yang dicarinya secara tersirat. Dia nampaknya menjangkakan NATO akan berbelah bahagi dalam soal membantu bukan ahli. Tetapi seperti yang dinyatakan oleh Presiden Joe Biden, Perikatan tidak pernah lebih bersatu. Di samping itu, kepentingannya, tujuannya, telah menjadi lebih jelas berbanding beberapa dekad.

Pencerobohan Rusia telah mengubah pengiraan strategik bagi setiap negara di Eropah. Seperti yang dikatakan Niinisto kepada CNN tahun lepas, perpecahan telah menjadi lebih tajam, hanya ada sedikit ruang untuk berkecuali. “Pencerobohan itu,” katanya, “menunjukkan bahawa Moscow tidak menghormati negara yang tidak bersekutu secara rasmi.”

Dan jika negara-negara Kesatuan Eropah tiba-tiba mendapati perlu untuk memihak, adalah menarik bahawa tiada siapa yang betul-betul berlari ke tangan Moscow.

Sebaik sahaja Rusia menghantar kereta kebalnya ke Ukraine (selepas berulang kali menafikan ia akan menyerang) tinjauan di Finland mula menunjukkan perubahan sentimen yang mendadak. Pada bulan November, walaupun — atau mungkin kerana — amaran daripada Rusia dan pergerakan mengancam secara ketenteraan berhampiran sempadan Finland, empat dalam lima orang Finland menyokong menyertai NATO.

Sweden juga, sebuah negara yang selama beratus-ratus tahun telah mengikuti dasar berkecuali, telah memohon untuk menjadi ahli NATO. Buat masa ini, Turki dan Hungary menyekat penyertaannya, memberi tumpuan kepada politik domestik mereka. Tetapi Sweden, saya tidak ragu-ragu, akhirnya akan menyertai.

Kesertaan Finland bukan sahaja simbolik. Negara ini bukan keterlaluan tentera. Semua lelaki wajib berkhidmat dalam tentera. Kemahiran cuaca musim sejuk mereka tiada tandingan dan senjata mereka mengagumkan.

Malah Moscow terpaksa mengakui sesuatu yang penting telah beralih. Kementerian luar Rusia berkata kemasukan Finland ke dalam NATO mencipta “perubahan asas dalam keadaan di Eropah Utara.” Realitinya, penjajaran semula strategik ini melangkaui Eropah Utara. Ia menyengetkan keseimbangan geopolitik lebih jauh dari Rusia.

Rusia memberi amaran bahawa ia mungkin terpaksa mengambil “langkah pembalasan.” Tetapi dengan tentera Putin yang terperangkap di Ukraine dan diregangkan begitu nipis sehingga dia terpaksa menggunakan tentera upahan dan banduan, ancaman ini kurang menakutkan berbanding sebelum dia menyerang Ukraine 14 bulan lalu dalam kempen yang sepatutnya berjaya dalam sesuatu perkara. hari. Jika dia fikir perang akan menjadikan Rusia kelihatan lebih kuat kepada seluruh dunia, dia juga mencapai matlamat yang bertentangan dengan matlamatnya di sana.

Kemudian, menambah kegusaran pada hari Presiden Rusia yang tidak menyenangkan – pada hari Selasa yang sama ketika mereka membawa Finland ke dalam kumpulan, pemimpin NATO menyatakan mereka telah menjemput Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky untuk menghadiri sidang kemuncak NATO pada Julai di Lithuania.

Dan, seolah-olah Putin memerlukan lebih banyak sebab untuk bimbang, dua pemimpin Eropah minggu ini tiba di Beijing untuk bertemu dengan sekutu terdekatnya, pemimpin China Xi Jinping, di mana perdagangan dan Ukraine akan menjadi agenda utama mereka. Bersedia untuk perjalanannya dengan Presiden Perancis Emmanuel Macron, Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen menelefon Zelensky untuk membincangkan rancangan itu.

China telah menjadi talian hayat diplomatik dan ekonomi untuk Putin. Tetapi Beijing memerlukan hubungan yang kukuh dengan Eropah, dan Von der Leyen memberi amaran bahawa, “Bagaimana China terus berinteraksi dengan perang Putin akan menjadi faktor penentu bagi hubungan EU-China ke hadapan.”

Dia membuat kenyataan pada hari yang ketua NATO Jens Stoltenberg berkata akan menjadi “hari yang baik untuk keselamatan Finland, untuk keselamatan Nordic, dan untuk NATO secara keseluruhan.”

Dia mungkin telah menambah, dan hari yang sangat buruk untuk Putin.

resuld sgp

pngluaran sdy hr ini

toto sdy

result hk lengkap

sgp hari ini