Pendapat: Pengajaran terbesar daripada krisis politik Israel
slot online

Pendapat: Pengajaran terbesar daripada krisis politik Israel

Nota Editor: Frida Ghitis, bekas penerbit dan wartawan CNN, adalah kolumnis hal ehwal dunia. Beliau adalah penyumbang pendapat mingguan kepada CNN, kolumnis penyumbang kepada The Washington Post dan kolumnis untuk Kajian Politik Dunia. Pandangan yang dinyatakan dalam ulasan ini adalah pendapat beliau sendiri. Lihat lebih banyak pendapat di CNN.CNN

Israel jauh dari satu-satunya negara yang menghadapi gerakan politik untuk melemahkan demokrasinya, atau satu-satunya negara yang dipimpin oleh seorang ahli politik yang bijak berusaha untuk memanipulasi sistem untuk kepentingannya sendiri. Dan rakyat Israel bukan satu-satunya yang menolak untuk mempertahankan demokrasi mereka.

Tetapi peristiwa menggembirakan beberapa minggu lalu di negara Timur Tengah yang kecil tetapi penting itu menawarkan salah satu teguran paling tajam setakat ini kepada mereka yang mungkin percaya demokrasi adalah sistem yang hampir mati. Sesungguhnya, trajektori krisis Israel dipenuhi dengan pengajaran untuk penyokong demokrasi di seluruh dunia.

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu yang bertelagah, yang menghadapi pelbagai pertuduhan terhadapnya – kebanyakannya tertumpu kepada dakwaan penipuan dan rasuah, yang dinafikannya – berjaya menyusun pakatan pemerintah dengan membawa masuk parti sayap kanan ekstremis yang menuntut kuasa besar sebagai pertukaran untuk menyediakan undi yang diperlukan untuk Netanyahu untuk menjadi perdana menteri.

Tuntutan utama ialah rombakan kehakiman yang, antaranya, membenarkan Parlimen Israel – Knesset – membatalkan keputusan Mahkamah Agung tertentu dengan undi majoriti mudah dan memberi parti pemerintah kawalan pelantikan kehakiman.

Bagi Netanyahu, rancangan itu mudah. Ia mewujudkan kemungkinan untuk melarikan diri daripada masalah undang-undangnya sendiri, kerana salah satu rang undang-undang kontroversi yang diluluskan baru-baru ini akan menyukarkan seorang perdana menteri untuk diisytiharkan tidak layak untuk memegang jawatan dan akan menjadikan Knesset, kini dikawal oleh sekutu Netanyahu – bukan Mahkamah Agung. – penimbang tara kesesuaiannya untuk berkhidmat. Netanyahu menafikan rombakan kehakiman ada kaitan dengan masalah undang-undangnya.

Ia mungkin kelihatan satu isu misteri untuk mencetuskan kebangkitan rakyat secara besar-besaran, tetapi Israel segera membuat kesimpulan bahawa demokrasi mereka dipertaruhkan, dan apa yang diikuti adalah salah satu gelombang protes yang paling meluas, berdisiplin dan tegas di dalam sebuah negara demokrasi dalam ingatan baru-baru ini.

Pada hari Isnin, di bawah tekanan yang hampir tidak tertanggung, Netanyahu bersetuju untuk menangguhkan baik pulih – yang sedang dirempuh melalui Knesset – sehingga penggal perundangan seterusnya. Krisis, bagaimanapun, belum berakhir.

Netanyahu dan penyokongnya menafikan undang-undang itu akan menamatkan demokrasi Israel, dengan alasan bahawa undang-undang itu adalah usaha yang sah untuk membawa lebih banyak keseimbangan kepada sistem di mana mahkamah terlalu berkuasa. Beberapa orang, seperti Presiden Isaac Herzog, telah mencadangkan kompromi.

AS, sekutu penting Israel, juga memerhati dengan teliti. Presiden Joe Biden telah mengekalkan hubungan berhati-hati dengan Israel, bekerja keras untuk mengesahkan “sokongan tidak berbelah bahagi” AS untuk apa yang menjadi sekutu utama Amerika di Timur Tengah, sambil merahsiakan perselisihan pendapat. Dalam panggilan baru-baru ini dengan Netanyahu, beliau menggesa beliau untuk berkompromi dengan pembangkang. Dia dengan tegas memberitahunya bahawa nilai demokrasi terletak di tengah-tengah hubungan AS-Israel.

Seperti yang lain, dia secara tersirat mencadangkan bahawa jika demokrasi Israel menjadi lemah, hubungannya dengan AS boleh melakukan perkara yang sama. Itu sepatutnya memberi Netanyahu banyak untuk difikirkan. Ia pastinya berlaku untuk kebanyakan rakyat Israel, yang memahami bahawa demokrasi Israel adalah asas kepada identiti negara, keselamatan dan kemakmurannya.

Keadaan individu Israel adalah unik, tetapi perjuangan itu bergema di banyak negara. Memperhatikan bahawa undang-undang kontroversi itu dituntut oleh beberapa parti agama, bekas Perdana Menteri Yair Lapid – seorang berpusat dan ketua pembangkang – berikrar kepada penunjuk perasaan, “Mereka akan menghormati nilai kita! Apa yang suci bagi kita tidak kurang suci daripada apa yang suci bagi mereka.” Dia merujuk kepada demokrasi, kebebasan, pengasingan kuasa dan, sudah tentu, mahkamah bebas.

Menurut tinjauan pendapat yang dikeluarkan oleh Institut Demokrasi Israel bulan lalu, hanya minoriti Israel menyokong pembaharuan kontroversi itu, dan sebahagian besar mahukan kompromi. Ramai yang bersetuju dengan penilaian ahli sejarah terkenal Yuval Noah Harari. “Sejarah,” tulisnya dalam lajur untuk Guardian, “penuh dengan pemerintahan diktator yang ditubuhkan oleh orang yang mula-mula berkuasa melalui cara undang-undang. Ia adalah helah tertua dalam buku ini: mula-mula anda menggunakan undang-undang untuk mendapatkan kuasa, kemudian anda menggunakan kuasa anda untuk memutarbelitkan undang-undang.”

Undang-undang itu, katanya, akan membenarkan kerajaan “memusnahkan kebebasan kita sepenuhnya.” Harari menyimpulkan, dalam gema Deklarasi Kemerdekaan AS, bahawa apabila kerajaan melanggar komitmennya untuk menghormati kebebasan asas rakyatnya, rakyat mempunyai hak untuk menentang.

Dan menentang mereka ada. Selama 12 minggu Israel telah menyaksikan demonstrasi terbesar dalam sejarahnya. Jalan-jalan meletup pada malam Ahad, selepas Netanyahu memecat Menteri Pertahanan Yoav Gallant sehari selepas Gallant berkata beliau tidak dapat menyokong undang-undang kerana ia membahayakan keselamatan negara, mewujudkan “pecah belah dalam masyarakat kita [that] semakin meluas dan menembusi Angkatan Pertahanan Israel.”

Majlis Keselamatan Negara AS seterusnya menyatakan kebimbangan mengenai kesediaan tentera Israel.

Ketika matahari terbit pada hari Isnin, ia mendedahkan ufuk yang berubah. Kesatuan buruh utama negara telah menggesa mogok nasional. Sekolah ditutup, penerbangan dibatalkan, malah salah seorang peguam utama Netanyahu berkata dia tidak akan lagi membelanya jika dia meneruskan.

Negara Israel moden telah menghadapi banyak krisis dalam sejarahnya yang singkat selama 75 tahun. Tetapi tidak seperti ini.

Netanyahu telah terperangkap dalam ragum. Jika dia bersetuju dengan tuntutan penunjuk perasaan, ahli gabungan pelampaunya mungkin meninggalkannya, berpotensi menamatkan jawatan perdana menteri. Tetapi Menteri Keselamatan Negara Itamar Ben-Gvir, dari parti Kuasa Yahudi radikal, bersetuju untuk menangguhkan undang-undang itu.

Sebagai pertukaran, Netanyahu bersetuju untuk mewujudkan pengawal negara di bawah kawalan Ben Gvir – idea yang sangat berbahaya. Memberi jumlah militia yang berasingan kepada menteri kerajaan yang radikal di tengah-tengah pertikaian ini boleh mengubah pertempuran tanpa kekerasan menjadi sesuatu yang lebih buruk.

Beberapa minggu lalu, saya menulis tentang tiga negara di mana rakyat menolak gerakan anti-demokrasi: Mexico, Georgia dan Israel. Dalam ketiga-tiganya, pasukan pro-demokrasi mencatatkan kemenangan, sekurang-kurangnya buat sementara waktu.

Pertempuran, bagaimanapun, masih jauh dari berakhir. Lagipun, demokrasi telah bertahan di seluruh dunia selama hampir dua dekad, dan ia telah kehilangan tempat.

Netanyahu, seperti ahli politik di negara lain – termasuk di AS, telah menunjukkan kesediaan untuk berkompromi dengan nilai negara demi kepentingannya sendiri. Dia telah mencemarkan warisan yang dilihat oleh ramai orang Israel secara positif. Seorang ahli politik yang berbakat, seorang yang berbakat, telah menjadi mangsa keangkuhannya sendiri.

Sehingga kini, protes pro-demokrasi, membawa keluar lebih daripada 600,000 orang – lebih 6% daripada penduduk Israel – telah berlangsung dengan hebat, sangat aman.

Rakyat Israel telah menunjukkan semangat mereka terhadap demokrasi dan kesediaan mereka yang tidak dapat dipatahkan untuk mempertahankannya. Dalam proses itu, mereka mungkin hanya menulis buku panduan baharu untuk orang di negara demokrasi lain yang ingin mempertahankan sistem daripada rampasan kuasa dengan mengira ahli politik.

totobet spg

pengeluaran sdney

totobet sdny

angka keluaran hongkong malam ini

www.totobet sgp