Pendapat: Paramount+ siri ‘Grease: Rise of the Pink Ladies’ tertunggak
slot online

Pendapat: Paramount+ siri ‘Grease: Rise of the Pink Ladies’ tertunggak

Nota Editor: Ani Bundel telah menulis blog secara profesional sejak tahun 2010. Orang asli DC, beliau ialah editor bersekutu dan hos bersama podcast di tapak web TV British WTEA/PBS, Telly Visions. Cari dia di Twitter @anibundel. Pendapat yang dinyatakan dalam ulasan ini adalah milik penulis sendiri. Lihat lebih banyak pendapat di CNN.CNN

Sudah 45 tahun sejak “Grease” ditayangkan di skrin besar pada tahun 1978. Pada masa itu, ia sudah menjadi drama nostalgia untuk era yang semakin surut. Diadaptasi daripada muzikal Broadway yang memulakan kerjayanya pada tahun 1972, filem bertemakan tahun 1950-an itu menggambarkan percintaan yang tidak mungkin antara gadis dua kasut yang stereotaip pada zaman itu, Sandy Olsson dan budak lelaki jahat greaser Elvis-esque Danny Zuko. Namun penjelmaan semula pada Khamis ini sebagai siri TV muzikal Paramount+ tidak mungkin lebih tepat pada masanya.

Paramount sebenarnya adalah pelopor apabila penerbit “Grease” 1970-an membayangkan keseluruhan francais berdasarkan filem hit (yang tayangan awalnya mengambil kira-kira $740 juta di seluruh dunia dalam jumlah hari ini) dalam bentuk berbilang filem. Itu mungkin tidak begitu inovatif pada tahun 2020-an, apabila penstriman yang ternganga mesti sentiasa diberi makan dan juggernauts IP seperti Marvel dan “Yellowstone” diperah untuk semua nilai mereka. Pada tahun 1978, bagaimanapun, cita-cita berskala luas itu mendahului masa mereka.

Malangnya, pemikiran ke hadapan syarikat itu tidak dihargai oleh penonton, mungkin kerana filem susulan pada tahun 1982 — “Grease 2” yang popular sekarang — juga mendahului zamannya. Ia membalikkan peranan jantina untuk membintangi Michelle Pfeiffer sebagai gadis tegar Stephanie Zinone, ketua kumpulan gadis Pink Ladies, dengan Maxwell Caulfield memainkan Michael Carrington, seorang pelajar pertukaran yang lembut dan prima. Formula itu ditolak dengan baik, begitu juga dengan nombor muzik yang lebih hampir kepada-R-rated.

Walau bagaimanapun, kini, khalayak bersedia untuk francais nostalgia dan mendambakan tambang yang lebih edgier, pelbagai, lebih relevan dari segi sosial. Lelaran “Grease,” dengan sari kata “Rise of the Pink Ladies,” mencapai semua itu dengan, ironisnya, kekal lebih dekat dengan bahan sumber.

Olivia Newton-John, Didi Conn dan gadis-gadis lain menyanyi dalam adegan dari filem 'Grease', 1978.

Berlatarkan empat tahun sebelum acara asal filem itu, “Rise of the Pink Ladies” meletakkan semula ahli geng gadis bergelar sebagai siri ini mengetuai dan membingkai semula posse sebagai apa yang diwakilinya pada era: tindakan feminis radikal. Dalam satu dekad di mana budaya pop memberitahu wanita pencapaian terbesar mereka adalah diminta untuk “teguh” atau memakai jaket berhuruf lelaki, gadis-gadis berparka merah jambu ini melakukannya untuk diri mereka sendiri. (Memandangkan mesej utama filem ini ialah “ubah segala-galanya tentang diri anda untuk mengekalkan lelaki anda,” mungkin tidak menghairankan bahawa generasi penonton terlepas perkara itu.)

“Grease” asal telah ditulis oleh penduduk asli Chicago Jim Jacobs dan Warren Casey, yang menganggap rancangan itu sebagai gambaran realistik dan penghormatan kepada kanak-kanak yang bersekolah dengan Jacobs di Sekolah Menengah William Taft Chicago pada tahun 50-an. Sememangnya, Pink Ladies adalah geng gadis sebenar pada masa itu, dan pelakon siri baharu, Annabel Oakes (terkenal dengan tulisannya di “Minx”), telah bercakap dalam temu bual tentang menyelidik mereka untuk mencipta sesuatu yang tulen.

Sejarah 2011 Chicago Reader mengenai Pink Ladies merekodkan bahawa kumpulan gadis itu bermula pada awal 1950-an. Artikel itu, yang ditulis oleh seseorang yang merupakan seorang kanak-kanak prasekolah apabila dia mula-mula mendengar cerita daripada kakaknya tentang kumpulan “menakutkan”, menggambarkan mereka melepak di atas bangku dengan “jaket universiti yang dihiasi dengan kaca champagne yang menggelegak dengan sulaman merah jambu. Mata mereka berasap dengan solekan dan rambut lebat mereka diikat dengan selendang yang diikat tegang di dagu.” (Jacobs mendakwa mereka menyimpan pisau cukur di dalam buffant mereka.)

Walaupun bekas ahli bertegas ada yuran, pemberian amal dan pengumpulan dana yang sedar secara sosial, yang lain mengingatinya sebagai cara untuk terus hidup di sekolah menengah awam selepas menghabiskan bertahun-tahun di sekolah Katolik. Kumpulan seperti Pink Ladies memberikan kanak-kanak dari komuniti pendatang Poland dan Itali di Chicago rasa kepunyaan dan keselamatan.

Rakan sejawat lelaki Pink Ladies menerima cemuhan yang dilemparkan kepada mereka, malah menggunakan salah seorang daripada mereka sebagai gelaran mereka. Bergaduh dengan seseorang dari kawasan kejiranan lain adalah harga kemasukan, dan kereta lumba drag adalah hobi utama. Jadi semakin sibuk di belakang kereta-kereta itu, dengan seorang bekas ahli membanggakan reka bentuk jaket tidak mempunyai ceri kerana wanita Pink tidak mempunyai apa-apa.

Sebelum “Grease” mempunyai bahagian tepinya, watak-watak wanitanya adalah sesuatu daripada kenyataan politik. Idea asalnya ialah “Grease” akan meruntuhkan kiasan pada tahun 1950-an yang telah ditetapkan. Kebanyakan filem sekolah menengah tahun 1950-an adalah mengenai gadis baik yang menjinakkan budak jahat itu. Di sini, Sandy meninggalkan persona gadis baiknya dan menjadi kanak-kanak liar, yang membawa kepada pengakhiran filem yang terkenal berambut besar dan berpakaian spandeks.

Yang asal juga lebih mentah. Apabila ia ditayangkan di kelab malam Chicago pada tahun 1971, ia mengandungi jauh lebih sedikit lagu daripada rancangan dan filem Broadway seterusnya dan tidak begitu mesra keluarga; Nombor besar Sandy, sebagai contoh, bukan “Semoga Berbakti Kepada Anda” tetapi “Kiss It” — dan liriknya menjelaskan bahawa dia tidak bermaksud mulutnya. Apabila skrip asal digunakan dalam kebangkitan peringkat 2011, ulasan menyatakan bahawa jika ia difilemkan seperti yang ditulis pada mulanya, ia akan diberi rating R.

Versi awal juga lebih berkaitan dengan akar Chicago dan diisi dengan butiran tempatan — contohnya, nombor pembukaannya ialah “Pantai Foster,” seperti di Pantai Foster Avenue di Lakeshore Drive. Watak-watak itu lebih dikenali sebagai sebahagian daripada komuniti pendatang Poland dan Itali juga — terutamanya, heroin Sandy Dumbrowski.

Pada masa Paramount Pictures mempunyai imej pandu masuk yang menakluki musim panas di seluruh negara pada tahun 1978, ia telah memindahkan tindakan itu ke Rydell High di pinggir bandar Pennsylvania. Tetapi cerita itu boleh ditetapkan di mana-mana di Amerika dengan mana-mana kumpulan kanak-kanak berwajah segar.

Walaupun dunia bersedia untuk meninjau semula “Grease”, rentak siri TV yang tidak sekata dan keengganannya untuk meniru siri remaja lain dengan plotline yang terlalu dramatik dan tidak realistik (memandang anda, “Riverdale”) bermakna ia mungkin tersesat dalam kesesakan. landskap TV. Mudah-mudahan, Paramount+ tidak akan menarik palamnya secepat yang dilakukan pada kali terakhir anak-anak greaser kelas baharunya gagal memenuhi jangkaan.

Penonton harus diberi peluang untuk menyerap kebangkitan semula siri latar belakang asal dan naratif tentang pertengahan abad ke-20 menjelang kebangkitan feminisme. Terutamanya selepas hak reproduktif ditarik balik, produksi ini memberi pendedahan kepada penonton yang menonton “Grease” di teater kerana mereka yang baru mengetahui sebab “Grease” selama-lamanya menjadi perkataan.

keluaran singapura

minta pengeluaran sidney hari ini

sydney totobet

angka hasil hk

tabel sh